Ga je verhuizen, of heb je net als ik een nieuwe koelkast gekocht en wil je de oude verplaatsen? Dat is soms lastig, helemaal als je zo'n grote Amerikaanse koelkast hebt met dubbele deuren. Door een goede voorbereiding en het volgen van enkele goede tips kun je zelf de koelkast verplaatsen.

In dit artikel leg ik je in 9 stappen uit hoe je een koelkast veilig verplaatst.

Hoe verplaats je een koelkast?

Bij het verplaatsen van een koelkast is het essentieel om deze rechtop te houden, de verstelpoten omhoog te draaien en losse onderdelen zoals lades en planken te beveiligen. Gebruik een steekwagen voor een soepele verplaatsing en wacht na het verplaatsen enige tijd voordat je de koelkast weer aanzet om de koelvloeistof te laten stabiliseren.

Dit heb je nodig om een koelkast te verplaatsen

Een koelkast is een groot en zwaar apparaat dat je niet in je eentje kunt verplaatsen, het is dan ook het beste om mensen te vragen om je te helpen. Ook heb je enkele dingen nodig voor het verplaatsen van de koelkast:

  • Emmer, lap en sopje
  • Tape of klittenband
  • Plakband
  • Handdoeken
  • Vrienden en/of familieleden die willen helpen
  • Steekwagen
  • Touw, elastiek of spanbanden

Stap 1: Voorbereiding voor het verplaatsen van je koelkast

De eerste stap is de voorbereiding. Voor dat je de beste koelkast verplaatst maak je hem leeg. Zorg dat etenswaren in een andere koelkast komen of in een koelbox met koelelementen, zodat dit niet bederft. Maak niet dezelfde fout als ik: zelfs het kleinste pakje ham stinkt enorm na een paar dagen  🤢.

Heb je een koelkast met vriesvak of vriesgedeelte? Leeg deze dan ook eerst en zorg dat de producten niet ontdooien. Doe de ingevroren producten in een andere vriezer om ze te behouden.

Nu de koelkast leeg is, kun je hem ook grondig schoonmaken. Gebruik hiervoor de emmer, lap en een sopje met warm water.

Haal de stekker van de koelkast uit het stopcontact en rol deze netjes op. Zet het snoer vast met stekker tape, of klittenband, zodat je bij het verplaatsen geen last hebt van de stekker.

Heeft de koelkast ook een ijsmaker, zoals de beste Amerikaanse koelkast? Ontkoppel dan ook de watertoevoer voor dat je hem gaat verplaatsen.

Vrouw met geel groene rubberen handschoenen maakt koelkast schoon

Stap 2: Het ontdooien van het vriesvak vóór verplaatsing

Als je koelkast een vriesvak of vriesgedeelte heeft dan heb je deze als het goed is bij de vorige stap al geleegd. Heeft je koelkast geen vriesvak? Sla deze stap dan over.

Zit er veel ijs in de vriezer? Dit moet eerst ontdooien, voordat je de koelkast kunt verplaatsen. Hoe lang dit duurt, hangt af van de grootte van het vriesvak. Doe dit op zijn laatst de avond voor de verplaatsing, zodat het alle tijd heeft om te ontdooien. De volgende dag kun je dan al het water opdweilen en schoonmaken.

Stap 3: Veiligstellen van losse onderdelen

Om beschadigingen te voorkomen, kun je het beste de planken, lades en andere losse onderdelen uit de koelkast halen, of vast plakken met plakband als ze wat vaster zitten.

Haal je de planken uit de koelkast? Wikkel ze voorzichtig in handdoeken, helemaal als ze van glas zijn, om ze beschermen tijdens het verhuizen of verplaatsen.

Stap 4: Deuren beveiligen en pootjes aanpassen

Zet de deuren vast met een sterk touw of een elastiek. Heb je een dubbele deur? Bind dan de hendels aan elkaar met dit touw of elastiek. Bindt het niet te strak, want anders beschadig je de lak.

Plakband of tape wordt ook afgeraden om op deuren te plakken, dit kan de lak beschadigen of laat lijmresten achter.

Duurt het nog een paar dagen voordat je de koelkast verplaatst? Laat dan de koelkast deuren open staan, zo zorg je dat er geen schimmel ontstaat in de koelkast.

Dan is er nog een belangrijke stap: het verstellen van de poten. Waarom? Omdat je hiermee voorkomt dat je vloer beschadigt tijdens het verplaatsen. Draai de verstelpoten, die je aan de voorkant van de koelkast vindt, omhoog.

Dit zorgt ervoor dat de koelkast soepeler beweegt en je vloer ongeschonden blijft. Een kleine moeite, maar het kan je vloer redden van krassen of deuken.

Twee dames in de keuken verhuizen

Stap 5: Schakel de hulptroepen in

Het moment van het verplaatsen van de koelkast is daar. Vraag een paar vrienden of familieleden om je te helpen bij het verplaatsen van de koelkast. Het beste is om minstens twee extra personen te hebben die je kunnen helpen.

Het manoeuvreren van een koelkast gaat makkelijker met twee personen. En wanneer je de koelkast over een drempel moet tillen dan gaat dit makkelijker met zijn tweeën.

Stap 6: Het nut van een steekwagen

Het beste is om de koelkast rechtop te verplaatsen, dus een steekwagen voor koelkasten is een aanrader. Ook een gewone steekwagen is prima, zolang de basis groot genoeg is om de onderkant van de koelkast te dragen.

