Je bent bezig in huis wanneer je opeens een piepend geluid hoort. Het is een geluid dat je niet kunt negeren: de wasmachine piept en geeft aan dat iets niet helemaal in orde is. Maar wat is er aan de hand? En hoe krijg je die piep weer uit?

Een piepende wasmachine kan verschillende oorzaken hebben, variërend van eenvoudige oplossingen tot complexere problemen. In dit artikel ga ik dieper in op de mogelijke redenen achter dit storende geluid en bied ik nuttige tips om het piepen van je wasmachine te begrijpen en op te lossen.

Vrees niet en lees verder om te ontdekken hoe je je wasmachine weer in topvorm krijgt en het piepen laat verdwijnen.

Belangrijkste punten samengevat:
  • Een piepende wasmachine heeft verschillende mogelijke oorzaken, zoals een onbalans, blokkades of een versleten aandrijfriem.
  • Je kunt een piepende wasmachine zelf aanpakken door de balans te controleren, blokkades te verwijderen en de waterstroom te controleren.
  • Als je wasmachine blijft piepen ondanks je inspanningen, is het tijd om professionele hulp in te schakelen.

1. Begin met de basis van je piepende wasmachine

Een aanhoudend piepend geluid is iets wat je wasmachine niet zou moeten maken. Toch gebeurt het wel eens. Gelukkig hoeft er niet altijd een groot probleem te zijn. 😌

Wanneer je wasmachine slechts een paar keer piept, kan het simpelweg een signaal zijn dat je wascyclus klaar is. Maar als de piepende geluiden doorgaan tijdens de hele wascyclus of blijven aanhouden na de wasbeurt, dan is er mogelijk iets anders aan de hand.

Het is belangrijk om te weten of het piepen van je wasmachine een dringend probleem is of dat het probleem mee valt.

Als het piepen bijvoorbeeld gepaard gaat met andere zorgwekkende signalen, zoals een trillende machine, dan is het verstandig om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Maar als de wasmachine verder normaal functioneert, dan valt het probleem wellicht mee.

2. De meest voorkomende oorzaken van een piepende wasmachine

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van een piepende wasmachine is. Weet je de oorzaak, dan los je het probleem makkelijker op. Ik ga de mogelijke redenen voor je af waarom je wasmachine piept of rare geluiden maakt.

Onjuiste installatie

Laten we beginnen met een veel voorkomende oorzaak van piepende wasmachines: een onjuiste installatie. Als de wasmachine niet correct is geïnstalleerd, is deze mogelijk niet stabiel. Je wasmachine is een soort evenwichtskunstenaar.

Als je de pootjes van de wasmachine niet gelijk maakt, belast je het apparaat ongelijk. Dit leidt tot wrijving en piepende geluiden wanneer de trommel draait.

Een waterpas is je beste vriend om dit probleem op te sporen en op te lossen. Heb je een wasmachine en droger die op elkaar staan? Zorg dan dat ze stevig en waterpas staan.

Voorwerpen, vuil of andere blokkades in de trommel

Kleine voorwerpen zoals verloren sokken, muntjes, knoppen, bh-beugels of andere ongewenste voorwerpen kunnen tussen de trommel en de kuip terechtkomen. Wanneer de trommel draait, veroorzaken deze voorwerpen wrijving en ontstaan er irritante piepende geluiden.

Bovendien hoopt in de loop van de tijd vuil en stof op in de wasmachine. Ook dit veroorzaakt wrijving tussen de onderdelen, wat piepende geluiden tot gevolg heeft. Regelmatig onderhoud en reiniging van de wasmachine helpen dit te voorkomen. 1HG (n.d.). 'Wasmachine reinigen | Hoe kunt u deze schoonmaken?'

Controleer dit goed. Het lijkt misschien onschuldig, maar deze blokkades kunnen schade aanrichten aan je wasmachine.

Beschadigde schokdempers

Schokdempers in de wasmachine zijn ontworpen om trillingen tijdens het centrifugeren te verminderen. Als ze beschadigd zijn, functioneren ze minder goed en kan dat piepende geluiden veroorzaken.

Versleten lagers of aandrijfriem

De lagers bevinden zich meestal aan de achterkant van de trommel en helpen deze soepel te draaien. Als ze versleten zijn, veroorzaken ze mogelijk piepende geluiden doordat de trommel minder soepel draait.

Een versleten aandrijfriem is een andere boosdoener. De aandrijfriem verbindt de motor met de trommel en zorgt dat de trommel draait. Wanneer de aandrijfriem slijt, kan deze gaan slippen en een hoge pieptoon veroorzaken.

Het is belangrijk om de oorzaak van het piepende geluid in je wasmachine te identificeren en te verhelpen, omdat aanhoudende geluidsproblemen kunnen leiden tot verdere schade aan de machine.

Als je niet zeker bent wat de oorzaak is of hoe je het probleem moet aanpakken, is het verstandig om een professionele monteur te raadplegen om de diagnose te stellen en de juiste reparaties uit te voeren.

Persoon maakt filter wasmachine schoon.

3. Hoe je een piepende wasmachine aanpakt

Controleer eerst op vreemde voorwerpen en blokkades. Schakel de wasmachine uit en controleer de trommel op eventuele vreemde voorwerpen, zoals munten, knopen of bh-beugels, die vastzitten tussen de trommel en de kuip. Verwijder deze voorwerpen als je ze vindt.

Controleer daarna de stabiliteit van de wasmachine. Zorg dat de wasmachine correct is geïnstalleerd en dat deze stabiel en waterpas staat. Controleer of alle verstelbare poten op de juiste manier zijn afgesteld. Pak je moersleutel en stel eventueel de voetjes bij tot ze allemaal gelijk zijn. Een waterpas is hierbij een handig hulpmiddel.

Reinig vervolgens de wasmachine. Maak de wasmachine grondig schoon, inclusief de trommel en de kuip. Vergeet niet de rubberen afdichting rond de deur schoon te maken.

Piept je wasmachine nog steeds? Inspecteer dan de aandrijfriem, de lagers en de schokdempers. Raadpleeg de handleiding van je wasmachine voor instructies over hoe je dit doet.

Als een onderdeel versleten, losgeraakt of beschadigd is, moet je deze vervangen. Dit kan ingewikkeld zijn, dus schakel hiervoor hulp in van een professionele monteur.

Soms kun je piepende geluiden verhelpen door het smeren van bewegende onderdelen, zoals de lagers of de aandrijfas. Raadpleeg de handleiding van je wasmachine voor specifieke instructies over welke delen je moet smeren en welk smeermiddel je moet gebruiken.

4. Wanneer je professionele hulp moet inschakelen voor je piepende wasmachine

Een piepende wasmachine negeren is geen goed idee. 🚫 Het kan het begin zijn van grotere problemen. Denk aan schade aan de motor of andere onderdelen, met hoge kosten tot gevolg.

Dus als je wasmachine blijft piepen na het volgen van de bovenstaande stappen, of als je een onderdeel moet vervangen, is het tijd om professionele hulp in te schakelen.

Het vinden van een betrouwbare reparatieservice voor je wasmachine is cruciaal. Zoek naar bedrijven met goede recensies en vergelijk prijzen en diensten. Probeer ook te achterhalen of ze ervaring hebben met het specifieke merk en model van je wasmachine.

Overigens, als je wasmachine oud is en vaak problemen geeft, kan het voordeliger zijn om een nieuwe aan te schaffen. Kies voor een goede wasmachine en wasdroger voor een lange levensduur.

Wasmachine staat open in een badkamer.

Conclusie

Laten we eerlijk zijn: een piepende wasmachine is irritant. Maar je hoeft dit niet te accepteren als de norm. Door je wasmachine goed te onderhouden en erachter te komen waarom de wasmachine piept, kun je het probleem hopelijk verhelpen, wellicht met behulp van een monteur.

Controleer regelmatig de balans van je wasmachine, maak de trommel schoon en vervang versleten onderdelen tijdig. Deze kleine stappen kunnen een groot verschil maken.

Als je nog steeds problemen ondervindt met je wasmachine of droger, zoals een afvoer van een wasmachine die overloopt, een warmtepompdroger die stinkt of als je droger te heet wordt, bekijk dan onze andere gidsen voor meer advies. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen