Een vloerkleed doet wonderen aan de sfeer in je huiskamer, slaapkamer of waar dan ook. Ik had mijn twijfels, want een vloerkleed is een verzamelaar van kruimels, dierenharen en andere viezigheid. Of toch niet? Hieronder vind je tien tips om je vloerkleed schoon te maken en te houden!

Hoe maak ik mijn vloerkleed schoon?

Om je vloerkleed schoon te maken, stofzuig je het regelmatig om stof en vuil te verwijderen. Voor vlekken gebruik je een mild schoonmaakmiddel en koud water, en dep je voorzichtig zonder te wrijven. Jaarlijkse dieptereiniging door professionals helpt de levensduur en kleur van je vloerkleed te behouden.

#1 Stofzuigen met verschillende technieken

Bij het stofzuigen is het belangrijk om een zuigmond met ingetrokken borstelharen te gebruiken. Dit type zuigmond is speciaal ontworpen om de vezels van je vloerkleed te beschermen tegen beschadiging.

Daarnaast is het aan te raden om in de richting van de vezels van het vloerkleed te stofzuigen en niet er tegenin. Dit helpt om de vezels intact te houden en verlengt de levensduur van je kleed.

Als je stofzuiger verschillende zuigstanden heeft, kies dan een mildere stand voor delicate vloerkleden zoals zijde of wol. Sommige stofzuigers, zoals steelstofzuigers of robotstofzuigers, zijn te krachtig zijn voor sommige vloerkleden, vooral die van natuurlijke materialen. Het is beter om deze te vermijden.

#2 Vloerkleed schoonmaken met een stoomreiniger

Heb je een goede stoomreiniger, dan gebruik je deze ook op je vloerkleed. Controleer wel eerst het label: het is belangrijk om te weten of je vloerkleed de hitte van een stoomreiniger kan weerstaan. Is je vloerkleed van natuurlijke vezels zoals bijvoorbeeld wol, dan is de stoomreiniger niet geschikt.

Is je vloerkleed gemaakt van synthetische vezels, dan gebruik je in de meeste gevallen probleemloos je stoomreiniger. Een goede stoomreiniger heeft vaak ook een slider die je aan de onderkant vastklikt: gebruik deze voor op het vloerkleed.

Laat je vloerkleed vervolgens goed drogen en het ziet er weer als nieuw uit!

Twee kleurrijke vloerkleden, bovenaanzicht

#3 Het gebruik van een hogedrukreiniger

Ook hier geldt dat je eerst controleert van wat voor materiaal je vloerkleed is gemaakt. De hogedrukreiniger is niet geschikt voor vloerkleden die gemaakt zijn van natuurlijke vezels. Synthetische vezels zijn daarentegen geen probleem. Ik gebruik een stoomreiniger voor mijn vloerkleden in de tuin.

Heb je een heel groot vloerkleed, dan is een hogedrukreiniger ook minder geschikt. Je gebruikt de hogedrukreiniger namelijk niet binnen, maar buiten in de tuin. Dit doe je alleen in de zomer en het liefst op een warme dag.

Je vloerkleed wordt kletsnat en zal in het zonnetje moeten drogen. Er is geen andere manier om je vloerkleed te laten drogen: het is daarom belangrijk dat je hem buiten laat liggen om te drogen.

#4 Vloerkleed opfrissen met baking soda

Baking soda of zuiveringszout werkt, je raadt het al, zuiverend. Strooi een flinke hoeveelheid baking soda over je vloerkleed en borstel dit in je vloerkleed. Hiervoor gebruik je een zachte borstel.

Laat dit een nachtje intrekken. De volgende ochtend stofzuig je met je steelstofzuiger grondig je vloerkleed en je merkt meteen dat je vloerkleed weer netjes oogt en prettig ruikt. Nare geurtjes zijn verdwenen! Ook ideaal voor wanneer je huisdieren hebt (ik spreek uit ervaring!).

Schepje baking soda, bovenaanzicht

#5 Vlekken op vloerkleed behandelen met azijn

Vlekken op je vloerkleed? Geen paniek. Een azijnmengsel doet (vaak!) wonderen. Giet voorzichtig een beetje azijn op de vlek en bestrooi het met bakpoeder. Voeg daarna lauwwarm water toe en laat het een uur intrekken.

Zuig het mengsel vervolgens op met een stofzuiger. Deze methode is effectief en veilig voor de meeste vloerkleden, maar vermijd overmatig gebruik van water, vooral bij natuurlijke vezels zoals wol.

#6 Vloerkleed schoonmaken door te kloppen

Ga langs je oma, drink een bakje koffie en vraag of je haar mattenklopper mag lenen. Kloppen is een enorm effectieve manier om je vloerkleed mee schoon te krijgen. Dit geldt vooral voor kleinere vloerkleden. Heb je een groot vloerkleed, dan wordt kloppen erg lastig.

#7 Kleine vloerkleden wassen in de wasmachine

Heb je een klein vloerkleed wat in de wasmachine past dan loont het de moeite om het label te controleren. Hier heb ik het natuurlijk over hele kleine vloerkleden, denk bijvoorbeeld aan de kleedjes in je badkamer of slaapkamer.

Is je vloerkleed(je) geschikt om in de wasmachine gewassen te worden, kies dan een wasprogramma voor wol of delicate kledingstukken.

#8 Uitspoelen onder de douche

Is je vloerkleed te groot voor de wasmachine en moet hij toch echt hoognodig worden schoon gemaakt, dan kun je er altijd voor kiezen om je vloerkleed onder de douche schoon te maken. Gebruik hiervoor een milde shampoo en zeep je kleed hiermee in.

Spoel je kleed vervolgens grondig uit en laat het goed drogen. Je kunt hiervoor een droogrekje gebruiken of je hangt het kleed buiten aan de waslijn. Dit kan natuurlijk alleen als het weer het toelaat. De meeste vloerkleden zijn niet geschikt voor in de wasdroger.

#9 Leg je vloerkleed op een strategische plaats

Ook dit is een beetje een inkoppertje, maar je vloerkleed blijft het langste mooi wanneer deze op een plaats ligt waar niet veel wordt gelopen. Leg daarom geen kleedje op de doorloop naar de keuken, of dicht bij een deur. Onder de salontafel is een ideale plaats, want hier wordt niet veel gelopen.

Onder de eettafel ziet er misschien leuk uit, maar het is echter geen goed idee. Vooral niet als je kinderen hebt. Denk aan etensresten, drinken wat omgestoten wordt of de hond die komt schooien en er vervolgens een bende van maakt.

#10 Het belang van directe vlekverwijdering

Laat je iets vallen, maak het dan direct schoon! Hoe langer de vlek onbehandeld blijft, hoe moeilijker het is om de vlek te behandelen. Soms blijven er ook wat vlekken achter wanneer je vloerbedekking verwijdert.

Wist je dat billendoekjes ideaal zijn om even snel een vlek mee te verwijderen? Bij mij ligt er standaard een pak goede billendoekjes in de huiskamer.

#11 Houd je vloerkleed schoon: Doe je schoenen uit!

In de meeste landen in Europa doet men de schoenen uit zodra je binnen komt. Dit is een goede gewoonte, vooral als je nadenkt wat er onder je schoenen zit! Hondenpoep mag dan erg vies zijn, maar dat is tenminste zichtbaar.

Denk echter ook aan onzichtbare urine-resten, kauwgom, etensresten en allerlei andere narigheid die je zo mee naar binnen neemt. Doe je schoenen uit en niet alleen je vloerkleed blijft schoon, maar je hele vloer. Het is veel hygiënischer.

#12 Een vloerkleedreiniger gebruiken

Hardnekkige vlekken zijn een uitdaging, maar met de juiste vloerkleedreiniger is het op te lossen. Kies altijd een reiniger die specifiek is ontworpen voor het materiaal van je vloerkleed. Lees het etiket van je vloerkleed en de instructies van de reiniger zorgvuldig door. Test de reiniger eerst op een onopvallende plek om verkleuring of schade te voorkomen.

FAQ: Vloerkleed schoonmaken en onderhoud

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Hoe behoud ik de kleur van mijn vloerkleed tijdens het schoonmaken?

Om de kleur van je vloerkleed te behouden tijdens het schoonmaken, vermijd je het gebruik van agressieve chemicaliën en bleekmiddelen. Gebruik altijd koud water en test schoonmaakmiddelen eerst op een onopvallende plek. Direct zonlicht kan ook kleuren doen vervagen, dus droog je vloerkleed uit direct zonlicht.

Hoe vaak moet ik stofzuigen?

Het is aan te raden om je vloerkleed minimaal één keer per week te stofzuigen. Afhankelijk van de locatie en het gebruik, zoals een vloerkleed in een drukke woonkamer, kan vaker stofzuigen nodig zijn. Een dieptereiniging is goed om jaarlijks te overwegen

Hoe maak ik een hoogpolig vloerkleed schoon?

Voor een vloerkleed met hoge vezels gebruik je een stofzuiger met een roterende borstel. Deze borstel dringt diep door in de vezels en verwijdert vuil effectief. Zorg ervoor dat je in de richting van de vezels stofzuigt en pas op met te veel druk om beschadiging te voorkomen.

Conclusie

We zijn het er allemaal over eens dat een vloerkleed de kamers in je huis warmer maken. Met de bovenstaande tips blijft je vloerkleed mooi, en mocht het toch een keer mis gaan, dan weet je hoe je vloerkleed het beste weer schoonmaakt.

Heb jij nog de ultieme tip? Stuur ons dan een berichtje. Bedankt voor het lezen! 🏠

Was dit artikel behulpzaam?