Heb je geen steekwagen? Bij bouwmarkten zoals Gamma of Praxis kun je er eentje huren voor een paar uur, een dag, een weekend of een week.

Ik werk zelf bij Coolblue, en met een beetje geluk zetten ze zo'n Amerikaan in je keuken, maar je beschrijving van je woonsituatie met die dorpels valt inderdaad onder de categorie 'die doen we niet'. Risico op schade is te groot. Maar onze oplossing die we bij trainingen krijgen: tilbanden. Is een soort mini harnasje die je met z'n tweeën aan doet en daaraan bevestig je twee banden die onder het apparaat door lopen. Zodra je dan beide gaat staan draag je samen het gewicht en kun je heel makkelijk manoeuvreren door je huis! 

Klundi, Redditgebruiker

Stap 7: Schuif de steekwagen onder de koelkast

Het is nu tijd om de koelkast te verplaatsen. Voordat je de koelkast op de steekwagen zet, haal hem iets van de muur af zodat de koelkast niet per ongeluk tegen de muur knalt wanneer je hem weg wilt rollen met de steekwagen.

Schuif de steekwagen onder de koelkast. Het kan zijn dat je de koelkast iets moet kantelen om de steekwagen er onder te schuiven. Zorg dat de deur van de koelkast tegen de steekwagen aan staat. Zo voorkom je dat je de motor en compressor aan de achterkant beschadigt.

Zet de koelkast goed vast aan de steekwagen met een paar spanbaden, zodat je voorkomt dat hij van de steekwagen afschuift.

Het belang van je koelkast rechtop vervoeren

Het is cruciaal om je koelkast altijd rechtop te vervoeren. Waarom? Omdat het liggend verplaatsen van de koelkast kan leiden tot olielekkage in de compressor. Dit is niet zomaar een klein ongemak; het kan serieuze schade aan je koelkast veroorzaken.

Stel je voor dat je koelkast niet meer efficiënt koelt of erger nog, helemaal stopt met werken. Dat wil je niet. Onthoud daarom goed: altijd rechtop vervoeren, of je nu een steekwagen of tilband gebruikt. Dit kleine detail kan het verschil maken tussen een veilige verhuizing en een kostbare fout.

Stap 8: Kantel de koelkast voorzichtig

Staat de koelkast goed op de steekwagen? Dan kun je hem nu rustig kantelen en de koelkast weg rollen. De veiligste manier om dit te doen is door de steekwagen te duwen – naar voren dus.

Laat de andere persoon aan de andere kant lopen om alles goed in de gaten te houden.

Moet de koelkast de trap af? Ga dan rustig te werk en ga trede voor trede. Degene die helpt kan dan helpen om het steeds op de volgende trede te zetten. Dit is een klus dat je het beste met zijn drieën kunt doen. Twee staan aan de voorkant en een aan de achterkant. Communiceer goed met elkaar en ga niet te snel.

Stap 9: Zet de koelkast op de juiste plek en wacht

Heb je je koelkast verplaatst? Dan is het belangrijk om niet direct de stekker in het stopcontact te steken. Waarom wachten? Omdat de koelvloeistof tijd nodig heeft om zich te stabiliseren. Als je koelkast schuin vervoerd is, wacht dan tussen de 4 en 24 uur voordat je hem aanzet.

Dit voorkomt schade aan de compressor en zorgt ervoor dat je koelkast optimaal blijft werken. Geduld is daarom een schone zaak. Even wachten bespaart je veel problemen.

Soms duurt het een paar dagen voordat de koelkast weer werkt zoals je gewend bent. Zo kan het zijn dat de koelkast geluid maakt. Controleer of hij waterpas staat.

Man naast koelkast in keuken

Veelgestelde vragen over het verplaatsen van je koelkast

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over het verplaatsen van je koelkast.

Hoeveel weegt een gemiddelde koelkast die ik wil verplaatsen?

Een gemiddelde koelkast weegt tussen de 50 en 80 kilogram, afhankelijk van het type en de grootte. Voordat je de koelkast verplaatst, raadpleeg ik je om het specifieke gewicht in de handleiding of op het typeplaatje te controleren om verrassingen te voorkomen en zorg voor voldoende hulp bij het tillen.

Waar bevindt de compressor zich bij het verplaatsen van de koelkast?

De compressor van een koelkast bevindt zich meestal aan de achterkant, onderaan het apparaat. Het is een essentieel onderdeel dat warmte afvoert, dus ik adviseer je om voorzichtig te zijn bij het verplaatsen en ervoor te zorgen dat je de compressor niet beschadigt.

Hoe zorg ik ervoor dat de koelvloeistof niet lekt tijdens het verplaatsen?

Om lekkage van koelvloeistof te voorkomen, is het cruciaal om de koelkast rechtop te houden tijdens het verplaatsen. Als je de koelkast kantelt, kan de vloeistof in de compressor terechtkomen. Daarom raad ik je aan om de koelkast zo rechtop mogelijk te houden en na het verplaatsen enige tijd te wachten voordat je hem weer aanzet.

Conclusie

Schakel de hulp van een paar vrienden of familieleden in om de koelkast te verplaatsen. Gebruik een steekwagen en ga voorzichtig om beschadigingen te voorkomen.

Hopelijk heeft deze stap voor stap uitleg, je vraag over 'Hoe moet je een koelkast verplaatsen?' beantwoordt. Bedankt voor het lezen. Heb je nog vragen tips of opmerkingen? Laat die hieronder achter.

Was dit artikel behulpzaam?