Of je nu zelf lang binnen hebt gerookt en hebt besloten te stoppen (goed bezig!), of de voorgaande bewoners van je huis het huis onder de rook hebben gezet: prettig ruikt het niet. En dan nog die gerimpelde neuzen van je bezoekers als ze de rook in je huis ruiken ... Goed, je snapt de noodzaak van de rooklucht uit huis krijgen dus wel, niet?
Inhoudsopgave
- Hoe verwijder je rooklucht uit je huis – in het kort
- Stap 1: Ventilatie voor rookluchtverwijdering
- Directe actie na rokend bezoek: Ramen open!
Het is lastig, maar niet compleet onmogelijk om rookgeur uit je huis te krijgen. In dit artikel vind je verschillende tips waardoor je je straks weer in een heerlijk, fris ruikend huis bevindt.
Een huis waar in gerookt wordt of werd, is gemakkelijk te herkennen. De muren zijn vaak geel en je ruikt het meteen als je binnenkomt. Als je een vochtige doek over de muur haalt, is je doek meestal bruin. Maak je een sopje, dan is deze binnen mum van tijd ook bruin. Laten we de vraag in het kort beantwoorden, voor ik in detail treed:
Hoe verwijder je rooklucht uit je huis – in het kort
Om rooklucht uit je huis te verwijderen, begin je met grondige ventilatie om zoveel mogelijk rookdeeltjes af te voeren. Vervolgens reinig je alle oppervlakken en textiel met een mengsel van azijn en water of stoomreiniging voor diepere penetratie.
Voor aanhoudende geuren kies je absorberende middelen, zoals baking soda, en overweeg een luchtreiniger met een HEPA-filter voor het vangen van fijnere deeltjes.
Stap 1: Ventilatie voor rookluchtverwijdering
Deze tip klinkt misschien als een inkoppertje, maar veel mensen vergeten om hun huis te luchten. Zet al je ramen en deuren open, zelfs als het koud is buiten. Een uur per dag is vaak genoeg om de meeste nare geurtjes tegen te gaan.
Midden in de winter is deze methode minder ideaal, maar zelfs dan is het mogelijk. Trek gewoon je jas aan en ga aan de slag met de stofzuiger of de dweil, of poets iets anders om warm te blijven. Je zult zien dat het echt helpt!
Directe actie na rokend bezoek: Ramen open!
Direct na een feest of bijeenkomst waarbij binnenshuis is gerookt, is het essentieel om de ramen wijd open te zetten. Een doorluchting van slechts 10 minuten kan al een merkbaar verschil maken bij rook die nog niet de muren en het textiel is ingetrokken.
Voor een optimaal resultaat, zorg je voor een doorstroom van lucht door tegenover elkaar liggende ramen en deuren open te zetten, wat zorgt voor een kruisventilatie. Dit helpt niet alleen de rookgeur te verdrijven, maar vermindert ook de aanwezigheid van schadelijke stoffen die zich in de rook bevonden.
Stap 2: Grote schoonmaak tegen rooklucht
Je komt er niet onderuit: je huis van top tot teen schoonmaken – in ieder geval de kamers waar er is gerookt. Nicotine laat een vieze, gele laag achter op plaatsen waar is gerookt.
Een goede stoomreiniger is hier een geweldige hulpmiddel voor. Stoom elk oppervlak in je huis en je ziet dat er gele of zelfs bruine druppels ontstaan. Deze haal je vervolgens weg met een vochtige doek. Soms is de aanslag zo hardnekkig dat je dit een paar keer moet herhalen.
Vergeet ook je ramen niet schoon te maken. Hiervoor gebruik je een goede ruitenreiniger of een simpele spons en trekker. Ook hier sta je hoogstwaarschijnlijk versteld van hoeveel aanslag je tegenkomt.
Heb je geen stoomreiniger, dan gebruik je een emmer met een sopje van heet water en wat allesreiniger of schoonmaakazijn. Dit laatste neutraliseert ook de geur wat hierbij goed van pas komt.
Vergeet ook niet om de buizen of pijpen van bijvoorbeeld airconditioning of zelfs je afzuigkap na te laten kijken, idealiter door een professional om beschadigingen aan de buizen te voorkomen. Zo laat CaptainofFTST op Reddit weten:
Ik had de beste monteur ooit die luchtkanalen kon schoonmaken en toen hij zei: "Hebben ze hier 5 pakjes per dag gerookt of zo?", wist ik dat hij goed werk zou leveren. 5 uur later ging hij weg en zei dat we hem moesten bellen als we een sigarettenlucht zouden opvangen. […] Vrienden en familie kwamen langs om ons te helpen officieel in te trekken en niemand merkte ook maar iets van rook in huis.
Stap 3: Koffiebonen als geurneutralisator
De geur van versgemalen koffiebonen: heerlijk! Als je een koffiedrinker bent is deze manier altijd het proberen waard. Als je een koffiemachine met bonen hebt en elke dag een goede koffiemolen gebruikt om je eigen bonen te malen, maal dan een klein beetje extra.
Zet een paar schaaltjes met gemalen, goede koffiebonen op plaatsen waar je de nicotine het meeste ruikt. Gezien de effectiviteit van deze methode, is het een van mijn favorieten. Helaas heb ik familieleden die binnen rookten, dus toen ik hen hielp bij hun grote schoonmaak, waren de koffiebonen de eerste oplossing die ik tevoorschijn haalde na de grote schoonmaak.
Succes is gegarandeerd! Let wel: voor deze methode heb je wel geduld nodig, want snel werkt het niet. Vervang elke dag de gemalen bonen met versgemalen bonen en wacht af … ⏳
Stap 4: Houtskool voor geurabsorptie
Houtskool werkt hetzelfde als koolstof wat in verschillende apparaten wordt gebruikt om geuren te neutraliseren. Leg wat houtskool op schaaltjes en zet deze op verschillend plaatsen in je huis neer. Let wel op: houtskool neemt niet de gehele geur weg, maar helpt het neutraliseren.
Door alleen schaaltjes met houtskool neer te zetten, kom je dus niet van de rookgeur af. Het is zodoende zeer geschikt om bijvoorbeeld na het verven of na het schoonmaken schaaltjes met houtskool neer te zetten. Deze geuren krijgen zo niet de kans in de muren en dergelijke te trekken.
Stap 5: Luchtreinigers inzetten tegen rookgeur
Een goede luchtreiniger gebruikt verschillende filters. Deze filteren niet alleen allergenen zoals pollen uit de lucht, maar hebben ook een koolstoffilter die nare geurtjes neutraliseren.
Bovendien kun je op de meeste luchtreinigers zien wat de luchtkwaliteit is. Hierdoor stel je het apparaat erg precies in. Sommige luchtreinigers hebben ook een ingebouwde hygrometer waardoor je ziet hoeveel vocht er in de lucht zit.
De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60%. Is jouw luchtvochtigheidsgraad te hoog, dan leidt dit ook tot nare geurtjes. Dat maakt een luchtreiniger een erg handig apparaat!
Stap 6: Textielreiniging voor frisse geur
Gordijnen ruiken na verloop van tijd ook echt minder prettig. Dit is zeker het geval als er binnen wordt gerookt. Let wel: niet alle gordijnen mogen worden gewassen. Als je je gordijnen niet mag wassen, breng ze dan naar de stomerij en laat ze chemisch reinigen.
Banken met bekleding van stof maak je schoon met een goede stoomreiniger. Hetzelfde geldt voor vloerbedekking of kleden.Je kunt hiervoor natuurlijk ook een speciale tapijtreiniger huren.
Baking soda voor niet wasbare textielen
Baking soda, of natriumbicarbonaat, is een krachtige bondgenoot in het neutraliseren van geuren op textielen die je niet zomaar in de wasmachine stopt. Strooi bijvoorbeeld een ruime hoeveelheid baking soda over je bank, kussens of tapijt en laat het minstens drie uur intrekken.
De baking soda absorbeert de rookgeur, en zuig je daarna eenvoudig op met de stofzuiger. Voor een diepere reiniging herhaal je dit proces en laat je de baking soda een hele nacht liggen. Het is daarmee een veilige en effectieve methode die geen risico's voor je stoffen meubels met zich meebrengt.
Stap 7: Muren verven voor geurmaskering
De geur van nicotine en de bruinkleurige aanslag hiervan kan zo diep in je muren zitten dat geen enkele methode helpt.1Kimberly Hickock, Inside Science (2017). 'Thirdhand Smoke: Your Skin Absorbs Nicotine from Air and Clothing' In dit geval is verven de enige keuze. Door je muren een nieuwe laag verf te geven, fris je meteen de hele boel op en blaas je nieuw leven in je huiskamer.
Kies bijvoorbeeld een compleet nieuwe kleur en koop nieuwe accessoires. Verwen jezelf om te vieren dat je bent gestopt met roken, of geef je nieuwe huiskamer een stijl die bij je past als je net bent verhuisd naar een nieuw huis.
Stap 8: Wanneer professionele hulp nodig is
Als de geur van rook diep in je meubels, muren en andere oppervlakken is getrokken, is het tijd om professionele hulp in te roepen: gespecialiseerde reinigingsbedrijven die zich richten op geurverwijdering en dieptereiniging. Deze professionals worden ook wel geursaneringspecialisten of schadeherstelbedrijven genoemd.
Ze hebben expertise in het verwijderen van rookgeuren na branden, maar ook in het aanpakken van langdurige geuroverlast door bijvoorbeeld tabaksrook.
Deze specialisten maken gebruik van geavanceerde technieken, zoals ozonbehandeling, thermal fogging en HEPA-filtratie om rookdeeltjes en geuren te verwijderen die met standaard schoonmaakmethoden niet weggaan.
Wanneer je merkt dat reguliere schoonmaakmethoden zoals ventileren, koffiebonen of baking soda de rooklucht niet verwijderen, bieden dit soort specialisten uitkomst.
Thermal fogging benut warmte om een vloeibare oplossing te verdampen, waardoor een dikke, zichtbare mist ontstaat. De specialist verspreidt deze mist vervolgens in alle hoeken van een ruimte, en zo optimale resultaten garanderen.
Poreus materiaal neemt thermisch geactiveerde deodorantdruppels op dezelfde manier op als de rookgeuren, wat de rookgeur uiteindelijk neutraliseert.
FAQ: Veelgestelde vragen over rooklucht uit huis verwijderen
Laten we nog wat laatste details doornemen voor ik jullie aan de gang laat gaan!
Welke verschillen zijn er in het verwijderen van rooklucht afkomstig van tabak vergeleken met houtrook?
Tabaksrook bevat meer teer en nicotine, wat een vettige laag achterlaat die moeilijker te verwijderen is dan de asdeeltjes van houtrook. Je moet intensievere reinigingsmethoden gebruiken, zoals diepere stoomreiniging en speciale ontgeuringsmiddelen, om tabaksrooklucht te elimineren.
Houtrook daarentegen is vaak al weg te werken middels grondige ventilatie en het gebruik van absorberende materialen, zoals baking soda.
Wat zijn de kosten voor professionele verwijdering van rooklucht uit een huis?
De kosten voor professionele rookluchtverwijdering variëren sterk, afhankelijk van de oppervlakte en overige eigenschappen van je huis en de ernst van de rooklucht. Gemiddeld kun je uitgaan van € 200 tot € 600 voor een gemiddelde woning.
Het is een investering in je gezondheid en woongenot, waarbij specialisten gebruikmaken van geavanceerde technieken, zoals ozonbehandelingen en dieptereiniging.
Hoe effectief zijn huis-tuin-en-keukenmiddelen bij het neutraliseren van rooklucht?
Huis-tuin-en-keukenmiddelen, zoals azijn, baking soda en koffie, zijn effectief bij het absorberen van lichte rooklucht. Ze zijn vooral nuttig als directe oplossing na incidentele blootstelling aan rook.
Voor hardnekkige, ingetrokken rooklucht zijn deze middelen vaak niet afdoende en is professionele interventie of grondige reiniging nodig.
Welke preventieve maatregelen kunnen genomen worden om rooklucht in huis te voorkomen?
Om rooklucht te voorkomen, is het essentieel om binnen niet te roken en goede ventilatie te handhaven. Gebruik afzuigkappen en luchtreinigers met HEPA-filters die rookdeeltjes kunnen vangen. Regelmatig schoonmaken van oppervlakken en stoffen helpt ook om de opbouw van rookdeeltjes te voorkomen.
Conclusie
Hopelijk hebben de bovenstaande tips geholpen en heb je nu weer een heerlijk fris huis waar je van kunt genieten. Neem een lekker kopje koffie en ontspan!
Heb je zelf nog suggesties? Laat dan hieronder een berichtje achter. ⬇️ Bedankt voor het lezen en geniet van je rookgeurvrije huis!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1