Ongewenste haargroei is vervelend. Scheren of epileren neemt niet alleen veel tijd in beslag, maar het is vaak niet erg effectief. Trakteer jezelf daarom op een IPL-behandeling. Deze verwijdert je haar door lichtflitsen. ⚡️ Klinkt als iets uit een science fiction film? Dat is het niet. Je leest hier meer de beste IPL-apparaten en hoe ze werken!

De 5 beste IPL-apparaten in een oogopslag

 1. Philips Lumea Prestige BRI954/00 - Het paradepaardje onder de IPL-apparaten.
 2. Braun Silk·expert Pro 3 PL3111 - Een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding staat bij dit IPL-apparaat bovenaan.
 3. Philips Lumea Advanced BRI923/00 - Niet alleen een IPL-apparaat, maar je krijgt er ook een precisietrimmer bij.
 4. Silk'n Jewel Luxx - Dankzij het formaat ideaal om met je mee te nemen.
 5. GoGoldPro® - IPL  - Prijsvriendelijk, dus ideaal voor mensen met een beperkt budget.

Hoe werkt een IPL-apparaat?

IPL staat voor Intense Pulsed Light. IPL-ontharingsapparaten voor thuisgebruik geven zachte lichtpulsen af aan de haarwortel. Hierdoor treedt het haar in zijn rustfase: het haar dat je hebt valt uit, en geleidelijk aan groeit je lichaam minder haar op die plek.

Het is belangrijk dat je voor het gebruik van een IPL-apparaat, eerst onthaart. Dit doe je het beste met een goed scheermesje voor vrouwen, omdat hier vaak meteen een verzorgende gelstrip bijzit die je huid beschermt. Doe je dit niet, dan verbrand je de bestaande haren. Dit beschadigt niet alleen je huid, maar ook het apparaat.

Na het ontharen ga je stapje voor stapje met het apparaat over je huid heen, totdat je de gehele de huid hebt geflitst.

IPL is niet voor iedereen geschikt

Heb je een hele donkere huid of juist hele lichte haartjes? Dan werkt IPL minder goed voor jou. Lichte haartjes en een hele donkere huid bevatten minder geschikte pigmenten. In zo'n geval is de beste epilator beter geschikt!

Ongeveer 80% van deze haren blijven weg, maar je moet de eerste behandeling wel herhalen. Hoe vaak je de eerste behandeling herhaalt, hangt niet alleen van het type IPL-apparaat af, maar ook van je huidtype en de kleur van je haar.

Ontharen met een IPL-apparaat is bovendien pijnloos. Je voelt het wel, maar het is niet oncomfortabel. De meeste mensen ervaren het als een ietwat prikk(el)end gevoel.

De beste IPL-apparaten op een rij

Het apparaat is hierbij erg gebruiksvriendelijk. Je kiest eerst het juiste opzetstuk. Dit klik je vervolgens op het apparaat en vervolgens hou je het apparaat tegen je huid.

Aantal lichtflitsen?

Het aantal lichtflitsen is belangrijk voor de levensduur van een IPL-apparaat. De lampen in een IPL-apparaat voor thuisgebruik kunnen namelijk niet worden vervangen. 100.000 lichtflitsen betekent dat het apparaat ongeveer tien jaar mee gaat, terwijl 250.000 lichtflitsen goed zijn voor ongeveer twintig jaar.

Hij heeft een sensor die bepaald welke lichtintensiteit er gebruikt moet worden. Klik op het knopje met het vergrootglas en wacht vervolgens totdat het lichtje Ready gaat branden.

Hierna ben je klaar om aan de slag te gaan door het opzetstuk van het apparaat langzaam over de te behandelen huid te bewegen.

Je gebruikt het apparaat vier of vijf keer, elke twee weken. Na deze opstartbehandelingen zijn de meeste behandelde gebieden vijf tot zes maanden haarloos! Vervolgens gebruik je het apparaat eens per maand.

Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend en hangt van het type haar en je type huid af. Zoals de meeste IPL-apparaten, is ook dit apparaat niet geschikt voor de hele donkere huid of de huid met hele lichte haren.

Ben je op zoek naar het paradepaardje onder de IPL-apparaten en ben je vindt het niet erg daar een stevige prijs voor te betalen? Dan is de Philips Lumea Prestige BR1954/00 het juiste IPL-apparaat voor jou!

Voordelen:

 • Dit apparaat ligt prettig in hand
 • De sensor kiest automatisch de juiste lichtsterkte voor je
 • Het apparaat werkt zowel draadloos als ingeplugd

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan dit IPL-apparaat

Dit IPL-apparaat is nog steeds een prijzig apparaat, maar dit apparaat is een stuk goedkoper dan de Philips Lumea Prestige. Het is een klein apparaat wat een beetje op een goede ladyshave lijkt.

Hij ligt fijn in de hand, maar is bedraad. Hierdoor moet je altijd redelijk dicht bij een stopcontact zijn. Ook dit IPL-apparaat heeft een sensor, waardoor de lichtintensiteit automatisch wordt gekozen.

Zoals bij alle IPL-apparaten, zorg je voor het gebruik dat je huid vrij is van haartjes. Je krijgt bij deze Braun Silk Expert Pro een gratis scheermesje van Venus. Je kunt er ook voor kiezen om te harsen of te waxen, maar doe dit dan een paar dagen van tevoren. Hierdoor heeft je huid wat tijd om te herstellen. Dit is bij scheren niet nodig.

Om goed resultaat te krijgen heb je vier tot twaalf opstartbehandelingen nodig. Dit verschilt per persoon. De ene persoon ziet na vier behandelingen al resultaat, terwijl het bij iemand anders een week of acht, of zelfs langer duurt. Dit is bij elk IPL-apparaat zo.

Persoonlijk vond ik dit IPL-apparaat fijn in gebruik, al moet je wel dichtbij een stopcontact blijven omdat hij niet draadloos werkt.

Ik zag na zeven behandelingen resultaat: mijn okselhaartjes bleven weg. Als je op zoek bent naar een IPL-apparaat met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan is deze echt wat voor jou.

Voordelen:

 • Dankzij het formaat berg je dit IPL-apparaat gemakkelijk op
 • De vormgeving zorgt ervoor dat het apparaat fijn in de hand ligt

Nadelen:

 • Het toestel is niet draadloos, waardoor je altijd dichtbij een stopcontact moet zijn

De lichtflitsen van deze Philips Lumea Advanced zijn iets minder krachtig en daarom is hij alleen geschikt voor de lichte tot lichtbruine huid. Heb je een donkerdere huid, dan ben je beter af met de Lumea Prestige.

De Lumea Advanced is ook iets minder snel. Hierdoor is hij meer geschikt voor kleinere oppervlakken zoals bijvoorbeeld je oksels en bikinilijn. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat je hem niet voor je benen gebruikt: het duurt alleen iets langer.

Hij ligt erg fijn in de hand, is licht van gewicht en is gemakkelijk te bedienen. De sensor kiest automatisch de juiste lichtintensiteit en je kunt aan de slag.

Een leuke bijkomstigheid is de precisietrimmer. Dit is echt zo'n apparaatje wat ik al een tijdje wilde hebben, maar ik stelde de aankoop elke keer uit. Mijn wenkbrauwen zien er nu haarfijn – ha-ha – uit!

Ik was erg onder de indruk van dit IPL-apparaat. Hij is inderdaad wat langzamer en hij is niet draadloos, maar daar staat wel tegenover dat hij ruim 1/3 goedkoper is dan concurrentie met die eigenschappen. Ik neem de nadelen daarom voor lief.

Ben jij op zoek naar een goed IPL-apparaat en vind je het niet erg dat de behandeling net even wat langer duurt? Heb je bovendien wenkbrauwen die wel wat vorm kunnen gebruiken? Dan is deze Philips Lumea Advanced echt wat voor jou.

Voordelen:

 • Dit IPL-apparaat heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Je krijgt er een precisietrimmer bij
 • Hij ligt fijn in de hand

Nadelen:

 • Hij is niet erg snel
 • Hij is niet draadloos

Bij dit IPL-apparaat hoort een app. Deze app verteld je precies wanneer het weer tijd is om te ontharen. Bovendien zie je ook in de app hoeveel lichtflitsen er nog over zijn. Dat laatste zal overigens niet zo'n vaart lopen: met 200.000 lichtflitsen doe je ongeveer 17 jaar!

Zoals ik eerder al meldde is dit een klein apparaat. Hierdoor neem je hem makkelijk mee op vakantie. Hou er echter wel rekening mee dat de meegeleverde vensters ook aan de kleine kant zijn.

Hierdoor doe je langer over grotere oppervlakken zoals bijvoorbeeld je benen. Dit is geen probleem, maar wel iets om in je achterhoofd te houden. Verder maakt hij aardig wat lawaai: gebruik hem daarom niet naast je slapende baby!

Je boekt resultaten na ongeveer één tot vier behandelingen, maar dit hangt wederom van je huid- en haartype af. De app vertelt je precies hoe je het beste begint met de Silk'N Jewel. Je downloadt deze in de App Store of in de Google Play Store.

Persoonlijk vond ik dit IPL-apparaat fijn in gebruik. Het duurde bij mij iets langer voordat ik resultaat zag, maar daar staat een erg vriendelijke prijs tegenover. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijk IPL-apparaat wat je bovendien makkelijk meeneemt? Dan is deze Silk'N Jewel de juiste keuze voor jou!

Voordelen:

 • Dankzij het opbergdoosje en het formaat, neem je dit IPL-apparaat eenvoudig mee
 • Hij neemt niet veel ruimte in beslag
 • Hij is vriendelijk geprijsd

Nadelen:

 • Je doet lang over grotere oppervlakken
 • De lichtflitsen zijn niet zo krachtig, waardoor het apparaat niet geschikt is voor hele lichte haartjes.

Volgens Bol heeft dit IPL-apparaat maar liefst 999.000 lichtflitsen, maar ik moet bekennen dat ik dit betwijfel! Ik kan daarentegen nergens vinden hoeveel lichtflitsen dit apparaat dan wel heeft.

Helaas is er weinig bekend over dit merk op Bol en op het net kan ik ook niet veel vinden. De reviews daarentegen zijn veelbelovend. Het is een klein apparaat wat je eenvoudig opbergt. Er worden geen verschillende opzetstukken meegeleverd.

Je gebruikt dit IPL-apparaat op alle delen van je lichaam, maar hou er rekening mee dat wanneer je grote oppervlakken onthaart, je er behoorlijk lang over doet. Hij heeft tevens een huidsensor. Hierdoor wordt de intensiteit van het licht automatisch aangepast.

De GoGoldPro is niet geschikt voor heel licht haar of voor de hele donkere huid. Ik vond dit apparaat wél erg fijn voor mijn oksels en bikinilijn. Ik heb mijn onderbeen er één keer mee gedaan, maar door het kleine formaat duurde dit te lang en haakte ik al snel af.

Het flitsen ging ook niet erg snel, waardoor het nog langer duurt om een groter oppervlak te behandelen. De meeste mensen daarentegen, boeken wel succes met dit apparaat en hebben na twee maanden zichtbaar resultaat.

Ben je op zoek naar een IPL-apparaat wat klein van formaat is en erg prijsvriendelijk is, en heb je alle tijd van de wereld? Dan is dit het ideale IPL-apparaat voor jou.

Voordelen:

 • Dit apparaat is erg prijsvriendelijk

Nadelen:

 • Grote oppervlakken ontharen neemt veel tijd in beslag

Waar let ik op bij de aankoop van een IPL-apparaat?

Alle IPL-apparaten werken met dezelfde techniek, maar kunnen onderling toch verschillen. Hieronder leg ik uit waar je op let bij de aankoop van een IPL-apparaat.

De grootte van het apparaat

Dit spreekt natuurlijk voor zich: een IPL-apparaat met een groter venster, behandelt grotere oppervlakken. Zo is een IPL-apparaat voor het gezicht minder geschikt als een IPL-apparaat voor het lichaam.

Dit betekent niet dat je je benen er niet mee behandelt, dit kan wel, maar kost meer tijd. Een kleiner apparaat heeft in de meeste gevallen ook een kleiner venster. De verpakking van het apparaat geeft vaak ook de afmetingen van het venster weer.

Er zijn ook IPL-apparaten die verschillende vensters hebben. Eentje voor het lichaam, en een kleinere, voor het gezicht, oksels en bikinilijn.

Is IPL geschikt voor mannen?

Dit hangt volledig af van het type haar en het type huid. Het gezichtshaar van mannen heeft vaak een dikkere structuur en is donkerder dan het gezichtshaar van vrouwen. Hierdoor zijn mannen vaak beter af met een goed scheerapparaat, maar wil je bijvoorbeeld beenhaar of rughaar aanpakken? Dan is een goed IPL-apparaat ook voor mannen zeker de moeite waard!

De huidsensor

Een huidsensor detecteert wat voor huid- en haartype jij hebt. Vervolgens wordt de lichtintensiteit automatisch aangepast. Hierdoor is het ontharen altijd zo effectief mogelijk. De meeste IPL-apparaten hebben een huidsensor.

Benodigde opstartbehandelingen

Het uiteindelijke doel van ontharen met een IPL-apparaat is zo min mogelijk behandelingen uit te voeren en toch het beste resultaat te behalen: zo min mogelijk haargroei. Hiervoor moet je de groeicyclus van het haar verstoren.

Deze cyclus is bij iedereen anders en hangt af van jouw huid- en haartype. De benodigde opstartbehandelingen zijn daarom altijd een gemiddelde: een schatting. Hoe krachtiger het IPL-apparaat is, hoe minder opstartbehandelingen je nodig hebt.

Aantal lichtflitsen

De lampen in IPL-apparaten voor thuisgebruik zijn niet vervangbaar, maar gelukkig gaan ze lang mee. Een apparaat met 100.000 flitsen gaat ongeveer tien jaar mee, terwijl een apparaat met 250.000 flitsen tot ongeveer twintig jaar mee gaat.

Wat is beter: laser of IPL?

Wat beter is, hangt volledig af van jouw behoeften. Laserbehandelingen zijn in de meeste gevallen effectiever dan een behandeling met een IPL-apparaat, maar daar staat wel tegenover dat een laserbehandeling altijd door een professional gedaan moet worden.

Laserbehandelingen zijn erg duur en daardoor minder toegankelijk. IPL-behandelingen mogen dan minder effectief zijn, maar een groot gedeelte van de gebruikers ziet toch goede resultaten en het is een stuk goedkoper. Bovendien gebruik je een IPL-apparaat thuis.

Een alternatief voor thuisgebruik zonder lichtflitsen is een epilator, of de beste bodygroomer als je je hele lichaam onder handen wilt nemen. Deze laatste is vooral gericht op mannen met meer en stugger haar.

Epileerapparaat en scheerapparaatje met opzetstukken naast elkaar op bed

Veelgestelde vragen over IPL-apparaten

Hoe gebruik je een IPL-apparaat? 

Een IPL-apparaat gebruik je door deze langzaam over je huid te bewegen. De lichtflitsen bereiken de haarwortel, waardoor de groei van de haar wordt gestopt. 

Wat kost een IPL-apparaat? 

De kosten van een IPL-apparaat varieert van ongeveer €100 tot ruim €600.

Wat is een IPL-apparaat? 

Een IPL-apparaat zorgt ervoor dat de haargroei verminderd door middel van het flitsen van de haarwortel. Hierdoor stoppen de haartjes met groeien. Een IPL-behandeling is een pijnloze, maar effectieve manier van ontharen.

Conclusie

Hopelijk heb ik je wegwijs gemaakt in de wereld van de IPL-apparaten en weet je nu welke je thuis wilt gebruiken. Heb jij nog de ultieme ontharingstips of vragen? Laat het me dan hieronder weten! Bedankt voor het lezen! ⚡

Was dit artikel behulpzaam?