De Rancilio Silvia is een gevestigde naam in de koffiewereld. Veel thuisbarista’s zijn fan van deze semi-automatische espressomachine. Je zou met dit apparaat de professionele Italiaanse koffiekwaliteit in huis halen, maar of dit in de praktijk écht zo is lees je in deze Rancilio Silvia review.

Ongeacht waar je de Rancilio Silvia besteld, hij wordt altijd geleverd met een aantal extra’s: een filterdrager, twee filterbakjes, een tamper en een handleiding. Voordat je aan de slag kun moet je nog wel een van de beste koffiemolens kopen om goede koffie te garanderen.

Over Rancilio

Rancilio is een Italiaanse espressomachinefabrikant, opgericht in 1927. Sinds die tijd zijn ze blijven innoveren. In 1997 werd de Silvia gelanceerd als relatiegeschenk voor clienten. Dit bleek een groot succes te zijn waardoor in 1998 werd besloten de Rancilio Silvia op de markt te brengen.

Rancilio Silvia vooraanzicht

Voordelen:

 • Commerciële kwaliteit
 • Duurzaam ontwerp
 • Ruim waterreservoir

Nadelen:

 • Niet voor beginners
 • Onregelmatige temperatuur

Dingen om te overwegen voordat je een espressomachine koopt

Er zijn zo veel soorten espressomachines op de markt dat het belangrijk is om de verschillen te begrijpen voordat je een aankoop doet. 

De Rancilio Silvia is een semi-automatische espressomachine. Dat houdt in dat een aantal taken handmatig moeten worden uitgevoerd. Denk hierbij aan het malen van de koffiebonen, het vullen van de filterdrager en het stomen van de melk. 

Om met een machine als deze een lekkere koffie te zetten, heb je redelijk wat kennis en expertise over het koffieproces nodig.  Het is heel wat anders dan een filterkoffiezetapparaat. Daarom is de Rancilio Silvia minder geschikt voor beginners.

Als je wat nieuwer bent in espressoland dan is de De’Longhi Magnifica een betere en goedkopere optie. Deze volautomatische machine biedt een aantal opties om met de maalgraad en een stoompijpje te experimenteren zonder dat de bediening ingewikkeld wordt.

Het ontwerp

Wat de Rancilio Silvia zo populair maakt is het ontwerp. De buitenkant is gemaakt van prachtig afgewerkt metaal. Dat is duurzamer dan bijvoorbeeld kunststof, maar waar het vooral om gaat is de binnenkant.

Doordat Rancilio begon als een bedrijf voor professionele machines, hadden ze de beschikking over grondstoffen van hoge kwaliteit. Deze zijn ze daarna gaan gebruiken voor hun commerciële machines waaronder de Silvia.

De Rancilio Silvia werkt met een single-boiler systeem. Dat houdt in dat je moet kiezen tussen koffie zetten of het stoompijpje gebruiken. Dat kan niet allebei tegelijk. 

Belangrijke onderdelen aan de binnenkant – zoals de bovengenoemde boiler – zijn gemaakt van geelkoper. Dat is een legering van koper en zink en gaat extreem lang mee. Bij goed onderhoud kun je daarom verwachten dat de Rancilio Silvia het zeker 15 jaar volhoudt.

Ondanks het relatief kleine formaat van de Rancilio Silvia, heeft hij toch een groot waterreservoir. Met ruimte voor 2 liter water is er genoeg voor wel 50 kopjes espresso. Als je het stoompijpje gebruikt voor heet water of stoom, neemt dat aantal kopjes espresso natuurlijk wat af.

Mobiele hotspot.

Je kunt ook ervoor kiezen om je smartphone in feite als router te gebruiken door een hotspot te creëren. Dit wilt zeggen dat je je mobiele data via een WiFi-signaal deelt met andere apparaten, zoals je laptop.
Ook hiervoor ben je afhankelijk van je 4G-netwerk. Je hoeft echter geen apart abonnement af te sluiten, maar let er wel op dat je genoeg data in je abonnement hebt om extra kosten te vermijden!

De bediening

De bediening van de Rancilio Silvia is niet eenvoudig maar wel redelijk vanzelfsprekend.

Bovenaan in het midden van de machine zit de aan/uit knop. Rechts daarnaast zie je een oranje lichtje: dat is het verwarmingslampje.

Rancilio Silvia met kopjes bovenop

Pas als het lichtje uit gaat is de gewenste temperatuur in de boiler bereikt. Aan de linker kant zie je 3 knoppen. De bovenste knop is de pompschakelaar. Wanneer je deze aanzet zal de machine water door de filterhouder gaan pompen waarmee je een espresso zet.

De middelste knop zet de waterpomp ook aan, maar bij gebruik hiervan pompt hij via het stoompijpje. De onderste knop zet de boiler in de stoomstand. Met de grote ronde knop rechts kun je ten slotte het de toevoer van water of stoom naar het stoompijpje openen en aflsuiten.

Koffie zetten

Stel nu dat je een kopje cappuccino wil zetten. Dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen.

 • Zet de machine aan en zorg dat je alle spullen hebt: een gevuld melkkannetje, een filterdrager met koffiemaling en een kopje.
 • Schakel de stoomstand in met het onderste knopje. Nu zal de boiler het water verwarmen tot stoomtemperatuur. Wanneer het oranje lichtje uit gaat is het water warm genoeg.
 • Plaats het melkkannetje onder het stoompijpje en draai de grote ronde knop open. Wanneer het melkschuim klaar is draai je hem weer dicht.

Nu je melkschuim klaar is, is het tijd om de espresso te maken, maar let op: De temperatuur van het water in de boiler is nu veel te hoog. Om te zorgen dat dit sneller afkoelt kun je het volgende doen:

 • Plaats je koffiekopje onder het stoompijpje, schakel de waterpomp aan met het middelste knopje en draai de grote knop open zodat het water begint te stromen. 

Dit zorgt ervoor dat het hete water uit de boiler wordt geperst waarna hetwordt aangevuld met koud water uit het reservoir. Tegelijkertijd spoel je de leiding van het stoompijpje schoon en verwarm je je kopje voor.

Om je espresso nu af te maken, volg je deze stappen:

 • Laat het water stromen tot het oranje lampje aangaat. Dat betekent dat het water afgekoeld is waardoor de boiler weer moet gaan verwarmen.
 • Draai de grote knop dicht, zet het middelste knopje uit en wacht tot dit oranje lichtje weer uitgaat – dan is het water op de juiste temperatuur om koffie te zetten.
 • Zet je filterdrager in de machine, giet het hete water uit het kopje en zet de bovenste schakelaar aan om een espresso te brouwen.

 Vervolgens giet je het melkschuim in je kopje espresso waarna je – als alles goed is gegaan – een heerlijke cappuccino hebt.

Melkschuim op kopje koffie, bovenaanzicht

De smaak van de koffie

Met de Rancilio Silvia kun je ongetwijfeld een bijzonder lekker kopje koffie zetten, al zal het misschien even duren voordat je de juiste balans hebt gevonden.

De smaak van de koffie hangt namelijk niet alleen af van de machine maar ook van het soort koffiebonen dat je gebruikt en natuurlijk de maalgraad.

Ga hier zelf mee aan de slag en experimenteer om uit te vinden wat je het lekkerst vindt! Afhankelijk van je koffiebonen, de maalgraad en hoeveel melk je toevoegt, kun je bijzonder uiteenlopende smaken krijgen met dit apparaat.

Nadelen

Eigenlijk heeft de Rancilio Silvia maar één nadeel en dat is de temperatuurschommelingen die veroorzaakt worden door het single-boiler systeem. 

Dat zit zo: de boiler wordt gereguleerd door een thermostaat. Dit zorgt er voor dat bij een bepaalde temperatuur de boiler wordt ingeschakeld en als de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt hij zich ook weer uit.

Bij de Rancilio Silvia zijn die temperaturen ongeveer 99 en 106 graden Celsius. De perfecte temperatuur voor een espresso zou 93 graden zijn.

Het water koelt tijdens het zetproces altijd wel af maar door het verschil van 7 graden kan het resultaat ongelijkmatig zijn. Stel het lampje stopt met branden en je zet meteen een kopje koffie, dan is het water natuurlijk warmer dan wanneer je eerst 5 minuten wacht.

Om te zorgen dat de temperatuur vaker gelijk is kun je bijvoorbeeld een stopwatch aanzetten als het lampje uitgaat. Als je dan iedere keer 1 minuut wacht voordat je koffie zet kun je er vanuit gaan dat de temperatuur hetzelfde is.

Een andere oplossing is er voor de echte koffietechneuten onder ons. Aangezien dit probleem met de thermostaat vaker voorkomt – niet alleen bij de Rancilio Silvia – hebben veel thuisbaristas een oplossing gevonden: zelf een PID-controller installeren.

Dit is geen makkelijke klus en kan – als het fout gaat – je machine blijvend beschadigen. Weet waar je aan begint. Persoonlijk experimenteer ik liever met een timer voordat ik aan zo iets drastisch begin.

Rancilio Silvia op tafel met accessoires

Reiniging

Zoals iedere espressomachine moet ook de Rancilio Silvia goed onderhouden worden. Dat begint met een aantal dagelijkse taken.

 • Veeg na gebruik het stoompijpje schoon met een doek.
 • Verwijder koffieresten van de zetgroep met een borsteltje.
 • Blindfilteren met water: door een speciaal bijgeleverd bakje in de filterdrager te plaatsen wordt het water niet doorgelaten waardoor het terug de machine in loopt en in het wateropvangbakje komt. Dit schoonmaakproces is erg belangrijk om de leidingen schoon te houden.

Als je dit dagelijks doet zal er niet veel ophoping van koffieresten ontstaan. Toch is het aan te raden om eens in de 2 maanden reinigingsmiddel zoals cafiza te gebruiken bij het blindfilteren.

Ook is het belangrijk om wekelijks je filterdrager schoon te maken. Dit betekent alle onderdelen in een bak met vetoplosmiddel laten weken, en vervolgens goed schoonmaken met heet water.

Aangezien veel onderdelen in de Rancilio Silvia niet snel kalkaanslag krijgen hoeft de machine in principe maar eens in de 6 maanden ontkalkt te worden. 

Dit doe je door een ontkalkingsmiddel (bijvoorbeeld citroenzuur) aan het water in het reservoir toe te voegen. Laat vervolgens water door alle leidingen stromen totdat de bak leeg is. Vul het vervolgens aan met schoon water en spoel alle leidingen nog één keer door.

Rancilio Silvia ervaringen

Het internet staat vol met lovende reviews over de Rancilio Silvia! Je kunt haast zeggen dat dit apparaat een soort cult-status heeft.

Beoordelingen (tekst)

Rancilio Silvia alternatief

Breville Barista Max

Dit is een volautomatische espressomachine en zodoende wat makkelijker in gebruik dan de Rancilio Silvia.

Een ingebouwde koffiemolen zorgt er voor dat dit apparaat uiteindelijk voordeliger is dan de Silvia.

Ook heeft de Barista Max een ingebouwde barometer wat je kan helpen bij het vinden van de juiste maalgraad.

Breville koffiemachine vooraanzicht

Conclusie

De Rancilio Silvia is wereldberoemd in baristaland en dat is niet voor niets. Als je eenmaal met de temperatuurschommelingen weet om te gaan zet deze machine koffie van professionele kwaliteit.

Het is een flinke investering maar dan heb je een machine die misschien wel je leven lang meegaat!

Ik hoop dat deze gedetailleerde Rancilio Silvia review je geholpen heeft met alles op een rijtje krijgen. Klik op de knop hieronder voor de actuele prijs:

Was dit artikel behulpzaam?