Als je eenmaal op inductie hebt gekookt wil je vaak nooit meer anders. Het is even wennen, maar zodra je het door hebt, is het niet alleen de snelste en precieste manier van koken, maar ook de veiligste. Inductiekoken is ook niet meer zo prijzig als vroeger en wordt daardoor steeds populairder.

Toch zijn er misverstanden en mythes over het koken op inductie. In dit artikel bekijk ik de meest voorkomende mythes en misverstanden en schep ik meer duidelijkheid over deze ideale manier van koken.

Wat is inductie en hoe werkt het?

Koken op inductie is een manier van elektrisch koken en wordt vaak "de opvolger van keramisch koken" genoemd.

Inductiekoken gebeurt op een glazen plaat die je gemakkelijk schoonmaakt. Bovendien is het koken op inductie een van de veiligste manieren om te koken.

Inductie werkt met magnetische velden waardoor de kookplaat alleen warm wordt waar er contact wordt gemaakt met de pan: de rest van de kookplaat blijft dus koel. Bovendien koelt een inductiekookplaat erg snel af.

Inductiekoken is hetzelfde als keramisch koken

Nee, dit is niet waar. Het zijn beide manieren van elektrisch koken, dat dan weer wel. Inductiekoken werkt met magnetisme: er wordt alleen warmte afgegeven daar waar de pan contact maakt met de inductiekookplaat.

Een keramische kookplaat werkt met verwarmingselementen die zich in of onder het glas bevinden. Hierdoor straalt de warmte uit waardoor de hele plaat warm wordt en ook langzamer afkoelt.

Koken op inductie verschilt dus sterk met koken op een keramische kookplaat. Beide hebben voor- en nadelen.

Keramische kookplaat met rode spiralen

Koken op inductie is duur

Koken op inductie is duurder dan koken op gas. Daarentegen is koken op inductie wel efficiënter: er gaat veel minder energie verloren omdat de kookzone alleen wordt verhit waar deze in contact staat met de pan. 

Kook je op gas, dan verlies je al snel 50% van de hitte doordat de vlam niet altijd de pan raakt. Ditzelfde geldt voor keramische kookplaten: als je pan niet direct op de kookzone staat, gaat er ook hitte verloren. Helaas betaal je echter wél voor deze verloren warmte.

In aanschaf zijn inductie kookplaten bovendien niet zo prijzig meer en de prijzen blijven dalen door de groeiende populariteit van inductie. Bovendien zijn inductie kookplaten duurzaam: ze gaan zo’n 10 tot 15 jaar mee!

Koken op inductie is moeilijk

Net zoals men aan veel dingen moet wennen in het begin, is ook koken op inductie even wennen. Weinig mensen houden echt van verandering en wij, als mens, bieden hier in veel gevallen maar wat graag weerstand tegen. 

Overstappen van gas naar een inductiekookplaat is lastig, maar zodra je het door hebt, bereik je de beste resultaten en wil je niet meer terug.

Inductiekoken is veel sneller en preciezer dan op gas. Je pan wordt veel sneller warm en daardoor moet je zeker in het begin voorzichtig zijn met het instellen van de standen.

Zodra je gewend bent aan de temperaturen en de instellingen van je inductiekookplaat, gaat het vanzelf.

Door inductiekoken gaan voedingsstoffen verloren

Je maakt je misschien zorgen over het verlies van voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Inductiekoken doet echter precies hetzelfde met je gerecht als elke andere manier van koken: het voedsel wordt verhit en gegaard, meer niet.

Hierbij gaan net zo veel vitamines en mineralen verloren als bij elke andere manier van koken. Inductiekoken werkt met magnetische velden die steeds razendsnel wisselen.

Het is dus geen mysterieuze magie die je eten op een onbekende manier beïnvloedt: het is wetenschap. Magnetisme heeft geen negatief effect op je eten.

Je kunt niet wokken op inductie

Jawel hoor! Het is alleen lastiger, dat geef ik toe. Wokken is een techniek waarbij de hele pan, dus ook de zijkanten, worden verhit: de pan wordt boven het vuur gehouden waardoor alle kanten van de pan bovendien gelijkmatig worden verhit.

Een authentieke wok is bol en gaat inderdaad niet goed samen met inductie, maar ook niet op keramisch. Zonder hulpmiddel zoals een ring gaat deze zelfs ook niet goed samen met een gasfornuis. 

Tegenwoordig zijn de meeste wokpannen daarom plat aan de onderkant waardoor je een wok, mits deze van magnetiseerbaar metaal is, ook op inductie gebruikt.

De techniek is echter wel anders op inductie: je warmt alleen de onderkant van de pan op. Bij wokken is het belangrijk dat de gehele pan heet is, dus het hebben van de beste wok is dan ook geen overbodige luxe als je goede resultaten wilt bereiken met het wokken.

Een goede wokpan met platte bodem geleidt de warmte optimaal en is daardoor goed in het snel verhitten van je gerecht.

Pannen op kookplaat

Je kunt niet sudderen op inductie

Sudderen is geen probleem op een inductiekookplaat. De beste inductiekookplaat heeft verschillende warmtestanden en als je de laagste stand gebruikt, kun je prima sudderen. Het is wel even afwachten of die laagste stand daadwerkelijk warm genoeg is.

Op sommige kookplaten stel je de warmte heel laag in, terwijl het bij een andere wat hoger is. Weer een andere inductiekookplaat heeft een speciale stand voor sudderen. Dit is afhankelijk van merk en model, dus hier zul je zelf even mee moeten stoeien!

Ik heb nieuwe pannen nodig als ik op inductie ga koken

Dat klopt misschien! Of je oude pannen op inductie werken is afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Een inductiekookplaat werkt zoals gezegd met magnetische velden, dus als jouw (bestaande) pannen magnetiseerbaar materiaal bevatten, gebruik je deze pannen en hoef je geen nieuwe pannen te kopen.

Dit is gemakkelijk te testen: pak een magneetje (bijvoorbeeld een koelkast magneetje) en houd deze tegen de onderkant van de pan aan. Als deze blijft plakken, dan is het magnetisch veld sterk genoeg en de pan geschikt voor inductiekoken.

Blijft het magneetje niet plakken, dan bevat de pan niet genoeg magnetisch materiaal en is deze niet geschikt voor het koken op een inductiekookplaat en heb je nieuwe pannen nodig.

Pannen die geschikt zijn voor inductie zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle prijsklassen. Lees in dit artikel meer over goede pannen voor inductie.

Koken op inductie is gevaarlijk

Alles wat je doet, heeft risico’s, zo ook koken op inductie. Je pan kan van het aanrecht vallen, je kunt je verbranden, je water kan overkoken: al deze dingen zijn risico’s die bij het koken komen kijken en niet alleen bij het koken op inductie. 🚨

Inductiekoken is juist één van de veiligste manier om te koken:

 • De kookplaat warmt alleen op waar er contact is met de pan wat de kans op verbranding minimaliseert;
 • De kookplaat koelt heel snel af;
 • De kookzone gaat alleen aan als er contact is met de pan; is er geen contact met de pan, dan wordt de kookplaat niet warm;
 • De beste inductiekookplaten hebben daarnaast kinderbeveiliging.

Een inductiekookplaat maak je makkelijk schoon

Ja, dit klopt als een bus. Een inductiekookplaat is van glas waardoor je deze gemakkelijk schoonmaakt. Na het inductiekoken neem je deze af met een vochtige doek en de meer hardnekkige vlekken verwijder je met speciaal schoonmaakmiddel of met een sponsje en een sopje.

Hier lees je in detail hoe je je inductiekookplaat het beste schoonmaakt.

Grillen of braden gaat niet op inductie

Grillen en braden gaat prima op een inductiekookplaat. Sommige inductiekookplaten hebben zelfs flexibele braadzones waardoor je een grote braadslede gebruikt. 

Doordat inductiekookplaten meerdere temperatuurinstellingen hebben, braadt je bovendien juist erg precies. Dit neemt het giswerk uit je kookproces.

Alleen de elektricien kan inductie aansluiten

Dit hangt volledig af van wat voor soort inductiekookplaat je koopt en wat voor aansluiting deze heeft. Als je besluit een vrijstaande kookplaat te kopen, dan sluit je deze zelf aan via een normale Schukostekker, in een normaal stopcontact.

Inbouw inductiekookplaten maken gebruik van een 2- of 3-fase-aansluiting. Heb jij een stopcontact met vijfopeningen in je keuken, dan is dit een 2- of 3-fasestopcontact, ook wel Perilexstopcontact genaamd.

Als je geen Perilexstopcontact hebt, dan moet dit worden aangelegd. Dit doe je niet zelf, maar moet worden gedaan door een erkend elektricien. Denk bij de aanschaf van een inductiekookplaat daarom ook aan de eventuele extra kosten van een elektricien.

Koekenpan met wortels en uien op kookplaat

Voor- en nadelen van inductiekoken

Voordelen:

 • Je kookt preciezer
 • Inductiekoken is een van de veiligste manieren van koken
 • Je houdt de kookplaat eenvoudig schoon
 • Inductiekoken is efficiënt
 • Inductiekoken is duurzaam: een inductiekookplaat gaat 10 tot 15 jaar mee

Nadelen:

 • Afhankelijk van het model komen er installatiekosten boven op de aanschafprijs
 • Inductiekoken is niet de ideaalste manier om te wokken

Conclusie

Hopelijk heb je nu wat meer duidelijkheid over het koken op inductie. Als je nog maar net bent begonnen met het koken op inductie: geef niet op, het wordt echt eenvoudiger!

Heb je nog een vraag of een andere mythe die we kunnen bespreken, dan kun je hieronder een reactie achterlaten. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?