Daar zit je dan: een berg natte was en een droger die weigert zijn werk te doen. Frustrerend! 😖 Toch is het mogelijk deze situatie zelf op te lossen. Voordat je een monteur belt, kun je eerst proberen je droger door te meten.

Met een beetje geduld, de juiste hulpmiddelen en een handige gids, is het zomaar mogelijk dat je de oorzaak van het probleem opspoort. Het kan je een dure reparatie besparen en een gevoel van voldoening geven! Dus: laten we die handen vuil maken, pak je multimeter en volg me op deze spannende reis door de binnenkant van je droger!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Regelmatig je droger doormeten kan je veel geld besparen en de levensduur van je droger verlengen.
 • Gebruik een multimeter om de thermostaat en het verwarmingselement van je droger te controleren.
 • Als je droger ondanks alle metingen en vervangingen nog steeds niet goed werkt, kan het raadzaam zijn om een professional in te schakelen.

De basis van het doormeten van een droger

Voordat je begint met het doormeten van je droger, is het belangrijk om te weten hoe dit in zijn werk gaat. Laten we vooral niet vergeten dat veiligheid voorop staat! Werken met elektrische apparaten kan gevaarlijk zijn, dus zorg dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

 1. Schakel de droger uit, en trek de stekker uit het stopcontact.
 2. Wees er zeker van dat je handen droog zijn.
Man werkt met lichtje bij een droger

De benodigde hulpmiddelen om je droger door te meten

Voor het doormeten van je droger heb je een multimeter nodig.1Gereedschapcentrum.nl (2017). 'Hoe werkt een multimeter en waar kan je hem voor gebruiken?'

Dit is een apparaat waarmee je de weerstand, spanning en stroom meet. Deze koop je online of bij een bouwmarkt. En mocht je droger na het doormeten toch aan vervanging toe zijn, overweeg dan een goede warmtepompdroger!

Een multimeter gebruiken voor het doormeten van je droger

Een multimeter gebruiken klinkt misschien ingewikkeld, maar met een beetje uitleg is het best te doen.

 1. Zet de multimeter op de laagste weerstandsstand (in ohm).
 2. Sluit de meetpennen aan op het onderdeel dat je wilt meten.

Het aflezen van de resultaten is een kwestie van de juiste waarden kennen. Maar geen zorgen, daar help ik je bij!

Belangrijk: veiligheid staat voorop. Staan je wasmachine en droger op elkaar? Zorg dan dat ze stabiel staan. Mocht je droger in een lastige plek staan, overweeg dan je wasmachine te verhuizen naar een andere plek voor een betere toegankelijkheid.

Stap voor stap je droger doormeten

Oké, aan de slag! 👷‍️

1. Controleer de thermostaat

De thermostaat van je droger is een cruciaal onderdeel. Het regelt de temperatuur binnenin, zodat je kleding niet krimpt of beschadigt. Om de thermostaat te controleren, meet je deze door met een multimeter.

Wederom: zorg dat de thermostaat niet verbonden is met stroom. Dat zou niet het geval moeten zijn als je de droger hebt uitgezet en de stekker hebt uitgetrokken, maar nogmaals controleren kan geen kwaad.

Stel de multimeter in op weerstandsmeting (ohm) en meet de waarde door de pennen contact te laten maken met de thermostaat, daar waar hij zijn stroom ontvangt. Een goed functionerende thermostaat moet een waarde aangeven tussen 0 en 50 ohm, maar idealiter zo dicht bij de 0. Een waarde buiten dit bereik wijst mogelijk op een defect.

Een meetapparaat op een werkbank.

2. Het doormeten van het verwarmingselement

Je droger wordt warm dankzij het verwarmingselement. Als dit onderdeel niet goed werkt, wordt je kleding niet droog. Het doormeten van het verwarmingselement is vergelijkbaar met het doormeten van de thermostaat.

Zorg weer dat de droger niet op het stroomnet is aangesloten. Stel je multimeter in op de weerstandsmeting, verbind hem met het verwarmingselement, en meet de waarde. Een goed functionerend verwarmingselement moet een waarde van ongeveer 23 ohm aangeven.

Is je verwarmingselement defect? Dan kan een nieuwe wasdroger een waardevolle investering zijn. Een nieuw apparaat is vaak energiezuiniger en efficiënter.

3. Het meten van de kamertemperatuur

De kamertemperatuur speelt een grote rol bij het drogen van je kleding. Een te koude of te warme ruimte kan de werking van je droger veel meer beïnvloeden dan je misschien denkt. Meet de temperatuur met een thermometer. Idealiter moet de kamertemperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen voor een optimale werking van de droger.

Als je toch bezig bent met onderhoud, vergeet dan niet om je wasmachine te ontkalken!

Wat te doen als je metingen niet binnen de norm vallen

Als uit je metingen blijkt dat bijvoorbeeld je thermostaat of je verwarmingselement niet goed meer functioneren, moet je gaan nadenken over wat je met die informatie wilt doen.

Wanneer je een nieuwe thermostaat nodig hebt

Als je thermostaat niet meer goed werkt, is het tijd voor een nieuwe. Hoe merk je dat, naast die waarden die niet in de norm passen van tussen de 0 en 50 ohm? Simpel: als je droger niet meer op de juiste temperatuur droogt of zelfs helemaal niet meer opwarmt, is de kans groot dat je thermostaat kapot is.

Bij het doormeten geeft de thermostaat bij een defect doorgaans een oneindige weerstandswaarde aan. Dat is het teken dat je een nieuwe nodig hebt.

Maar waar koop je een nieuwe thermostaat? Gelukkig is dat geen probleem. Je vindt ze gemakkelijk online, bijvoorbeeld op websites van witgoedspecialisten. Let wel erop dat je de juiste thermostaat voor je merk en type droger kiest. 😊

wasdroger in slaapkamer

Een defect verwarmingselement van een droger vervangen

Het vervangen van een verwarmingselement is een klusje dat je zelf doet. Zoek het exacte EAN-nummer van je droger op, en bestel een nieuw verwarmingselement voor dat exacte model. Als je niet zeker bent van je zaak, raad ik je aan naar een witgoedwinkel te gaan en daar een bestelling te laten plaatsen door het personeel.

Zorg wederom dat je droger uitgeschakeld en losgekoppeld is van het stroomnet, voordat je begint.

 1. Maak de droger open. Meestal zit het verwarmingselement aan de achterkant van de droger, dus begin daar met je zoektocht ernaar.
  • Idealiter raadpleeg je de handleiding van jouw specifieke droger om de exacte locatie van het verwarmingselement te vinden.
 2. Eenmaal open, zie je een metalen doos – dat is het verwarmingselement. Maak een foto ervan, voordat je de draden loskoppelt. Dan weet je later precies hoe je alles weer moet aansluiten.
 3. Vervang het oude element door het nieuwe, sluit de draden weer aan (zoals op de foto) en zet alles weer in elkaar.

Je droger droogt nog steeds niet na het doormeten en repareren: tijd voor professionele hulp

Je hebt alles doorgemeten en eventuele defecte onderdelen vervangen. Wat dan als je droger nog steeds niet goed droogt? In dat geval is het belangrijk om niet op te geven. Misschien heb je iets over het hoofd gezien, of is er een ander onderdeel dat niet goed functioneert.

Als je er zelf niet uitkomt, is het tijd om een professional in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om het probleem te vinden en te verhelpen.

Het vinden van een betrouwbare professional is tegenwoordig niet moeilijk. Je kunt online reviews lezen en offertes aanvragen om een goede keuze te maken. Vergeet niet om altijd te vragen naar garanties op het uitgevoerde werk. Zo weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld.

Een meetinstrument op een werktafel.

Conclusie

Als je dit leest, heb je ofwel een werkende droger, of weet je precies wat je moet vervangen om hem weer aan de praat te krijgen. Het doormeten van je droger is niet zo intimiderend als je misschien eerst dacht, toch?

Het kan in ieder geval niet erger zijn dan het verwijderen van hondenhaar uit een wasdroger die je gebruikt om hondenharen te verwijderen ... 😅 Tenminste, dat was mijn ervaring nadat ik dit zelf de eerste keer moest doen, enkele jaren geleden!

Mocht je droger na al je harde werk nog steeds problemen hebben, dan is het tijd om een professional in te schakelen. Maar onthoud: de kennis die je hebt opgedaan door je droger door te meten, is waardevol.

En vergeet niet: een goede onderhoudsbeurt kan problemen voorkomen en de levensduur van je geliefde droger verlengen. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen