Ah, het is weer zo ver: je vaatwasser piept, maar deze keer is het niet omdat hij klaar is met het programma. Wat als je vaatwasser piept tijdens het programma of zelfs blijft piepen? Dan is er waarschijnlijk een storing.🙄 Je wilt natuurlijk weten wat er aan de hand is, en misschien nog wel belangrijker: hoe je dit probleem oplost.

Ik had dit probleem laatst nog. Mijn vaatwasser heeft al heel wat doorstaan en ook deze keer hoopte ik het probleem zelf op te lossen, zonder hulp van een professional. Gelukkig was bij mijn wasmachine alleen het filter verstopt. Even schoonmaken en ik kon weer aan de slag.

Maak je dus geen zorgen als je vaatwasser piept. Ik ga je helpen dit probleem op te lossen, zodat je trouwe vriend ook nog een aantal jaartjes mee kan.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een piepende vaatwasser én hoe je ze kunt aanpakken. Van verstopte filters tot elektrische storingen – voor bijna alles is een oplossing. Dus, pak je gereedschap en lees verder, want het is tijd om je vaatwasser weer in topconditie te krijgen!

Belangrijkste punten samengevat:
 • Problemen met de waterinname, waterlekkage of verstopping in het pomphuis, defecte printplaat en vlotter of waterpeilsensor problemen zijn veelvoorkomende oorzaken van een piepende vaatwasser.
 • Je kunt zelf oplossingen proberen zoals het controleren van de waterinname en filters, inspecteren van het pomphuis en de afvoer, resetten van de vaatwasser en controleren van de elektrische verbindingen, en het onderzoeken van de vlotter en waterpeilsensor.
 • Schakel een professional in bij aanhoudende problemen met de printplaat, ernstige waterlekkageof schade, of een onduidelijke oorzaak van het piepen.

Specifieke vaatwassergeluiden uitgelegd

Je vaatwasser maakt soms andere geluiden dan alleen een piepend geluid. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje, met de bijbehorende oorzaken.

 1. Knarsend of Brommend Geluid: Dit is normaal wanneer de vaatwasser water afvoert. Als het geluid erg luid is, kan er een probleem zijn met de pomp of het filter.
 2. Kloppend of Rammelend Geluid: Dit gebeurt wanneer de sproeiarm tegen het servies botst, vaak door een verkeerde inrichting van de vaatwasser (dit heb ik vaak!).
 3. Ruisend Geluid: Een ruis tijdens het laatste deel van het programma is normaal bij vaatwassers met een bepaalde ventilatietechniek. Als het eerder optreedt, kan de sproeiarm verstopt zijn.

Door de geluiden te herkennen, begrijp je beter wat je vaatwasser mogelijk probeert te melden.

Oplossingen voor specifieke geluiden van vaatwassers

Voordat we dieper in gaan op piepende vaatwassers, leg ik je uit wat de mogelijke oplossingen zijn voor andere geluiden.

Knarsend of brommend geluid:

 1. Verwijder de onderkorf.
 2. Maak het filter op de bodem los en reinig het.
 3. Controleer de pomp op vreemde voorwerpen en verwijder deze indien aanwezig.

Kloppend of rammelend geluid:

 1. Herschik grote vaat zoals snijplanken en dienbladen aan de buitenkant.
 2. Zorg ervoor dat pannen, ovenschalen en borden in het midden van de onderkorf staan.
 3. Controleer of de sproeiarm vrij kan draaien.

Ruisend geluid:

 1. Verwijder de sproeiarm.
 2. Reinig de gaatjes met een satéprikker om opgehoopt afwasmiddel en vuil te verwijderen.

Preventieve maatregelen

 • Regelmatig onderhoud van de vaatwasser kan veelvoorkomende problemen voorkomen. Zorg voor een routine in het reinigen van filters, sproeiarmen en het regelmatig controleren van de binnenkant op vreemde voorwerpen of opbouw van vuil.
 • Het smeren van het pompmechanisme met een kleine hoeveelheid wasmiddel kan helpen bij het voorkomen van piepende geluiden en zorgt voor een soepelere werking van de vaatwasser.

Bij een knarsend of brommend geluid hoef je je meestal geen zorgen te maken. Je kan de vaatwasser horen knarsen of brommen wanneer het water via de afvoerbuis wordt weggevoerd. Is het lawaai erg luid, controleer dan het rotorblad van de pomp.

Siemens

Oorzaken onderzocht: Waarom je vaatwasser piept

Er zijn een paar mogelijke oorzaken van een piepende vaatwasser. Ik zet de meest voorkomende hieronder voor je op een rijtje.

1. Deur van de vaatwasser is niet goed gesloten

Een reden dat de vaatwasser piept kan zijn dat de deur tijdens het draaien van de vaatwasser niet is vergrendeld of nog open staat. Dit is eenvoudig te verhelpen door simpelweg de deur te sluiten en de vaatwasser weer aan het werk te laten gaan. Lees hier meer over het openen van de vaatwasser tijdens het programma en vermijd onnodige problemen.

