Een vaatwasser is een ware held in het huishouden, totdat zich uiteindelijk een probleem voordoet: de vaatwasser kan niet dicht. Er zijn verschillende redenen voor dit euvel, van scheve installatie tot problemen met de deurscharnieren.

In dit artikel onthul ik de meest voorkomende oorzaken en lees je over mogelijke oplossingen voor het probleem – want niemand heeft zin om uren te staren naar een vaatwasser die maar niet dicht wil, en de daarbij horende ongewassen vaat.

Belangrijkste punten samengevat:

  • Controleer of je vaatwasser waterpas staat om problemen met de deur en lekkages te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de deur en sluiting van je vaatwasser in goede staat zijn, en inspecteer de deurvergrendeling, het rubber en de scharnieren.
  • Heroverweeg de indeling van je vaat als je vaatwasser overvol is en niet goed sluit.

Mij overkwam het recent nog, na de eerste vaat met mijn nieuwe vaatwasser, dat de deur niet dicht wilde. In mijn geval ging het om een AirDry-programma, waarvan ik even vergeten was dat het laatste uur van het eco-programma een open deur vereiste, die je ook niet zou kunnen sluiten tijdens het drogen. En ik maar denken dat het programma te vroeg was beëindigd. 😅

Laten we ervan uitgaan dat dit niet het geval is bij jou – je hebt je vaat net ingeladen, en wilt de deur dicht krijgen, of je hebt alles net uitgeladen en wilt het apparaat sluiten. Dat lukt niet, dus wat nu?

1. Eerst controleren: staat je vaatwasser wel waterpas?

Een vaatwasser die niet waterpas staat, kan voor problemen zorgen, zoals een deur die niet goed sluit of zelfs lekkages.1Crews Appliance Repair (2020). 'What Happens if My Dishwasher Isn't Level?' Om te controleren of je vaatwasser waterpas staat, heb je een waterpas nodig. Plaats deze bovenop de vaatwasser en kijk of de luchtbel in het midden zit.

Als je vaatwasser niet waterpas staat, kun je de poten aan de onderkant bijstellen. Draai ze met de klok mee om ze in te korten of tegen de klok in om ze te verlengen. Zorg daarbij dat alle poten stevig op de grond staan.

Als het probleem zich voordeed tijdens je beoogde eerste gebruik ervan en je meer wilt weten over hoe je een vliegende start maakt, lees dan vooral ons artikel over het eerste gebruik van je vaatwasser: wat je moet weten.

2. Zijn je vaatwasserdeur en sluiting in orde?

Een goed functionerende deur en sluiting zijn cruciaal voor je vaatwasser. Ze zorgen dat je vaatwasser tijdens het programma gesloten blijft en dat er geen water ontsnapt.

Om te controleren of de deur en sluiting in goede staat zijn, moet je eerst de deur openen en sluiten. Doe dit liever niet terwijl de vaatwasser nog loopt – want mag je een vaatwasser tijdens het programma openen? An sich wel, maar liever niet, omdat het enkele risico's met zich meebrengt, zoals een verstoord programma en een glibberige, natte vloer.

vieze vaat in een keuken

a. Onderzoek de deurvergrendeling en het rubber

Inspecteer de deurvergrendeling en het rubber door de deur te openen en te kijken of er geen beschadigingen, vuil of slijtage zijn. Problemen die je hierbij kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld een kapotte deurvergrendeling, een gescheurd rubber of een vieze afdichting.

Oplossingen voor deze problemen zijn het vervangen van de deurvergrendeling, het rubber of het grondig reinigen van de afdichting.

b. Controleer de deurscharnieren op problemen

De deurscharnieren spelen een zo'n beetje de belangrijkste rol bij het openen en sluiten van je vaatwasser. 🚪 Een probleem met de scharnieren kan zorgen dat je vaatwasser niet goed sluit. Laten we eens kijken hoe je de deurscharnieren kunt inspecteren en wat je kunt doen als je problemen ontdekt.

Om de scharnieren te controleren, open je de vaatwasserdeur en kijk je aan beide zijden van de deur naar de scharnieren. Let op tekenen van slijtage, roest of schade. Als je merkt dat de scharnieren los zitten, probeer ze dan voorzichtig aan te draaien met een schroevendraaier. Als ze beschadigd of versleten zijn, overweeg dan om ze te vervangen.

Als de scharnieren in orde lijken, controleer dan of de deur goed uitgelijnd is met het apparaat. Als de deur scheef hangt, kan dit duiden op een probleem met de scharnieren of de installatie van de vaatwasser. Probeer de scharnieren opnieuw af te stellen of neem contact op met een professional als je niet zeker bent hoe je dit moet aanpakken.

3. Vaatwasser overvol? Check de indeling van je vaat

Een overvolle vaatwasser kan het sluiten van de deur belemmeren. Je denkt misschien dat je efficiënt bent door zoveel mogelijk vaat in één keer te wassen, maar als je vaatwasser niet dicht kan, is het tijd om de indeling van je vaat te heroverwegen.

Om te beginnen: plaats de vaat op de juiste plek. Grote borden en pannen horen in de onderste rek, terwijl glazen, kopjes en kleinere items in de bovenste rek passen. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de items, zodat ze elkaar niet blokkeren of beschadigen.

