De koelkast is onmisbaar, maar hij maakt wel herrie! Getik, gebrom en geratel – noem het maar op. Ik woon zelf in een kleine studentenkamer, waar mijn koelkast in dezelfde ruimte staat als mijn bed. Geloof me, soms lig ik er wakker van! Maar waarom maakt de koelkast zo veel geluid?

De meeste geluiden die een koelkast maakt, horen er nu eenmaal bij. Je geliefde keukenapparaat werkt dag en nacht om de restjes van gisteren, je ontbijtyoghurt en al die flessen wijn koel te houden. Daarom hoor je de koelkast wel eens zoemen of trillen. Geen reden om je koelkast in de schuur te zetten!

Toch is het fijn om te weten waar het geluid vandaan komt, en wanneer je je toch zorgen moet maken. Daarom heb ik een lijstje opgesteld dat de geluiden die uit je koelkast ontsnappen verklaart. Welke onderdelen maken geluid, en hoe klinkt dat? Je leest het hieronder. ⬇️

#1 De motor

Je koelkast heeft een motor, ook wel een compressor genoemd. Die drijft het koelsysteem aan. Dit is erg belangrijk, want de temperatuur in de koelkast moet constant blijven. Je wilt niet dat je eten bederft, en dat is precies wat gebeurt als de temperatuur te veel schommelt.

Hoor je gezoem en gebrom uit je koelkast komen? Geen paniek: je hoort slechts de compressor aanslaan. Dit betekent juist dat de koelkast hard aan het werk is om je boodschappen te koelen.

#2 De ventilator

Heb je een Low Frost- of No Frost-koelkast? Dan zorgt de ventilator voor een constante luchtstroom, zodat je geen ijs in de koelkast aantreft! Erg handig, want dan hoef je de koelkast niet zo vaak of zelfs haast nooit te ontdooien.

Hier komt wel een blazend geluid bij kijken. Soms lijkt de ventilator zelfs te zoemen. Ook dit is geen reden voor paniek, want die ventilator houdt je koelkast ijsvrij!

#3 Het koelmiddel

Een koelkast blijft koud met behulp van een koelmiddel: een vloeibaar bestanddeel dat kou opwekt. Dit loopt door een heleboel leidingen aan de achterkant van je koelkast.

Het koelmiddel beweegt zich door de leidingen, en dit kun je af en toe horen. De vloeistof borrelt en klotst erop los. Niets om je druk om te maken, maar juist een teken dat je koelkast goed werkt!

#4 De leidingen van het koelsysteem

Het koelsysteem is gemaakt van metaal. Bij warmte zet metaal uit en bij kou krimpt het weer. Dit maakt een tikkend of krakend geluid.

Ook trillende en ratelende geluiden hoef je je geen zorgen om te maken. Dit hoort er allemaal bij! Het getril en geratel komt van de leidingen achterop de koelkast. Die zijn hard aan het werk, waardoor ze af en toe bewegen. Dat is alles!

Koelkast met open deur in keuken

Tips om geluid van de koelkast te verminderen

Leuk dat je nu weet waar het geluid vandaan komt, maar dat maakt het nog niet minder vervelend! Daarom deel ik hieronder een aantal tips die je helpen het geluid van de koelkast te verminderen.

  • Controleer of de koelkast waterpas staat. Zet de koelkast zo recht mogelijk; zo maakt hij minder geluid! De meeste koelkasten hebben met het oog hierop verstelbare pootjes, waarmee je de koelkast eenvoudig waterpas zet.
  • Zorg dat de koelkast genoeg ruimte heeft. Soms moet je de koelkast verplaatsen om het geluid te verhelpen! Achter de koelkast moet om te beginnen minstens 5 cm aan ruimte overblijven. Zo kan de koelkast goed zijn warmte kwijt en hoeven de ventilator en de motor minder hard te werken.
  • Zet niet te veel spullen op de koelkast. Zelfs de beste koelkast trilt zo nu en dan. Die glazen op je koelkast lijken daardoor net een orkest! Als je dan toch spullen op de koelkast kwijt moet, zet ze dan wat verder uit elkaar. Zo vangen ze minder trillingen op.
  • Je moet regelmatig de koelkast schoonmaken. Niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant! Vooral de ventilatieroosters verzamelen veel stof. Al dat opgehoopte stof zorgt dat je koelkast harder moet werken en dus meer geluid produceert.

Wanneer schakel je een monteur in?

Het hoeft dus helemaal niks ernstigs te betekenen als de koelkast geluid maakt. Wanneer moet je je dan wél zorgen maken?

Als je de koelkast al een tijdje hebt, ben je waarschijnlijk al gewend aan het getik en gebrom van het apparaat. Maakt de koelkast geluiden die je niet eerder hebt gehoord? Schakel dan voor de zekerheid een monteur in.

Ook als je koelkast overmatig veel geluid maakt, kan het geen kwaad om er naar te laten kijken. Klinkt het alsof de koelkast nog net niet opstijgt? Pleeg dan toch maar een telefoontje.

Conclusie

Of je nu een klein tafelmodel of de beste Amerikaanse koelkast in huis hebt: het apparaat is nooit stil. Ik hoop dat dit artikel antwoord geeft op de vraag: "Waarom maakt de koelkast geluid?".

De meeste geluiden zijn niet zorgwekkend. Hoor je iets wat normaal niet opvalt? Laat dan voor de zekerheid een monteur ernaar kijken. En vergeet niet de tips toe te passen om je koelkast zo stil mogelijk te maken! Ik slaap er al een stuk rustiger van. 😴

Bedankt voor het lezen. Heb je nog vragen, opmerkingen of tips? Laat ze vooral achter in onderstaand feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?