2. Waterlekkage of verstopping in het pomphuis

Waterlekkage of verstopping in het pomphuis kan ook leiden tot een piepende vaatwasser. Als het water niet goed wordt afgevoerd, kan dit leiden tot wateroverlast in de machine, waardoor de vaatwasser gaat piepen.

3. Defecte printplaat of elektrische storing

Een andere mogelijke oorzaak van een piepende vaatwasser is een defecte printplaat of een elektrische storing. Dit herken je aan knipperende lampjes en rare geluiden uit de machine.️ Het kan zijn dat de printplaat vervangen moet worden of dat er een probleem is met de stroomvoorziening naar de vaatwasser toe.

4. Vlotter of waterpeilsensor problemen

Problemen met de vlotter of de waterpeilsensor kunnen ook leiden tot een piepende vaatwasser. Deze onderdelen zorgen dat het water in de machine op het juiste niveau blijft.️ 1PartsNL (n.d.). 'Wat is de functie van een vlotterschakelaar in je vaatwasser?'

Als de sensor of vlotter niet goed werkt, kan het waterpeil te hoog of te laag zijn, waardoor de vaatwasser gaat piepen. Het reinigen of vervangen van de sensor kan dit probleem oplossen.

5. Problemen met de waterinname

Een veelvoorkomend probleem is dat de vaatwasser niet genoeg water binnenkrijgt, waardoor hij de boel niet goed kan schoonmaken en gaat piepen. Verstopte of vuile filters die de waterinname blokkeren is een mogelijke oorzaak.

Vaatwasserfilter.

Hoe los je een piepende vaatwasser op?

Als je vaatwasser piept, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Gelukkig zijn er ook oplossingen! Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen.

1. Controleer de waterinname en filters

Om te beginnen, controleer de waterinname en filters van je vaatwasser. Verwijder eventuele vuilophopingen en reinig de filters grondig. Regelmatig onderhoud is essentieel om je vaatwasser in topconditie te houden! 💦

2. Inspecteer het pomphuis en de afvoer

Een verstopt of lekkend pomphuis kan ook voor piepende geluiden zorgen. Inspecteer het pomphuis en de afvoer op verstoppingen of lekkages. Indien nodig, maak deze onderdelen schoon om het probleem op te lossen.

3. Reset de vaatwasser en controleer de elektrische verbindingen

Soms kan het resetten van de vaatwasser helpen om piepende geluiden te stoppen. Raadpleeg de handleiding van je vaatwasser of bekijk het resetten van de vaatwasser voor instructies. Controleer daarnaast de elektrische verbindingen. Als het probleem aanhoudt, is het wellicht verstandig om professionele hulp in te schakelen.

4. Onderzoek de vlotter en waterpeilsensor

De vlotter en waterpeilsensor zijn cruciaal voor het goed functioneren van je vaatwasser. Controleer deze onderdelen op vuil of beschadigingen en maak ze indien nodig schoon. Als het probleem blijft bestaan, overweeg dan om de sensor te vervangen.

Binnenkant van een vaatwasser.

Wanneer moet je een professional inschakelen?

Soms lukt het gewoon niet om zelf het probleem met de piepende vaatwasser op te lossen, hoe hard je ook je best doet. In dat geval is het tijd om een professional in te schakelen die je kan helpen met het oplossen van het probleem.

1. Aanhoudende problemen met de printplaat

Als je problemen blijft houden met de printplaat en je hebt al geprobeerd om deze te resetten, dan is het tijd om een expert te raadplegen. Zij kunnen de printplaat onderzoeken en eventueel vervangen als dat nodig is.

2. Ernstige waterlekkage of schade

Bij ernstige waterlekkage of schade aan je vaatwasser is het altijd verstandig om een professional in te schakelen. Het kan zijn dat er onderdelen vervangen moeten worden of dat er grotere problemen zijn die je zelf niet kunt oplossen.

Ernstige waterlekkage of schade aan je vaatwasser is niet iets om licht op te nemen. Het vereist vaak professionele hulp om te repareren. Waarom? Omdat er veel gevaren zijn bij het zelf proberen te repareren van watergerelateerde problemen. Denk aan kortsluiting of beschadiging van andere onderdelen. Laat het dus over aan de experts!‍

3. Onduidelijke oorzaak van het piepen

Als je alle mogelijke oorzaken van het piepen hebt onderzocht en je kunt nog steeds niet achterhalen waarom je vaatwasser piept, dan is het tijd om een expert te raadplegen. Zij kunnen je helpen om het probleem te achterhalen en een oplossing te vinden. 🤔

Onze vrienden in de witgoedreparatiebranche zijn getraind in het identificeren en repareren van deze mysterieuze kwesties. Dus, laat hen het zware werk doen!

Voorkom toekomstige problemen met je vaatwasser

Niemand wil constant problemen met hun vaatwasser, toch? Daarom geef ik je enkele tips om toekomstige problemen te voorkomen.

1. Let op waarschuwingssignalen op het bedieningspaneel

Waarschuwingssignalen zijn er om je te helpen problemen vroegtijdig op te lossen. Of het nu gaat om vreemde geluiden, lekkages of slechte reinigingsprestaties, het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en te onderzoeken wat er mis is. Zo voorkom je grotere problemen in de toekomst.

Bedieningspaneel van een vaatwasser.

2. Regelmatig reinigen en onderhouden

Een goede manier om problemen te voorkomen, is door je vaatwasser regelmatig te reinigen en te onderhouden. Zoals het reinigen van filters en het pomphuis.

Dit helpt om verstoppingen en andere problemen te voorkomen die kunnen leiden tot vervelende piepgeluiden. Lees bijvoorbeeld wanneer de vaatwasser niet goed schoonmaakt voor meer tips.

En als je problemen hebt met de temperatuur van je vaatwasser, ontdek dan waarom de vaatwasser niet warm wordt. Tot slot, leer meer over het juiste moment om de vaatwasser uit te ruimen.

3. Kies voor een betrouwbare vaatwasser

Het kiezen van een betrouwbare vaatwasser is cruciaal om problemen te voorkomen. Zoek naar modellen met goede recensies en garantievoorwaarden. Een goede vaatwasser kan je helpen besparen op reparatiekosten en frustratie. Bekijk bijvoorbeeld onze gids over de beste inbouwvaatwasser en lees meer over het eerste gebruik van de vaatwasser.

Veelgestelde vragen over vaatwassergeluiden

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Hoe kan ik het geluidsniveau van mijn vaatwasser verlagen?

Ja, het geluidsniveau van je vaatwasser is te verlagen. Begin met het controleren van de isolatie rond het apparaat; een extra laag kan geluid met wel 2 tot 4 decibel verminderen. Zorg ervoor dat de vaatwasser waterpas staat om trillingen te minimaliseren. Dit kan resulteren in een vermindering van nog eens 3 decibel.

Kies voor een 'stil' programma of nachtmodus als je model deze optie heeft: dit kan het geluidsniveau verlagen tot onder de 42 decibel. Vermijd het overladen van de rekken en zorg ervoor dat sproeiarmen vrij kunnen bewegen, want wrijving veroorzaakt extra geluid.

Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van filters en sproeiarmen, helpt ook bij het verlagen van het geluidsniveau.

Wat zijn de tekenen dat de pomp van mijn vaatwasser moet worden vervangen?

Tekenen dat de pomp gerepareerd of vervangen moet worden, zijn onder meer ineffectief reinigen van vaat, achterblijven van water in de machine na een cyclus, of vreemde, luide geluiden zoals grommen of knarsen.

Als de vaatwasser ouder dan 7-9 jaar is, is vervanging van de pomp vaak economischer en efficiënter dan reparatie. Voer eerst een reset uit volgens de handleiding om uit te sluiten dat het probleem softwaregerelateerd is. Raadpleeg altijd een professional om de exacte oorzaak vast te stellen en risico's zoals waterlekkages of elektrische problemen te voorkomen.

Wat betekenen de foutcodes op mijn vaatwasser?

Foutcodes op je vaatwasser zijn specifieke berichten die het systeem gebruikt om een probleem aan te geven, zoals E24 voor een waterafvoerfout of E01 voor een verwarmingsfout. Elk merk en model heeft een unieke set codes, dus raadpleeg de handleiding voor de specifieke betekenis en volg de aanbevolen stappen voor probleemoplossing.

Negeer deze codes niet, want ze wijzen op problemen die verdere schade kunnen veroorzaken als ze niet worden aangepakt. Voor complexe foutcodes of terugkerende problemen, schakel een gekwalificeerde technicus in om veiligheidsrisico's te vermijden en de levensduur te verlengen.

Is er een verband tussen de wateraansluiting en vreemde geluiden in mijn vaatwasser?

Ja, er is zeker een verband. Een onjuiste wateraansluiting kan leiden tot vreemde geluiden. Als de waterdruk te laag is, onder 0,5 bar, kan de vaatwasser moeite hebben met vullen, wat zoemende of gorgelende geluiden veroorzaakt.

Een te strak aangedraaide of geknikte toevoerslang kan ook leiden tot piepende of hamerende geluiden. Controleer de waterinlaat en -druk, en zorg ervoor dat slangen correct zijn aangesloten en niet geknikt. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan een professional.

vaatwasser met borden erin

Conclusie

Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van waarom je vaatwasser piept en hoe je dit probleem kunt oplossen. Uiteindelijk is het het belangrijkste om goed voor je vaatwasser te zorgen en op te letten op waarschuwingssignalen. Regelmatig onderhoud en snelle actie bij problemen kunnen helpen om je vaatwasser in goede staat te houden.

Mocht je er niet uitkomen, schakel dan een professional in om de klus te klaren. Zo houd je je vaatwasser in goede staat, en kun je hopelijk genieten van een piepvrij leven in de keuken!

En als je meer wilt weten over hoe je jouw vaatwasser het beste kunt onderhouden en gebruiken, duik dan in onze andere artikelen over vaatwassers. Veel succes en … veel piepvrije vaat wasbeurten gewenst!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen