Of het nou is om een paar kilootjes kwijt te raken, je metabolisme een boost te geven of gewoon omdat je graag je levensstijl wilt aanpassen: minder koolhydraten eten is een stap in de goede richting.

Weet jij uit je hoofd welke voedingsmiddelen rijk aan koolhydraten zijn? De meeste mensen waarschijnlijk niet. We helpen je op weg met deze makkelijke tips om minder koolhydraten te eten! 

1. Let op koolhydraatrijke producten

Waarom moet je weten welke producten veel koolhydraten bevatten? Die kennis is handig zodat je weet welke voedingsmiddelen je gaat vermijden, of in ieder geval minder van gaat eten.

Het meest geconsumeerde koolhydraatrijke product is waarschijnlijk brood. 🍞 Van royale sandwiches tot snelle bammetjes; we eten best veel brood! Zoek dus een koolhydraatarme vervanger die je lust.

Verder bevatten alle producten die rijk aan suiker zijn ook meteen veel koolhydraten: snoep, chocolade, ijs, gebak siropen, stropen, honing en natuurlijk losse suiker. Suiker is namelijk een koolhydraat.

In de hartige categorie zie je dat chips en zoutjes veel koolhydraten bevatten. Onder zoutjes vallen producten als borrelnootjes en kaassnacks. Doe daarnaast wat rustiger aan met gebonden sauzen, want ook die zijn rijk aan koolhydraten.

Behalve brood lijken koolhydraten voornamelijk in ongezonde producten te zitten, maar er is nog een laatste koolhydraatrijke categorie: graanproducten. Dat zijn alle soorten pasta, taco’s, wraps, pizza, ontbijtgranen, enzovoorts.

Bord met steak, champignonnen en tijm

2. Denk ook aan drankjes en sappen

De lijst van koolhydraatrijke voedingsmiddelen is nog niet afgelopen, want ze zijn er ook in vloeibare vorm! Geen zorgen, want dit zijn de laatste koolhydraat bommen die we in dit artikel benoemen.

Eigenlijk zijn de meeste dranken rijk aan koolhydraten, met uitzondering van light dranken en dranken die van nature (bijna) geen suiker bevatten. Van zuivel tot vruchtensap is het dus oppassen geblazen. 

Groentesappen bevatten overigens weinig tot geen suikers en kun je dus prima sappen van drinken. Met de beste slowjuicer maak je van vochtrijke groente heerlijk sap!

3. Makkelijk je koolhydraten tellen

Wanneer je jouw koolhydraat inname vermindert, begin je met het stellen van een doel: het maximaal aantal koolhydraten dat je per dag inneemt. Zorg er wel voor dat dit haalbaar is en je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wil je eenvoudig inzicht in hoeveel koolhydraten producten bevatten en hoeveel je binnenkrijgt? Daar zijn handige apps voor! Online vind je ook lijstjes met koolhydraten in producten, maar de app telt ze ook automatisch op.

Populaire voedingsapps om voedingswaarden mee bij te houden zijn onder andere Mijn Eetmeter voor Android en iOS, en MyFitnessPal voor Android en iOS.

4. Koop en kook bewust

Koolhydraten willen ook nog wel eens in producten “verstopt” zitten. Wist je dat er in verwerkte vleeswaren zoals salami en boterhamworst aardig wat koolhydraten zitten? Aan boterhamvlees wordt vaak suiker toegevoegd, geloof het of niet!

Wees daarom bewust van wat je koopt, maakt en eet. Lees de verpakkingen en etiketten om meer te weten over wat je eet. Wat nog beter is: kook met verse ingrediënten.

Laat de pakjes en zakjes links liggen. Rijst koken doe je zelf, en een pastasausje kan zo simpel zijn als enkel een ui, wat cherrytomaatjes en knoflook. Zo heb jij het laatste woord met betrekking tot wat er in je maaltijd zit! 👨‍🍳

Asperges en rabarber met aarbeien op bord

Als je zelf koken lastig vindt, maak dan gebruik van hulpmiddelen. Zo helpt een keukenmachine je met van alles, van mixen tot snijden. Met een slowcooker hoef je daarnaast niet eens meer zelf aan het fornuis te staan.

Hoe werkt een slowcooker?

Het is een vrij simpel concept: de slowcooker bestaat uit een elektrische pan die langzaam je eten gaart en daarbij geen toezicht nodig heeft. Is dat niet ontzettend handig?

5. Gebruik zoetstof in plaats van suiker

Suiker is een koolhydraten bom; dat kun je dus beter vermijden. Ook honing zit boordevol koolhydraten … wat doe je dan in je kop thee? De oplossing die het meest voor de hand ligt is wennen aan minder suiker.

Ook al eet je echter koolhydraatarm, een klein beetje zoet past daar nog wel in. Stevia is een natuurlijke zoetstof die een stuk minder koolhydraten bevat. In de thee kun je daarnaast ook een stukje zoethout doen.

6. Maak je maaltijden koolhydraatarm

Als je pasta, rijst en aardappelen van het menu schrapt mis je voor je gevoel een flink deel van een volledige maaltijd. Daar zijn gelukkig handige vervangers voor, zoals bloemkoolrijst, groentebodems, spaghetti van courgette en meer.

Ga hiernaar op zoek en ontdek de weelde aan koolhydraatvervangers. Er gaat een hele wereld voor je open!

Vlees en groenten op bord

7. Koolhydraatarme snacks

In dit artikel vind je ook goed nieuws, want kaas is koolhydraatarm! Aan de andere kant is kaas wel erg rijk aan vetten, dus vervang nou niet meteen je hele maaltijd voor een blok kaas. 🧀 

Andere koolhydraatarme snacks zijn onder andere noten (zonder toevoegingen), extra pure chocolade, yoghurt, kwark, verse kokos, rijstwafels en een lekker gekookt eitje.

8. Stil je trek met eiwitten

Brood, pasta en aardappels … zijn dat precies de producten die je honger stillen? Er blijven meer opties over dan je denkt. Eiwitrijke producten geven namelijk ook een verzadigd gevoel. Wees daar creatief mee, want er zijn allerlei mogelijkheden!

Het meest voor de hand liggende eiwitrijke product is natuurlijk ei, maar ook kip, kwark, tonijn, rosbief, kaas en bonen bevatten relatief veel eiwitten en zorgen ervoor dat je minder trek hebt.

Conclusie

Met al deze tips kun je direct aan de slag en haal je alle voordelen uit minder koolhydraten eten! Heb je een extra tip voor een lekkere, koolhydraatarme snack? Deel het met ons en laat een reactie achter. 👇

Was dit artikel behulpzaam?