Als ik ergens naartoe moet, stap ik het liefste op de fiets. Een beetje wind en regen houdt me niet tegen! Na een barre fietstocht spring ik zelf even onder de douche om op te frissen. Maar mijn fiets schoonmaken, dat vergeet ik nog wel eens...

Het voelt misschien als een hele klus, maar je zult merken dat je fiets schoonmaken zo gedaan is. En je krijgt er een blinkend schone tweewieler voor terug!

In dit artikel lees je hoe je een fiets brandschoon krijgt in vijf makkelijke stappen. Jij blij, en je fiets blij. 😄

Dit heb je nodig

Een schone fiets krijg je niet zomaar. Verzamel voor je begint de volgende spullen:

  • Een stoffer of een schrobborstel
  • Een spuitflacon
  • Een spons
  • Afwasmiddel of autoshampoo
  • Water
  • Een emmer of een tuinslang
  • Een (microvezel)doek of een oud T-shirt
  • Kettingolie

Vergeet niet om oude kleren aan te trekken, want dit wordt een rommelig klusje!

Stap 1: Grof vuil verwijderen

Voordat je met schoonmaakmiddel in de weer gaat, verwijder je eerst grof vuil. Grote hoeveelheden modder of zand borstel je makkelijk weg met een stoffer of een schrobborstel.

Help jezelf een handje bij de volgende stappen – zet de fiets op zijn kop! Zo bereik je makkelijk alle onderdelen.

Stap 2: Insprayen met schoonmaakmiddel

De makkelijkste manier om je fiets schoon te maken, is met een spuitflacon. Deze vul je eerst met een mengsel van afwasmiddel en water. Zorg dat het sopje goed schuimt! Zo komt het vuil beter los.

Tip: autoshampoo werkt ook voor de fiets! 🚘

Heb je nog een fles autoshampoo staan? Die werkt ook goed om je fiets schoon te maken! Je kunt het afwasmiddel in deze stap dus ook vervangen met autoshampoo.

Spuit je fiets in met het schoonmaakmiddel. Wees vooral niet te zuinig – zeep alle onderdelen flink in! Nu komt de gouden tip: begin niet meteen met boenen. We laten het sopje eerst een paar minuten inwerken, voordat we doorgaan naar stap 3.

Stap 3: Schoonmaken en afspoelen

Nu komt het echte werk! Tijd om alle onderdelen te boenen met een zachte spons. Let op dat je niet te hardhandig te werk gaat – je wil geen krassen op je beste transportfiets!

Je wil dat elke centimeter van je fiets schoon wordt. Gebruik daarom een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Blijft er hardnekkig vuil zitten? Voeg dan nog wat extra schoonmaakmiddel toe en maak het nog een keer schoon.

Spoel na het schoonmaken alle onderdelen goed af. Hiervoor kun je een emmer met water gebruiken, maar de tuinslang is ook een makkelijke schoonmaakhulp!

Tuinslang op de grond

Ben je benieuwd hoe een elektrische fiets werkt? De elektronica vormt een kleine hindernis bij het schoonmaken. Vermijd water bij gevoelige onderdelen, zoals de accu en het display. De beste elektrische fiets spoel je dus niet af, maar veeg je schoon met een natte doek.

Let op: ook de beste fietscomputer is geen fan van water! Haal deze het liefste van je fiets af, voordat je de tuinslang tevoorschijn tovert.

Stap 4: Afdrogen

Droog de fiets goed af met een (microvezel)doek of een oud T-shirt. Let op dat de doek die je gebruikt geen pluisjes achterlaat – die kunnen tussen je fietsonderdelen blijven hangen!

Is het mooi weer? Laat je fiets dan nog even nadrogen in de zon. ☀️

Stap 5: Ketting insmeren

Als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed je ketting behandelen. Na zo'n schoonmaakbeurt kan het geen kwaad om deze extra in te smeren.

De ketting smeer je in met kettingolie. Laat de ketting bij het smeren een paar keer ronddraaien. Vergeet niet om overtollige olie weg te vegen met een doek of oud T-shirt.

Conclusie

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe moet ik een fiets schoonmaken?". In deze vijf eenvoudige stappen ga je weer schoon en veilig de weg op.

Iedereen wil zo'n blinkend schone fiets hebben – misschien wordt het tijd om te investeren in een goed fietsslot! 😉

Heeft dit artikel je geholpen, of heb je zelf nog tips? Ik hoor het graag van je in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?