Heb je ooit je was uit de wasmachine gehaald en je neus opgehaald vanwege een onaangename geur? Je bent niet de enige. Als ervaren huishoudexpert heb ik vaak te maken gehad met het mysterie van 'wasmachine stinkt'. In dit artikel onthul ik de redenen waarom je trouwe wasmachine soms minder fris ruikt en hoe je dit kunt oplossen.
Inhoudsopgave
- Waarom stinkt mijn wasmachine?
- Wat is vetluis?
- Het belang van de juiste wastemperatuur voor geurpreventie
Door mijn jarenlange ervaring weet ik dat wasmachines, ondanks hun reinigende functie, ironisch genoeg broeinesten kunnen zijn voor ongewenste geuren. Resten wasmiddel, vocht en achtergebleven vuil vormen de perfecte omgeving voor bacteriën en schimmels.
Deze onzichtbare boosdoeners zijn vaak de schuldigen als je wasmachine stinkt. Maar maak je geen zorgen, met enkele eenvoudige stappen kun je je wasmachine weer laten ruiken als nieuw.
Als je wasmachine stinkt, begin met het grondig reinigen van de rubberen afdichting en het wasmiddelbakje, en verwijder alle achtergebleven vuil en zeepresten. Draai vervolgens een lege was op een hoge temperatuur, zoals 90°C, met een mengsel van schoonmaakazijn of soda om bacteriën en schimmels te doden. Zorg daarnaast voor regelmatige onderhoudsbeurten en laat de deur open na elke wasbeurt voor betere ventilatie.
Waarom stinkt mijn wasmachine?
Zelfs de beste wasmachine kan gaan stinken en geurstokjes in de badkamer zijn bij hardnekkige stank niet altijd de oplossing.
Een minder prettig ruikende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door een ophoping van viezigheid. Denk aan haren, huidschilfers, pluisjes en stofjes die achterblijven in het filter of in de rubberen ring na het wassen. Al deze viezigheid leidt tot vetluis.
Wat is vetluis?
Vetluis is niet wat je denkt: het is geen luis, maar een zeepbacterie die ontstaat in je wasmachine. Deze bacterie gedijt in vochtige, warme omgevingen en is dol op de resten van wasmiddel en huidvetten. Het resultaat? Een muffe, zure geur die je wasgoed onaangenaam maakt.
Bovendien kan vetluis grijze of bruine vlekken op je kleding achterlaten, vooral als je vaak op lage temperaturen wast. Het is dus essentieel om je wasmachine regelmatig schoon te maken en te zorgen voor voldoende hygiëne.
Waarom stinkt mijn droger niet, vraag je je misschien af. Een droger verzamelt deze viezigheid ook en heeft ook de potentie minder prettig te gaan ruiken, maar het grootste verschil is dat het filter van een droger juist droog is, en niet nat.
Vochtige plaatsen zijn ideaal voor bacteriegroei en zo'n plaats heeft een goede wasdroger niet. Kies een warmtepompdroger of condensdroger.
Vrees niet, vetluis is dus geen ophoping van kleine kruipende beestjes: het is een broedplaats voor bacteriën die je wasmachine muf laten ruiken. Door je wasmachine schoon te houden, krijgt vetluis geen kans.
We houden steeds meer rekening met het milieu en wassen daarom op steeds lagere temperaturen.
Het belang van de juiste wastemperatuur voor geurpreventie
De meeste wasmiddelen, zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder, zijn tegenwoordig geschikt om op 30 °C mee te wassen; waarom zou je warmer wassen als dit niet nodig is? Het is beter voor het milieu en het scheelt je energiekosten.
Helaas is het minder goed voor je wasmachine. Het nadeel van regelmatig op een lage temperatuur wassen is dat er vaak zeepresten achterblijven. Vooral waspoeder lost pas goed op bij hogere temperaturen. Er blijft vaak waspoeder achter op de onderdelen van de wasmachine, maar ook in de rubberen ring achter de deur.
Was je op lage temperaturen? Dat haalt vaak niet vieze geuren weg.
Je kan de filter van je wasmachine schoonmaken, je wasmachine eens goed schoonmaken adhv een was met kristal soda en azijn op 90 graden en om in de toekomst een muffe geur te voorkomen ervoor te zorgen dat de deur altijd open kan staan.
willckeurig, Redditgebruiker
Hetzelfde geldt voor vloeibaar wasmiddel. Dit heeft lagere temperaturen nodig om op te lossen, maar om alle resten compleet te verwijderen, heb je heet water nodig.
Het is dus verstandig om regelmatig een hete was te draaien. Je doet dit eventueel met een lege trommel, maar als je een paar handdoeken hebt, was je deze gewoon mee.
Het is daarnaast een goed idee om je wasmachine maandelijks goed te reinigen waardoor geurtjes geen kans krijgen. Met ons schoonmaak-stappenplan reinig je niet alleen je machine, maar ruikt je wasmachine ook weer lekker fris.
Benodigdheden voor het reinigen van een stinkende wasmachine
Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor wasmachines verkrijgbaar, maar ik kies het liefste voor een milieuvriendelijk middel. Daarom kies ik voor de combinatie van azijn en soda: azijn ontkalkt en reinigt, soda neutraliseert de geur. Deze twee middeltjes zijn bovendien ook erg goedkoop.
- Half kopje soda
- 500 ml schoonmaakazijn
- Heet water
- Afwasmiddel
- Sponsje
Stap 1: De deur en de rubberen rand schoonmaken
Maak het glas van je deur schoon met een heet sopje en een sponsje. Geef wat extra aandacht aan de rubberen ring bij de deur: hier verzamelen zich vaak haarspeldjes, elastiekjes, haren en ander gespuis. Soms ben je te laat en is de rubberen rand al aan het schimmelen.
Als dit het geval is kun je een klein beetje chloor in de rubberen rand wrijven en dit in laten trekken totdat je de wasmachine zijn hete programma laat draaien.
Stap 2: Het filter controleren en reinigen
Het filter van een wasmachine vind je vaak in een hoek onderin. Je klikt het deurtje open en draait de stop eraf. Er kan wat water vrijkomen, dus leg alvast een handdoek klaar. In dit filter vind je opnieuw haarspeldjes, haar, elastiekjes en andere dingen die niet in een wasmachine thuishoren. Spoel het filter goed af en plaats het terug.
Stap 3: Het zeepbakje schoonmaken
Haal het zeepbakje uit de lade en was dit onder de kraan af. Hier vind je vooral zeepresten. Deze los je gemakkelijk op door er heet water overheen te laten stromen. Vaak is water genoeg, maar als je hier schimmel vind, gebruik je een heet sopje met een sponsje. Droog het vervolgens af en plaats het weer terug.
Het juiste gebruik van wasmiddel is cruciaal voor een frisse wasmachine. Te veel wasmiddel kan schuim en zeepresten achterlaten, wat een voedingsbodem voor bacteriën vormt. Aan de andere kant kan te weinig wasmiddel ervoor zorgen dat je was niet goed schoon wordt. De gouden regel? Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking van je wasmiddel. Dit zorgt niet alleen voor een schone was, maar helpt ook om vetluis en nare geurtjes te voorkomen. Denk eraan: meer zeep betekent niet altijd een schoner resultaat.
Stap 4: Hete was draaien
Verzamel je handdoeken en draai een hete was van minimaal 90 °C. Schenk een halve liter azijn in het laatje en leeg een half kopje soda. Kies het heetste programma, zet de wasmachine aan en wacht af!
Heb je chloor gebruikt om het schimmel in de rubberen ring mee te verwijderen? Draai je hete was dan nog een laatste keer met een lege trommel.
Goed onderhoud is belangrijk
Goed onderhoud van je wasmachine is de sleutel tot een lange levensduur en frisse was. Hier zijn enkele essentiële tips:
- Regelmatige Reiniging: Maak de wasmiddellade en de rubberen afdichting van de deur elke maand schoon om zeepresten en schimmel te verwijderen.
- Hoge Temperatuur Was: Draai minstens één keer per maand een wasprogramma op 60°C of hoger om bacteriën en vetluis te doden.
- Deur Open Laten: Laat na elke wasbeurt de deur van de wasmachine op een kier staan om de trommel te laten luchten en uitdrogen.
- Filter Controleren: Reinig het filter van de wasmachine regelmatig om verstoppingen en geurtjes te voorkomen.
- Ontkalken: Als je in een gebied met hard water woont, ontkalk je wasmachine dan elke drie maanden om kalkaanslag en verminderde efficiëntie tegen te gaan. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je wasmachine optimaal blijft werken en je kleding fris en schoon blijft.
Veelgestelde vragen over stinkende wasmachines
Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.
Hoe kan ik geurontwikkeling in mijn wasmachine voorkomen?
Om geurontwikkeling te voorkomen, gebruik je de juiste hoeveelheid wasmiddel en was je regelmatig op hoge temperaturen, minimaal 60°C. Laat na elke wasbeurt de deur en het zeepbakje openstaan voor ventilatie. Maandelijks een lege was draaien met schoonmaakazijn of soda helpt ook om geurtjes te elimineren.
Hoe herken en behandel ik vetluis in mijn wasmachine?
Vetluis herken je aan een muffe geur en grijze vlekken op je wasgoed. Bestrijd het door maandelijks op 90°C te wassen met een kopje soda of schoonmaakazijn. Reinig ook regelmatig de rubberen randen en het filter om vetluis geen kans te geven.
Hoe vaak moet ik mijn wasmachine reinigen om stank te voorkomen?
Reinig je wasmachine elke maand om stank te voorkomen. Gebruik hiervoor een mix van schoonmaakazijn en soda in een lege was op hoge temperatuur. Vergeet niet de rubberen afdichting en het filter regelmatig schoon te maken voor optimale hygiëne.
Hoe en wanneer moet ik mijn wasmachine ontkalken?
Ontkalk je wasmachine elke drie tot zes maanden, afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio. Gebruik hiervoor speciale ontkalkingsmiddelen of natuurlijke alternatieven zoals schoonmaakazijn. Draai een lege was op 90°C met het ontkalkingsmiddel om kalkaanslag effectief te verwijderen.
Conclusie
Hopelijk ruikt je wasmachine nu weer lekker fris. Mocht je nog goede tips hebben, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!