Heb je een nieuwe vaatwasser of ga je binnenkort een nieuwe kopen? Dan ben je natuurlijk enthousiast om hem gelijk te gebruiken. Toch is het belangrijk om nog even stil te staan bij wat je moet doen voor het eerste gebruik van je vaatwasser.

Als je vanaf het begin al goed met je vaatwasser om gaat, gaat je vaatwasser een stuk langer mee. En dat is wel zo fijn voor een relatief dure aankoop, toch?

Ik kan me nog wel herinneren dat ik na maandenlang met de hand afwassen eindelijk een vaatwasser had gekocht – een heerlijk moment. Maar een vaatwasser moet wel zo lang mogelijk goed zijn werk doen en dat kan alleen als je hem goed onderhoud!

Ik bespreek daarom onder andere het aanpassen van instellingen, het kiezen van het juiste programma en het belang van vaatwaszout. Zo ben je helemaal klaar om je nieuwe apparaat op de best mogelijke manier in te zetten. ✨

Belangrijkste punten samengevat:

  • Het voorbereiden van je vaatwasser voor het eerste gebruik is noodzakelijk voor optimale prestaties en een langere levensduur.
  • Efficiënt en veilig inladen van de vaatwasser draagt bij aan een beter resultaat en voorkomt ongelukjes.
  • Goed onderhoud en regelmatige schoonmaak van je vaatwasser zorgen voor een frisse en hygiënische vaat.

1. Maak je vaatwasser klaar voor het eerste gebruik

Je hebt net een nieuwe vaatwasser aangeschaft, gefeliciteerd! Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met het afwassen van je vuile vaat. Maar, voordat je begint, is het belangrijk om enkele zaken te controleren en in te stellen.

Allereerst verwijder je het verpakkingsmateriaal en controleer je of alle aansluitingen goed vastzitten na installatie. Denk hierbij aan de watertoevoer, de afvoerslang en de elektrische aansluiting. Controleer ook of de vaatwasser goed sluit, zodat er geen water ontsnapt tijdens het programma.

Waterhardheid instellen

Vervolgens is het belangrijk om de waterhardheid in te stellen op basis van je kraanwater.1Andy Trigg, Whitegoodshelp (2022). 'Setting Up Dishwasher’s Water Hardness Settings' De waterhardheid verwijst naar de concentratie van mineralen, zoals calcium en magnesium, in het water. Het aanpassen van de waterhardheid in een vaatwasser helpt onder andere strepen en vlekken op glazen en servies te verminderen.

Door de hardheid juist in te stellen zorg je ervoor dat je vaatwasser efficiënter werkt en langer meegaat. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je vaatwasser, want elke machine heeft zijn eigen instellingen en sommige vaatwassers bieden helaas niet de mogelijkheid om de waterhardheid in te stellen.

Vul de reservoirs met vaatwaszout en glansspoelmiddel

Daarna vul je de reservoirs met het vaatwaszout en het glansspoelmiddel. Vaatwaszout helpt om het water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, terwijl glansspoelmiddel zorgt voor een streeploze glans op je glazen.

Lege vaatwasmachine geopend.

2. Kies het juiste vaatwasserprogramma voor je eerste keer

Er bestaan verschillende vaatwasprogramma's. Deze zijn ontworpen voor specifieke soorten vaat en vuilheidsniveaus. Zo heb je bijvoorbeeld het eco-programma, dat energie- en waterbesparend werkt, en het intensieve programma, dat bedoeld is voor zwaar vervuilde vaat.

Door het juiste vaatwasprogramma te kiezen, verleng je de levensduur van zowel je vaatwasser als je vaat. Houdt rekening te houden met wat voor soort vaat je in de vaatwasser plaatst. Bij licht vervuilde vaat, zoals glazen en kopjes, kun je bijvoorbeeld het beste een kort programma of een glasprogramma gebruiken.

Voor zwaarder vervuilde vaat, zoals pannen en ovenschalen, is het intensieve programma een betere keuze. Vergeet niet om op het juiste moment je vaatwasser aan te zetten om optimaal van de programma's te profiteren, energiekosten te besparen en geluidsoverlast in huis te verminderen. ✅

3. Laad je vaatwasser efficiënt en veilig

Het is zover: tijd om je vaatwasser te vullen! Maar hoe laad je je vaatwasser op een efficiënte en veilige manier? Ik help je graag op weg met wat handige tips over het efficiënt inruimen van de vaatwasser.

Begin met het plaatsen van de grotere items, zoals pannen, borden en schalen, op het onderste rek. Plaats ze op zo'n manier dat ze elkaar niet blokkeren en het water goed kan circuleren. Niemand wilt een pan met aangekoekte resten na een vaatwasbeurt, toch?

Plaats vervolgens je kopjes en glazen op de bovenste rek. Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar staan en dat ze niet omvallen tijdens het wassen. En vergeet niet: plastic en hittegevoelige materialen horen ook thuis op het bovenste rek, omdat hier de watertemperatuur lager is. Zo voorkom je gesmolten plastic en andere ongelukjes.

Als laatste plaats je het bestek in de bestekmand. Zorg dat je messen, vorken en lepels gescheiden houdt, zodat ze goed schoon worden. En onthoud: scherpe messen horen met de punt naar beneden, voor de veiligheid.

Bovenste rek van een vaatwasser gevuld met schone vaat.

4. Gebruik de juiste hoeveelheid afwasmiddel

De eerste stap voor een schone vaat is het doseren van het afwasmiddel. Te veel of te weinig afwasmiddel kan problemen veroorzaken. Een licht bevuilde vaat heeft minder middel nodig dan een zwaar bevuilde vaat. Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant op de verpakking.

Gebruik je afwastabletten? Dan is een half blokje bij een lichtvervuilde vaat meestal voldoende. Gebruik pods zoals je die altijd gebruikt. Halveren wordt een rommelige boel namelijk!

5. Onderhoud en schoonmaak na je eerste gebruik

Je hebt je eerste vaatwasbeurt succesvol afgerond, goed gedaan! Maar wat nu? Het is belangrijk om je vaatwasser goed te onderhouden en schoon te maken, zodat hij optimaal blijft presteren en een lange levensduur heeft.

Controleer regelmatig de filters en sproeiarmen in je vaatwasser en maak ze schoon als ze vuil zijn. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt voor een beter wasresultaat. Ook het regelmatig bijvullen van het vaatwaszout en spoelglansmiddel hoort bij het onderhoud van je machine.

Daarnaast is het aan te raden om eens in de zoveel tijd een lege vaatwasser te laten draaien op een heet programma met een speciale reiniger. Dit helpt om vet, kalk en andere viezigheid te verwijderen die zich in de loop der tijd ophopen in je vaatwasser. Zo blijft je vaatwasser fris en schoon, en dat merk je aan je vaat! 🍽️

De deurrubbers schoonhouden is ook noodzakelijk. Veeg ze regelmatig af met een vochtige doek om etensresten en schimmel te voorkomen. Zo blijft je vaatwasser hygiënisch en fris.

Als je merkt dat de bovenkant van de vaatwasser niet schoon wordt, controleer dan de sproeiarmen en zorg dat de vaat goed geplaatst is. Soms kan een slechte plaatsing van de vaat de waterstroom blokkeren.

Vaatwasser filter voor een openstaande vaatwasser.

Conclusie

En zo zie je maar: het eerste gebruik van je vaatwasser hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste voorbereiding, het kiezen van het passende programma, efficiënt inladen en het onderhouden van je apparaat, geniet je jarenlang van een schone vaat en een goed functionerende vaatwasser.

Nu je alle ins en outs kent, ben je klaar om je vaatwasser te vullen en die eerste vuile vaat aan te pakken!️ Veel succes en geniet van je nieuwe aanwinst.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer weten over vaatwassers? Neem dan een kijkje bij andere artikelen op onze website.

Daar vind je artikelen over hoe je de vaatwasser tijdens het programma kunt openen, wat je moet doen als je vaatwasser piept en een koopgids van de beste inbouwvaatwassers. Bedankt voor het lezen en ik wens je nog een fijne dag!😁

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen