Een koffiemachine die bij de meest hoogstaande volautomaten hoort: hiermee schept de Siemens EQ 6 hoge verwachtingen.

Met een iAroma systeem, slimme waterpomp, CoffeeSelect Display en meer is dit espresso apparaat in ieder geval volwaardig te noemen. Deze machine claimt een van de beste in zijn soort te zijn. Is dat ook zo? 

De titel “Best Reviewed” heeft de Siemens EQ 6 in 2018 al bij Kieskeurig.nl binnengesleept. Of dit terecht is en wat deze koffiemachine voor jou kan betekenen, lees je in deze Siemens EQ 6 review.

Over Siemens

Siemens werd al in 1916 opgericht! Wat toen begon met de eerste stapjes naar een elektrische keuken is nu uitgegroeid tot een waar imperium van huishoudapparaten. Daaronder valt natuurlijk de EQ 6-productlijn!

Siemens EQ6 met twee koppen koffie, vooraanzicht

Voordelen:

  • Heel eenvoudig te bedienen
  • Kopverwarmer
  • Automatische reiniging
  • Verkrijgbaar in verschillende modellen en dus prijsklassen

Nadelen:

  • Koffiemolen heeft slechts 5 maalstanden
  • Biedt weinig opties die je kunt wijzigen

Dingen om te overwegen voordat je een espressomachine koopt

Siemens Eq 6 Plus S300

Als je de kwaliteit van jouw dagelijkse kop koffie naar een hoger niveau wilt tillen, ben je misschien bij de espressomachines uitgekomen. Verse bonen, verschillende maalstanden, een echte melkopschuimer … Word je al enthousiast? Dan is de beste espressomachine wel wat voor jou.

De echte koffiekenners en barista’s willen natuurlijk verse, overheerlijke koffie drinken, vooral thuis.

Een espressomachine is dan wel een stap hoger in kwaliteit, maar een volautomatische koffiemachine is dan misschien weer te beperkend. Een halfautomaat biedt meer opties om zelf in- en af te stellen.

Het design

Met een strak, Duits design is de EQ 6 een mooi pareltje in de keuken. De buitenkant is van roestvrij staal en het standaard voor de kopjes is netjes aan de binnenkant weggewerkt.

Daar tegenover staat dat het koffiereservoir gewoon van plastic is en het waterreservoir een inhoud van 1,7 liter heeft. Dat kan voor jou genoeg zijn, maar voor een grote koffiedrinker is het misschien aan de kleine kant. Het ligt er maar net aan hoeveel koffie er in jouw huishouden doorheen gaat.

De afvoer van restwater stroomt door een ingebouwd buisje. Dit zie je dus niet zitten en het zorgt er ook nog eens voor dat de kans op knoeien verdwijnt. 

Al met al ziet het design er in eerste instantie goed uit, maar er zijn dus wel wat voor- en nadelen afhankelijk van je wensen.

De smaak van de koffie

Een koffiezetapparaat met bonen levert sneller een heerlijke smaak dan bijvoorbeeld filterkoffie of koffie uit pads.

Voor een optimale smaak heeft de Siemens EQ 6 echter ook een paar technische snufjes ingebouwd: de SensoFlow en AromaShot. Simpel gezegd zorgen die functies ervoor dat het apparaat een stabiele, constante temperatuur heeft en je koffie dubbel gemalen wordt als je daarvoor kiest. 

Wist je dat een wisselende temperatuur tijdens het zetten de smaak aantast? Aan dit detail is in ieder geval gedacht. In plaats van de koffie dubbel te malen, kun je ook twee koppen tegelijk zetten.

Het bereidingssysteem

Een enorm pluspunt aan de EQ6 is de hoge gebruikersvriendelijkheid van het bereidingssysteem. De machine heeft een helder touchscreen en een kop zetten is zo makkelijk als op het plaatje van de gewenste koffie drukken! 

In het eenvoudige menu pas je de koffie naar wens aan. Sterker, slapper, kleiner, groter en met of zonder schuim: het kan allemaal met een druk op de knop. 

Wanneer je zin hebt in een andere warme drank zet deze machine een kop heet water of warme melk voor je.

Koffiereservoir

Nog een opvallend puntje: de bereidingsunit zit niet verstopt en vast in het apparaat, maar is gewoon uitneembaar. Speciale reinigingsmiddelen zijn niet nodig, aangezien je dit onderdeel makkelijk even onder de kraan kunt schoonmaken.

Melkopschuimer

De Siemens EQ 6 heeft ook een automatisch systeem om melk op te schuimen. Dit betekent dat je geen barista vaardigheden nodig hebt voor een mooie schuimkraag. Het betekent echter ook dat je het proces helaas niet handmatig kunt afstellen.

De machine regelt zelf de temperatuur en hoeveelheid schuim. Met wederom een druk op de knop wordt je koffie afgemaakt met een schuimkraag. Dat werkt makkelijk en snel, maar kan een nadeel zijn als je het liever zelf doet.

Kopverwarmer

Een vers gezette kop koffie is lekkerder in een verwarmde kop. Dit willen sommige mensen nog wel eens vergeten, maar het maakt wel degelijk een verschil. Siemens heeft daar in ieder geval bij stilgestaan en de EQ 6 uitgerust met een kopverwarmer. Die zit aan de bovenkant van het apparaat.

De kopverwarmer wordt niet gloeiend heet, maar zeker warm genoeg om ervoor te zorgen dat de koffie zo min mogelijk warmte verliest. Zo blijft de smaak ook het beste behouden.

Display Siemens EQ6

Reinigingssysteem

De reinigingsprogramma’s zitten verwerkt in het gebruiksvriendelijke menu op het bovenstaande display. Reinigen is dus net zo makkelijk als een kop koffie zetten: je hoeft alleen op een paar knoppen te drukken. Elk nieuw stukje technologie zal een wenperiode hebben, maar dit is zeker de moeilijkste niet!

Verder weet je dankzij de automatische waarschuwingen in het systeem meteen wanneer de onderdelen van de machine moeten worden schoongemaakt.

Onderdelen die handmatig moeten worden gereinigd zijn makkelijk uitneembaar en hoef je alleen even af te spoelen. Het reinigen wordt je dus gelukkig niet al te moeilijk gemaakt. Dat verzacht de pijn hopelijk een beetje. 😉

Garantie

Op de Siemens EQ 6 zit de gebruikelijke 2 jaar garantie. Mocht er in de tussentijd iets aan de machine of een bijgeleverd onderdeel stuk gaan? Dan ben je dus goed ingedekt.

Siemens EQ 6 ervaringen

Of een espresso machine echt presteert en alle beloftes waarmaakt ontdek je het snelst door reviews van gebruikers te lezen. Die hebben de machine al een tijdje in gebruik en zijn waarschijnlijk tegen de meeste plus- en minpunten aangelopen.

Het was dan ook niet moeilijk om positieve ervaringen over de Siemens EQ 6 te vinden! Ik heb er hieronder een aantal op een rij gezet. 

Reviews, tekst

Siemens EQ 6 alternatieven

Siemens EQ.500

Het zit ‘m in de details, maar de Siemens EQ.500 biedt net even wat meer opties dan de EQ 6. 

De keuzemogelijkheden voor bijvoorbeeld koffiesmaken en melkschuim zijn iets uitgebreider en dit model espressoapparaat maakt minder geluid.

Als de Siemens EQ6 een goede machine lijkt, maar net iets meer mogelijkheden wilt, is dit een goed alternatief.

Siemens EQ 500 vooraanzicht

De'Longhi PrimaDonna Elite ECAM

Nog een krachtpatser van een espressomachine is de De’Longhi PrimaDonna Elite. Hij wordt goed ontvangen, is gebruikersvriendelijk en zet echte kwaliteitskoffie.

Een bijzondere feature van deze espressomachine is dat hij met je smartphone bediend kan worden!

De'Longhi PrimaDonna vooraanzicht

Conclusie

Alle functies, eigenschappen en ervaringen bij elkaar opgeteld is de Siemens EQ 6 meer dan een prima keuze! Hij zet steengoede koffie en is heel makkelijk in gebruik en onderhoud. Daardoor is de EQ 6 ook erg geschikt voor beginners die elke dag een geweldige kop koffie willen drinken.

Voor echte koffiekenners en gevorderden zijn alle geautomatiseerde eigenschappen misschien wat beperkend. In dat geval biedt een halfautomaat meer vrijheid.

Wil je echter liever in de volautomatische wereld blijven maar toch een stapje verder gaan? Dan biedt onze Siemens EQ 9 review je wellicht een mooie eerstvolgende optie. 😉

Was dit artikel behulpzaam?