Als je de indeling van je vaat hebt aangepast en je vaatwasser nog steeds niet dichtgaat, kan het zijn dat je te veel vaat voor één wasbeurt hebt. Je idee erachter is waarschijnlijk om energie te besparen, maar het risico op slechte resultaten is aanzienlijk, waardoor je nóg een keer je vaatwasser aan moet zetten.

In dat geval is het misschien handig om te weten wanneer je de vaatwasser het beste kunt aanzetten, zodat je het meeste uit je apparaat haalt en energie bespaart.

4. Installatieproblemen: zit je vaatwasser goed op zijn plek?

Als je vaatwasser niet goed is geïnstalleerd, kan dit invloed hebben op de sluiting van de deur.️ Een verkeerde installatie kan leiden tot een ongelijke of scheve deur, waardoor de sluiting niet goed werkt. Laten we eens kijken naar de tekenen van een verkeerde installatie en wat je eraan kunt doen.

Een paar signalen dat je vaatwasser mogelijk verkeerd is geïnstalleerd, zijn een scheve of losse deur, een wiebelend apparaat of lekkage. Als je vermoedt dat je vaatwasser niet goed is geïnstalleerd, is het belangrijk om dit probleem aan te pakken om verdere schade of problemen te voorkomen.

a. Is de vaatwasser goed in de nis geplaatst?

Om te controleren of je vaatwasser correct in de nis is geplaatst, open je de deur en kijk je of de zijkanten van het apparaat gelijkmatig en stevig tegen de zijkanten van de nis zitten. Als er een opening of ongelijkheid is, kan dit de oorzaak zijn van je sluitingsprobleem.

Als je vaatwasser niet goed in de nis zit, probeer dan de plaatsing aan te passen door het apparaat voorzichtig te verschuiven of de poten af te stellen, zodat hij stevig en met evenveel afstand aan iedere kant in de nis zit. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, raadpleeg dan de gebruikershandleiding van je vaatwasser of neem contact op met een professional.

b. Zijn de poten van de vaatwasser correct afgesteld?

Om te checken of de poten van je vaatwasser goed zijn afgesteld, kun je een waterpas gebruiken – en dan komen we weer terug op het eerste puntje in onze lijst. Plaats deze op de bovenkant van je vaatwasser en kijk of de luchtbel in het midden zit. Zo niet, dan zijn de poten niet correct afgesteld, en moet je ze bijstellen, zoals eerder omschreven. 👆

vrouw zit verslagen naast open vaatwasser

5. Technische problemen: is er iets mis met het bedieningspaneel?

Om te controleren of het bedieningspaneel goed functioneert, kun je eerst kijken of alle knoppen en functies goed werken. Reageert het paneel niet of slecht op je input? Dan kan er een probleem zijn met de bedrading of de elektronica, waardoor je met een vaatwasser die niet goed werkt te maken krijgt.

Problemen met het bedieningspaneel kunnen variëren van losse verbindingen tot defecte onderdelen. Probeer eerst de stekker uit het stopcontact te halen en deze er na een paar minuten weer in te steken. Helpt dit niet? Dan is het tijd voor wat diepgaander onderzoek.

Je kunt de gebruikershandleiding raadplegen voor informatie over het oplossen van problemen met het bedieningspaneel. Mocht dit niet helpen, dan is het wellicht tijd om een professional in te schakelen, of zelfs een nieuwe vaatwasser aan te schaffen – vooral als het om een oude vaatwasser gaat die misschien simpelweg toe is aan zijn pensioen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser, bekijk dan eens de beste inbouwvaatwassers om een apparaat te kiezen dat perfect past bij je keuken en behoeften.

6. Overweeg professionele hulp voor complexe problemen

Als je er zelf niet uitkomt, is het inschakelen van een professional soms de beste oplossing. Experts hebben de juiste kennis en ervaring om problemen met je vaatwasser snel en efficiënt op te lossen. Bovendien bespaar je jezelf zo vaak tijd en frustratie.

Om een betrouwbare professional te vinden, kun je online zoeken naar reviews en aanbevelingen van anderen. Vraag ook eens rond in je vrienden- of kennissenkring; misschien heeft iemand een goede tip voor je.

Als hieruit blijkt dat het probleem niet meer te verhelpen valt en het tijd is voor een vervanging, raad ik je vooral aan om goed onderzoek te doen naar hoe je een goed model kiest. Bekijk ons artikel over de beste vaatwassers eens om je alvast op weg te helpen!

Conclusie

Het mysterie van de niet-sluitende vaatwasser hoeft niet langer een raadsel te zijn. 🕵️ Met deze uitgebreide gids heb je de meest voorkomende problemen en hun oplossingen leren kennen.

Van het controleren of je vaatwasser waterpas staat tot het inspecteren van de deurscharnieren – deze informatie helpt je op weg in het vinden van de oorzaak van het probleem en hopelijk ook het rechttrekken ervan.

Mocht je er echter nog niet in geslaagd zijn om het probleem op te lossen, wees dan niet bang om professionele hulp in te schakelen. Soms kan een expert je net dat beetje extra ondersteuning bieden om je vaatwasser weer als nieuw te laten draaien.

En vergeet niet: je kunt altijd terugkomen naar dit artikel of onze andere handige gidsen raadplegen als je meer hulp nodig hebt. Zo hebben we zelfs een gids over waarom de bovenkant van je vaatwasser niet schoon wordt. Veel succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen