Als je net zoals ik bent, doe je er alles aan om strijken te ontspringen. Je kunt kiezen om alles in de badkamer ophangen of overgaan op het kopen van kreukvrije kleding die nooit gestreken hoeft te worden. Heel soms kom je er echter niet aan onderuit. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft of een date: je wilt er dan toch wel netjes uit zien!

Daarom heb ik de tien beste strijktips op een rijtje gezet – voor als je toch onverhoopt een keer moet strijken!

Groen strijkijzer op denim

#1 Koop kreukvrije kleding

Mijn eerste tip is eigenlijk een beetje een inkoppertje: koop geen kleding je moet strijken!Kijk hiervoor naar de labels, maar let op: kleding die je niet mág strijken, vraagt meestal ook om een speciale wasbeurt. Dit geeft je dus alleen maar extra werk!

Idealiter koop je kleding die gemaakt is van een mix van natuurlijke en synthetische materialen.

#2 Laat kleding op de juiste wijze drogen

Een wasdroger is handig en laat je kleding sneller drogen, maar als je je was te lang in de droger laat zitten, dan beschadigen de vezels waardoor bijvoorbeeld je favoriete broek al snel hardnekkige vouwen krijgt. Let daarnaast goed op of jouw kleding überhaupt geschikt is voor de droger.

Als je kleding geschikt is voor de wasdroger, haal het er dan op tijd uit om hardnekkige kreukels te voorkomen. Het beste is om je kleding even in de droger te doen en daarna op te hangen, zodat de kreukels door de zwaartekracht vanzelf verminderen.

Heb je geen droger? Hang je was dan op in de badkamer. Dit is eigenlijk altijd effectief omdat je badkamer een vochtige ruimte is. Vocht vergemakkelijkt het gladstrijken van de vezels.

#3 Tref goede voorbereidingen

Behalve je kleding op de juiste manier laten drogen, zijn er nog meer dingen die het hele strijkproces makkelijker voor je maken. Sorteer je was op de maximale hitte die het kan verdragen. 

Maak een stapel met de meest delicate stoffen, een stapel met iets minder delicate stoffen en een stapel met bijvoorbeeld jeans. Je werkt je stapeltjes op die volgorde af. Vouw het vervolgens meteen op, waardoor je na het strijken weer minder werk hebt. 

Begin ook tijdig met het opwarmen van je strijkbout en vul het waterreservoir met water. Maak tevens ruimte om je heen: er is niets frustrerender dan over rommel heen te moeten stappen of geen plaats te hebben om je was neer te leggen als je aan het strijken bent.

#4 Verzamel de juiste benodigdheden

Als je dan toch moet strijken, zorg er dan voor dat je het juiste materiaal in huis hebt. Om goed te kunnen strijken heb je een stabiele strijkplank nodig, een stoomstrijkijzer of een stoomgenerator en een spray met water. Er is ook speciale strijkspray verkrijgbaar, maar water werkt net zo goed.

Een stoomstrijkijzer is ideaal als je niet veel strijkt en een klein budget hebt, terwijl een stoomgenerator ideaal is als je vaak strijkt en daarnaast ook nog eens grote hoeveelheden strijkt. 

Stoom in gram per minuut
This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

#5 Verwerk fragiele kleding eerst

Zoals hierboven al in het kort uitgelegd: begin met de kleding die de minste hitte kan verdragen. Als je alles door elkaar heen strijkt loop je het risico teveel hitte te gebruiken op delicate stoffen, en te weinig op andere stoffen waardoor je de kreukels er niet uitkrijgt. 

Bovendien hoef je op deze manier niet teveel met de temperatuurinstellingen te spelen waardoor je minder energie verbruikt. 

#6 Bevochtig de kleding

Vochtige stof is gemakkelijker glad te strijken doordat de vezels sneller ingeven. Vooral bij hardnekkige kreukels is het bevochtigen van je kleding erg nuttig. Let wel op: je wilt het niet nat maken. Als je natte kleding strijkt, krijg je meer stoom en wordt het nog natter, waarna het drogen vervolgens weer langer duurt.

Sommige strijkijzers hebben een functie waarmee je water kunt sprayen, heeft jouw strijkijzer dit niet, dan gebruik je gewoon een sprayflesje met water erin.

Er zijn overigens ook speciale sprays verkrijgbaar. Deze laten je kleding misschien extra fris ruiken, maar meer ook niet. Wat mij betreft is zo’n spray dan ook overbodig.

#7 Strijk binnenstebuiten

Donkere kleuren strijk je het liefste binnenstebuiten zodat je naderhand geen strepen van je strijkijzer ziet. Kleding met opdrukken, kraaltjes en andere bling strijk je ook binnenste buiten. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je kraaltjes of je opdrukken smelten.

Dit geldt overigens ook voor het wassen: donkere kleuren en stoffen met opdrukken of andere delicate toevoegingen was je binnenste buiten.

Verschillende kleuren overhemden

#8 Gebruik aluminiumfolie

Sommige mensen zweren bij deze methode, maar ik ben er zelf nog niet van overtuigd! Je haalt hierbij je strijkplankhoes van de strijkplank en bedekt je hele strijkplank met aluminiumfolie. Vervolgens bevestig je de hoes opnieuw en je gaat aan de slag.

Aluminiumfolie weerkaatst de warmte van je strijkijzer waardoor de onderkant van je kleding ook wordt meegestreken. Ik krijg het nooit voor elkaar om de folie goed vast te leggen waardoor het gaat verschuiven. Als het echter blijft liggen, verdwijnt die berg strijk inderdaad een stuk sneller! ⏱

#9 Onderhoud je strijkijzer

Een vies strijkijzer maakt je kleding vies, zo simpel is het. Er kunnen stukjes stof of lijm aan blijven kleven waardoor dit op je pas-gewassen kleding terecht komt. Je strijkijzer schoonmaken is gelukkig niet moeilijk: haal simpelweg een vochtige doek over de zool na gebruik. Als je dit elke keer doet, voorkom je hardnekkig vuil.

Naast het schoonmaken van je strijkijzer, ontkalk je je strijkijzer ook regelmatig. Sommige strijkijzers hebben hier een filter voor, anderen moeten handmatig worden ontkalkt.

Doe je dit niet, dan gaat het verwarmingselement uiteindelijk minder goed werken en bereikt je strijkijzer niet meer de optimale temperatuur.

#10 Zorg voor entertainment

Deze tip is misschien wat voor de hand liggend, maar het werkt echt: zet je favoriete muziek op, zing mee, dans mee en geniet van de muziek! Vergeet dat je aan het strijken bent (je moet wel op blijven letten natuurlijk!) en laat je meeslepen met bijvoorbeeld Grease. 

De TV is ook erg behulpzaam: zet je favoriete Netflix serie op en kijk terwijl je strijkt. Hier geldt natuurlijk ook weer dat op moet blijven letten: je wilt geen brandvlekken op je kleding.

Vrouw die strijkt met tv aan

Conclusie

Bovenstaande tips maken de berg strijk die gedaan moet worden niet kleiner, maar hopelijk wel eenvoudiger en sneller! Mocht je zelf nog suggesties hebben, laat dan vooral een berichtje achter. Heb je geen strijkijzer of strijkplank? Ook geen probleem! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?