Heb je ooit gemerkt dat je wasmachine onaangenaam begint te ruiken, zelfs na het draaien van een frisse was of een schoonmaakcyclus? Of is je kleding na het wassen niet meer zo schoon en fris als je zou verwachten? De boosdoener achter deze vervelende problemen is wellicht vetluis – maar wat is vetluis precies en hoe krijg je vetluis uit de wasmachine?

Vetluis leidt niet alleen tot onaangename geuren, maar ook tot verkleurde of bevlekte kleding en huidirritaties. Dat klinkt serieus, en dat is het ook, maar maak je nog geen zorgen! In dit artikel begeleid ik je stap voor stap bij het effectief verwijderen van deze ongewenste bezoeker, zodat je wasmachine weer als nieuw ruikt en je kleding stralend schoon is.

Belangrijke punten:

  • Vetluis, ook wel wasluis, is een bacterie die zich in je wasmachine kan vestigen en voedt zich met huidschilfers en lichaamsvet.
  • Overmatig of verkeerd gebruik van wasmiddel en lage wastemperaturen dragen bij aan het ontstaan van vetluis.
  • Het bestrijden van vetluis vereist een systematische aanpak, waaronder het inspecteren en schoonmaken van de wasmachine, het draaien van een hete was en het regelmatig schoonmaken van het condensdroger filter.

Wat is vetluis en hoe herken je het?

Vetluis, ook wel bekend als wasluis, is de ophoping van bacteriën, vuil, zeepresten en schimmel in de wasmachine. Deze bacteriën voeden zich met huidschilfers en lichaamsvet dat achterblijft op je kleding en in de trommel.

De term 'vetluis' is enigszins misleidend, omdat het probleem niet wordt veroorzaakt door luizen, maar eerder door de ophoping van organisch materiaal in de wasmachine.

Het is een veelvoorkomend probleem in huishoudens over de hele wereld en leidt tot verschillende problemen, waaronder onaangename geuren, verkleurde of bevlekte kleding en zelfs huidirritaties bij sommige mensen.

In de vochtige en warme omgeving van de wasmachine gedijen bacteriën en schimmels, waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn, vooral als je van plan bent je wasmachine te verhuizen. Je wilt immers geen bacteriën meenemen naar je nieuwe woning.

Hoe herken je vetluis?

Hoe herken je vetluis? Het is niet altijd eenvoudig, maar er zijn een paar signalen die wijzen op de aanwezigheid van deze ongewenste gast. ⤵️

  • Je wasgoed heeft waarschijnlijk een muffe geur, zelfs direct na een wasbeurt.
  • Ook kun je kleine, grijze vlekjes op je kleding tegenkomen na het wassen. Dit zijn de afvalstoffen van de vetluis.
  • Zie je een vettige, grijze aanslag in de trommel en op de rubbers van je wasmachine? Grote kans dat je last hebt van vetluis. Deze aanslag is wat vettiger en duidelijk anders dan wanneer er bijvoorbeeld nog hondenharen in je wasdroger of wasmachine zitten.

De oorzaken van vetluis in je wasmachine

Het ontstaan van vetluis heeft verschillende oorzaken. Het ligt in ieder geval niet aan je wasmachine, want het kan elke goede wasmachine overkomen.

Een belangrijke oorzaak is te veel of verkeerd soort wasmiddel. Als er te veel zeep achterblijft in de machine, vormt dit een voedingsbodem voor vetluis. Dit is vooral een probleem bij vloeibare wasmiddelen, omdat mensen vaak denken dat meer wasmiddel leidt tot schonere kleding. De aanwezigheid van vetlluis bewijst het tegendeel!

Ook wassen op lage temperaturen draagt bij aan het probleem. Bij lagere temperaturen, rond de 30 à 40 graden, lossen zeepresten minder goed op en overleven meer bacteriën het wasproces, waardoor ze achterblijven in de machine en zich tegoed doen aan zeepresten.

Daarnaast draagt achterstallig onderhoud en slechte hygiëne van de wasmachine bij aan de ophoping van vuil. De rubberen afdichtingen, de zeeplade en andere delen van de machine moet je af en toe reinigen om te voorkomen dat juist hier een probleem ontstaat.

Tot slot laten sommige wasverzachters residu achter in de machine, ook al was je op hogere temperaturen. Als je merkt dat dit bij jouw wasverzachter het geval is, raad ik je aan deze zo snel mogelijk te vervangen met een alternatief!

Close-up van een open wasmachine met schuim en zeepresten in de trommel.

Een stap-voor-stapgids om vetluis uit je wasmachine te krijgen

Het bestrijden van vetluis vergt een systematische aanpak. Hieronder volgt een stappenplan dat je kan helpen om vetluis uit je wasmachine te verwijderen.

1. Inspecteer je wasmachine grondig

Oké, laten we beginnen. Inspecteer eerst je wasmachine grondig. Zoek naar zwarte vlekjes of een grijzige aanslag, vooral in vochtige delen van de wasmachine, zoals het zeepbakje en de rubberen randen van de deur. Dit zijn de favoriete plekken van vetluis.

2. Leeg de wasmachine

Zorg dat de wasmachine leeg is en er geen kledingstukken of andere items in zitten.

3. Maak het zeepbakje en het wasmachinedeurtje goed schoon

Ga vervolgens aan de slag met het zeepbakje en de deur. Trek de zeeplade uit de wasmachine en maak deze grondig schoon. Spoel deze af onder warm water en verwijder met een borstel alle resten van wasmiddel en wasverzachter.

Hetzelfde geldt voor de deur, vooral de rubberen randen. Ik stop zelf altijd een droge vaatdoek tussen de rubberen randen in na iedere wasbeurt en laat de deur een poos open staan om vochtophopingen – en zo ook vetluis – te voorkomen.

Zit die vetluis er nu toch? Dan is een mengsel van een paar lepels azijn of soda met gelijke delen water een effectief middel. Deze zijn zeer effectief in het doden van de bacterie die vetluis veroorzaakt. Maak alle plooien en hoeken hier grondig mee schoon.

4. Draai een hete was om vetluis te doden

Draai daarna een hete was. Een kookwas van 90 graden helpt om vetluis te doden. De meeste kledingstukken kunnen niet tegen 90 graden, dus stop deze hier niet bij, maar je kunt bijvoorbeeld wel theedoeken, schoonmaakdoekjes en tafelkleden erin wassen. Of, nog beter: start de wascyclus zonder iets erin om de wasmachine nog beter te reinigen.

Het is aan te raden om dit minstens één keer per maand te doen. Gebruik hiervoor een wasmiddel zonder zeep of azijn, want vetluis is dol op zeepresten.

5. Veeg de binnenkant schoon

Na de wascyclus kun je een vochtige doek gebruiken om de binnenkant van de wasmachine, met name de trommel en de rubberen randen, schoon te vegen. Controleer op achtergebleven vuil of schimmel en verwijder dit.

6. Laat de deur open

Laat de deur van de wasmachine na gebruik openstaan om de machine te laten ventileren en vochtigheid te verminderen. Dit helpt om de groei van schimmel en bacteriën te voorkomen.

Na een week niet weg?

Als de vetluis een week later nog niet helemaal weg is, herhaal de bovenstaande stappen dan!

Hoe voorkom je dat vetluis terugkomt in je wasmachine?

Tot slot heb ik nog een paar tips om vetluis op afstand te houden:

  • Verlaag je dosering wasmiddel. Je gebruikt gemakkelijk te veel wasmiddel. Dat is zonde van je geld en niet goed voor het milieu. Te veel wasmiddel kan een plakkerige laag vormen waarin vetluis zich graag nestelt.1Milieu Centraal (n.d.). 'Wasmiddelen'
  • Draai regelmatig een hete was. Vetluis houdt niet van hitte. Door minstens één keer per maand een was op hoge temperatuur (90-95 graden) te draaien, houd je je wasmachine vetluisvrij!
  • Laat de wasmachinedeur open na elke wasbeurt. Dit zorgt voor ventilatie, waardoor vochtige lucht verdampt, in plaats van dat het vast komt te zitten in je wasmachine.

Regelmatig onderhoud en reiniging van je wasmachine is essentieel om vetluis te voorkomen. Het is niet zo moeilijk als het klinkt. Het kan zo simpel zijn als het draaien van een maandelijkse hete was, het afvegen van de rubberen rand van de wasmachine na elke wasbeurt of zo nu en dan vaatwastabletten in je wasmachine te gebruiken!

Een wasmand met witte was en vlekjes voor een wasmachine.

Veelgestelde vragen over vetluis in de wasmachine

Er zijn veel vragen over vetluis. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden:

Is vetluis schadelijk voor je gezondheid?

Vetluis zelf is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het kan een onaangename geur veroorzaken en vlekjes achterlaten op je kleding. Als je gevoelig bent voor stank of je een contactallergie hebt, kan dit wel zeer onprettig zijn.

Het beste wat je kunt doen om gezondheidsrisico's te minimaliseren, is vetluis voorkomen en het snel behandelen, indien het tóch in je wasmachine terechtkomt.

Hoe krijg ik vetluis uit mijn kleding?

Het verwijderen van vetluis uit kleding kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Was de vieze kleding apart op een hoge temperatuur. Gebruik een wasmiddel met enzymen om vetluis effectief te verwijderen en laat de kleding na het wassen buiten drogen in de zon. De uv-stralen van de zon helpen om eventuele resterende vetluis te doden.

Conclusie

Na deze stappen en tips zou vetluis geen kans meer moeten hebben in je wasmachine. Hoewel het een tijdrovend en vervelend karwei kan zijn, bespaart een schoon en vetluisvrij wasproces je veel frustraties en onaangename geuren.

Je voorkomt vetluis eenvoudig, dus laat het niet zo ver komen. Houd je wasgewoonten in de gaten, inspecteer je machine regelmatig en onderhoud je wasmachine goed. En mocht je nog steeds vragen hebben over hoe je vetluis uit je wasmachine krijgt, stel ze dan gerust aan ons via het onderstaande formulier!

Ben je benieuwd naar gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan andere artikelen op onze site. Hier vind je bijvoorbeeld het antwoord op je vraag hoe je een condensdrogerfilter schoon moet maken, wat een warmtepompdroger is of wat beter is: een warmtepompdroger of condensdroger. Bedankt voor het lezen. 👋

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen