Als jij iemand bent die elke dag de dag begint met een vers sapje, dan ben je vast op zoek naar de beste manier om dit sapje te maken. Het moet vers zijn, snel en bovenal: gezond.

Lees dan vooral verder, want de vacuümblender is het antwoord op al jouw sap behoeften!

Wat is een vacuümblender?

Een vacuümblender is een blender met een extra stand die zuurstof uit de kan zuigt voordat je de inhoud blendt. Door de zuurstof te verwijderen krijg je gladdere, minder schuimige smoothies, soepen en sauzen. Bovendien blijven de voedingstoffen langer behouden. Sappen behouden hierdoor ook hun smaak.

Roze en rode sapjes, bovenaanzicht

Voor wie is een vacuümblender geschikt?

Vacuümblenders zijn ontwikkeld om tegemoet te komen aan mensen die op zoek zijn naar smoothies en sappen met een maximale voedingswaarde. Door zuurstof te verwijderen neemt de schade van het oxidatieproces af. Hierdoor blijven niet alleen voedingsstoffen, maar ook de smaak behouden.

Zuurstof: goed nieuws, maar ook slecht nieuws

Zuurstof is noodzakelijk voor al het dierlijke leven, het onderhoudt ons en maakt veel metabolische reacties in ons lichaam mogelijk. Zuurstof houdt ook microben in leven. Microben bederven ons voedsel en breken voedingsstoffen en aroma's af.

We kunnen deze natuurlijke processen niet vermijden; na verloop van tijd vergaat alles. We kunnen het wel uitstellen. Met een vacuümblender neem je de problemen weg die door zuurstof worden veroorzaakt. Dit doe je door alle lucht uit de kan te verwijderen, voordat je gaat blenden.

Door de zuurstof weg te nemen, ontstaan er weinig tot geen luchtbubbels in je sap. Hierdoor is de substantie prettiger. Doordat er geen zuurstof in je sap voorkomt, blijft je sap ook langer houdbaar.

Voedingstoffen, smaken en aroma's blijven hierdoor langer behouden. In het kort: je sap blijft langer vers en is gezonder.

Hou overigens wel rekening mee met de hoeveelheid suiker in sap: vaak is dit hetzelfde als een frisdrank. Drink sap daarom met mate en gebruik een goede elektrische tandenborstel om je tanden mee te poetsen.

Hoe werkt een vacuümblender?

Een vacuümblender mixt de ingrediënten in de kan op dezelfde manier als een gewone blender, maar verwijdert eerst alle lucht uit de kan. Hierdoor ontstaan er weinig tot geen bubbeltjes tijdens het mixen en is de textuur van je sapje of smoothie egaal.

Wat is het verschil tussen een gewone blender en een vacuümblender?

Een goede blender – het normale type – mixt op hoge snelheid zonder eerst de lucht te verwijderen. Hierdoor ontstaan er bubbeltjes en is de structuur van je sap op smoothie anders; minder egaal. Het mondgevoel is als gevolg minder prettig.

Door de zuurstof blijft je sap bovendien minder lang goed. Voedingsstoffen verliezen sneller hun voedingswaarde en smaken gaan verloren.

Het mixproces bij een goede vacuümblender is hetzelfde als bij een gewone blender, maar voordat het apparaat mixt, verwijdert het de lucht. Door de afwezigheid van zuurstof, blijft je sap of smoothie langer houdbaar, behoudt het langer zijn voedingsstoffen en blijft het langer lekker.

Maakt een slowjuicer ook gezonde sappen?

Goede slowjuicers maken ook op een gezonde manier sappen en smoothies. Dit apparaat perst op lage snelheid het sap uit je fruit of groente. Hierbij komt weinig warmte vrij, waardoor meer voedingstoffen behouden blijven.

Je leest in een eerder artikel van ons meer over het verschil tussen een blender, sapcentrifuge en een slowjuicer.

De voordelen van een vacuümblender op een rij

  • Vitaminen, mineralen en voedingstoffen blijven langer behouden
  • Het sap behoudt zijn structuur
  • De kleur blijft behouden
  • De smaak is intensiever
  • Je sap of smoothie blijft langer vers

Wat kan ik maken met een vacuümblender?

Je maakt – net als met een goede blender – gezonde sappen en smoothies. Ook marinades, pesto's en kruidenmengsels behoren tot de mogelijkheden. Een goede vacuümblender leent zich ook uitstekend voor het maken van substanties met een grovere structuur. Denk aan soepen, sauzen en groentedips.

Wil je echter een alleskunner, dan ben je beter af met een goede keukenmachine. Deze mengt, mixt en kneedt. Sommige modellen verwarmen het eten zelfs.

Groen drankje in glas, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de vacuümblenders en maak je er nu heerlijke sappen mee. Heb je nog vragen of aanvullende tips? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen! 🍹

Was dit artikel behulpzaam?