De ideale combinatie van functie en vorm: als je de omschrijving van de Siemens EQ 9 gelooft, heeft deze volautomatische espressomachine het allemaal.

Bestempeld als koning van espressomachines zet de Siemens EQ 9 met de minste moeite de lekkerste kop koffie voor je. Dat zijn geen kleine beloftes, maar van een prijskaartje boven de €1100,- mag je ook wel wat verwachten. 

Aan nieuwe technologische snufjes en functies ontbreekt het de Siemens EQ 6 in ieder geval niet, maar voldoet dit apparaat aan de verwachtingen? Overstijgt hij deze wellicht zelfs? Je ontdekt het in deze Siemens EQ 9 review.

Over Siemens

Bijna ongelooflijk, maar waar: Siemens is al meer dan 100 jaar geleden opgericht. De drang naar innovatie heeft ervoor gezorgd dat Siemens zich tot een enorme internationale speler in huishoudapparaten heeft kunnen ontwikkelen. Dat luxe en kwaliteit ook pijlpunten van Siemens zijn, zien we terug in de EQ 9.

Siemens EQ9 zij-aanzicht

Voordelen:

  • Professionele kwaliteit koffie
  • Erg makkelijk in gebruik
  • Twee koppen tegelijk zetten
  • Verkrijgbaar in verschillende configuraties

Nadelen:

  • Dit model is behoorlijk prijzig
  • De lekbak snel vol

Dingen om te overwegen voordat je een espressomachine koopt

Met één druk op de knop een kop koffie van restaurantkwaliteit: de droom van elke koffieliefhebber. Dan ben je bij deze volautomatische koffiemachine aan het juiste adres!

Een goede espressomachine verwent je smaakpapillen zo erg dat je niet meer anders wilt. Deze kop droomkoffie zet je met gemak op tafel, want je hoeft maar de koffie naar wens aan te klikken en hij wordt gezet.

Maar aan die kwaliteit hangt ook een prijskaartje. Espressomachines zijn over het algemeen niet goedkoop. Heb je dat er niet voor over? Dan past een koffiemachine beter bij je wensen.

Siemens EQ9 op tafel met twee kopjes koffie

Het design

De eerste indruk van de Siemens EQ 9 is eenvoudig, strak en degelijk. Het design heeft geen opvallende, overdadige onderdelen en de behuizing is van roestvrij staal. 

Wat aan het uiterlijk snel opvalt is het display waarmee je de machine bedient. Die is namelijk scherp, helder en vormt een mooie eenheid met de rest van de buitenkant.

Aan de binnenkant van het apparaat zijn duurzame onderdelen gemaakt, zoals een slijtvrij keramisch maalwerk. Zowel van binnen als buiten kiest Siemens bij de EQ 9 voor materialen waardoor je espressomachine een zo lang mogelijke levensduur heeft.

De smaak van de koffie

Er is hard gewerkt aan de beste smaak van de koffie. Dat hard werken loont proef je in dit geval meteen. Volgens koffiekenners en EQ 9-gebruikers zijn je smaakpapillen na een kop koffie uit de EQ 9 zo verwend dat je niks anders meer wilt. Als dát de EQ 9 niet tot een goede koffiemachine maakt…

De technologie die voor jou de beste smaak uit de koffiebonen perst zijn de AromaPressure en SenseFlow systemen. Het AromaPressure systeem perst de bonen letterlijk met extra veel kracht, zodat er zo veel mogelijk smaak vrijkomt. Dat komt allemaal in het kopje terecht.

Het SenseFlow systeem zorgt er op zijn beurt voor dat er geen temperatuurwisselingen in de espressomachine voorkomen. Met een stabiele temperatuur gaat er niks van de smaak verloren.

Bediening Siemens EQ9 vooraanzicht

Het Baristasysteem

Met het geïntegreerde Baristasysteem heeft iedereen in no-time een eindeloze hoeveelheid koffiesoorten in de vingers. Sterker nog, één vinger is voldoende, want een druk op de knop is voldoende!

In eerste instantie kies je uit 10 verschillende koffiespecialiteiten. Hoeveel milliliter je kop koffie bevat, hoe sterk de koffie is en hoeveel melk je wilt bepaal je helemaal zelf. 

Je hebt dan wel veel opties, maar het Baristasysteem zorgt voor overzicht tijdens het kiezen. Bij elke stap staan de opties naast elkaar en tik je aan waar je zin in hebt. Daarna stroomt jouw ideale kop koffie uit de machine.

Heb je dé perfecte kop koffie gevonden? Dan kun je ook tot wel 6 koffieprogramma’s opslaan. Als je jouw favoriet als programma opslaat, zet je dat speciale kopje koffie in het vervolg nog makkelijker. De machine onthoudt elke stap voor je.

DualBean-systeem

Het DualBean-systeem is nog zo’n parel van koffietechnologie die het allemaal wat makkelijker en beter maakt. Met dezelfde druk op de knop zet je 1 of 2 koppen koffie tegelijk.

Het principe achter dit systeem is vrij simpel: de koffiebonen worden dubbel verwerkt. Je kiest zelf of je 1 portie koffie dubbel maalt of 2 koppen tegelijk zet. Als je een kop koffie met enkele maling wil, dan kan dat natuurlijk ook, maar de Siemens EQ 9 biedt je in elk geval deze opties.

De bediening

De gebruiksvriendelijkheid is toch wel een van de grootste pluspunten aan de Siemens EQ 9.  

De bediening bestaat uit een LCD-scherm, een draaiknop en een rij kleine knoppen aan de onderkant van het scherm.

Op het scherm verschijnen plaatjes van de keuzemogelijkheden. Daar ben je misschien al bekend mee; dit zie je namelijk ook vaak op koffieapparaten die in openbare plekken worden gezet voor algemeen gebruik. Het betreft hier echter geen touchscreen: je moet de onderstaande knop gebruiken om je keuze te maken.

Siemens EQ9 vooraanzicht

Met de draaiknop kan je nog verder scrollen om de rest van de opties te bekijken. Dat was het eigenlijk al qua bediening. Meer heb je namelijk niet nodig!

Melkopschuimer

De melkopschuimer werkt automatisch. Dat is een voordeel voor de beginner, want alles wordt zo voor je gedaan. Uitgebreide kennis en veel oefening zijn niet nodig!

Voor een kenner, barista of iemand die graag alle controle heeft over elke stap van het proces kan dit echter een beperkend nadeel zijn. In dat geval is de beste melkopschuimer een goed alternatief.

Houd daarbij wel in gedachten dat je de mogelijkheid hebt om de hoeveelheid melk te bepalen en uit verschillende melkprogramma’s kiest. Niet elke stap is verstelbaar, maar je bent ook niet aan een vast laagje melkschuim gebonden.

Kopverwarmer

Nog een handige functie: de Siemens EQ 9 is uitgerust met een kopverwarmer! Die zit op de bovenkant van de machine. Koffie in een voorverwarmde kop verliest minder warmte en houdt alle smaken langer vast. Het zit hem in de details.

Reinigingssysteem

Het lijkt misschien tegenstrijdig, meerdere reinigingssystemen en gemak in het schoonmaken, maar het gaat toch echt samen. De koffiemodule en AutoMilkClean hebben allebei een eigen reinigingssysteem. 

Bij AutoMilkClean hoef je niet eens na te denken, want dit programma start zichzelf elke keer na het zetten. Het melkreservoir wordt dus altijd gereinigd.

De zetgroep is uitneembaar en spoel je af onder de kraan. Je opent de machine aan de achterkant bij het waterreservoir. Advies is om dit korte klusje regelmatig uit te voeren, zodat je koffiemachine langer meegaat.

Garantie

Siemens geeft 2 jaar garantie op de EQ 9. Werkt er iets niet goed meer? Dan heb je binnen deze periode je recht op reparatie of vervanging.

Siemens EQ 9 ervaringen

Er mag dan wel een hoop informatie over de Siemens EQ 9 te vinden zijn, maar echte ervaringen van gebruikers bieden toch net wat meer duidelijkheid over hoe zo’n koffiemachine bevalt. Daarom heb ik een paar reviews opgezocht.

De EQ 9 scoort op verschillende verkoopsites gemiddeld flink hoog en zelfs in uitzonderlijke gevallen wordt er eigenlijk geen lager cijfer dan een 6 gegeven.

Klantenbeoordelingen

Siemens EQ 9 alternatieven

JURA E8 Platina

Als gemak bij jou de allerhoogste prioriteit heeft is de JURA E8 Platina een geschikt alternatief. Net als bij de Siemens EQ 9 is alles eenvoudig bedienbaar en geautomatiseerd, maar de JURA E8 Platina gaat daar net een stapje verder in.

Deze espressomachine heeft voor een vergelijkbare prijs meer koffievariaties en ontkalkt zichzelf. Je hoeft dus nooit handmatig met ontkalken aan de slag te gaan.

Jura E8 vooraanzicht

Siemens EQ 6+ S300

Een vergelijkbare opzet, maar dan voor minder; dat is wat je krijgt met de EQ 6+.

Ook hier krijg je een eenvoudig te bedienen paneel en een aantal snufjes om ervoor te zorgen dat jouw koffie optimaal smaakt, zoals de SensoFlow en de AromaShot.

Je kunt je koffie zelfs twee keer laten malen. Je krijgt alleen geen ingebouwd melkreservoir, maar een melkslangetje. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen – zoals je in onze Siemens EQ 6 review terugleest. 😉

Siemens EQ6 vooraanzicht

Conclusie

Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Tijdens deze Siemens EQ 9 review zijn we erachter gekomen dat deze espressomachine ontzettend veel in huis heeft. De kwaliteit van de koffie zul je ook niet snel vergeten!

Tel de hoge gebruiksvriendelijkheid en vele keuzemogelijkheden hierbij op en je hebt eigenlijk een ideaal apparaat.

Was dit artikel behulpzaam?