Als je dit leest, is de kans groot dat je met een probleem zit: je droger wordt niet warm. 😰 Je kleren blijven vochtig na een volledige droogcyclus en je vraagt je af waar het misgaat. Goed nieuws, ik ben hier om je te helpen.

Dit probleem komt vaak voor en er kunnen verschillende oorzaken zijn. In dit artikel ga ik dieper in op de veelvoorkomende oorzaken en geef ik je handige tips om het zelf op te lossen en laat ik weten wanneer je beter een professional kun inschakelen.

Belangrijkste punten samengevat:
  • Als je droger niet warm wordt, kan dit wijzen op problemen, zoals een onbalans in de machine, een geblokkeerde luchtstroom, defecte verwarmingselementen of problemen met de thermostaat.
  • Voordat je een professional inschakelt, controleer eerst de basisfuncties van je droger, zoals de correcte aansluiting, de stroombron en de zekeringen.
  • Je kunt zelf je droger repareren door het verwarmingselement, de thermostaat of de timer te vervangen. Als je droger nog steeds niet opwarmt of vreemde geluiden maakt, is het tijd om een professional in te schakelen.

Eerste tekenen dat je droger niet warm wordt

Als je droger niet warm wordt, zijn er bepaalde symptomen die je niet mag negeren. Het herkennen van deze tekenen kan je helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen, waardoor je verdere schade en dure reparaties kunt voorkomen.

Het duidelijkste teken dat je droger niet goed warm wordt, is als je kleding nog steeds vochtig is na een volledige droogcyclus. Dat zou niet moeten gebeuren wanneer je droger warm wordt.

Je kunt daarnaast merken dat de droogtijd aanzienlijk langer is dan normaal om kleding te drogen. Als het veel langer duurt dan gebruikelijk, duidt dit mogelijk op een probleem met de verwarming.

Let vooral ook op andere symptomen of problemen, zoals een warmtepompdroger die stinkt of een gek geluid maakt. Dat zijn ook indicaties dat er wat mis is met je droger.

Mogelijke oorzaken waarom je droger niet warm wordt

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waarom je droger niet warm wordt. Een van de meest voorkomende oorzaken is een probleem met de verwarmingselementen.

Problemen met de verwarmingselementen

De verwarmingselementen zijn essentieel voor de werking van je droger. Ze zorgen dat de lucht in de droger warm wordt, waardoor je kleding droogt. Het verwarmingselement in de droger kan na verloop van tijd verslijten of defect raken. Als het element niet opwarmt, zal de droger de lucht niet kunnen verwarmen.

Een defecte thermostaat

De thermostaat van je droger regelt de temperatuur in de machine. Als de thermostaat defect is, kan deze de temperatuur niet goed regelen en wordt de droger te heet worden of warmt deze helemaal niet op.

Problemen met de stroomtoevoer

Een onderbroken stroomtoevoer kan ertoe leiden dat de droger niet opwarmt. Controleer of de droger correct is aangesloten en of de zekering of stroomonderbreker in de meterkast in orde is.

Een verstopte luchtafvoer

Een verstopte luchtafvoer, veroorzaakt door pluisophoping of andere obstakels, kan de luchtcirculatie belemmeren en de droger oververhitten of ervoor zorgen dat deze niet opwarmt.

De timer van de droger functioneert niet goed

De timer van je droger regelt de duur van de droogcyclus. Problemen met de timers of bedieningselementen van de droger kunnen zorgen dat de droger niet goed werkt, inclusief het verwarmingsproces.

Defecte thermische zekering of thermische schakelaar

Deze componenten beschermen de droger tegen oververhitting. Als een van deze componenten defect raakt, kan de droger worden uitgeschakeld en niet opwarmen.

Wasruimte met wasmachine, droger en planken met mandjes, een plantje en andere benodigdheden/decoratie.

Begin met het controleren van de basis van je droger

Voor je een professional belt, is het een goed idee om eerst de basisfuncties van je droger te controleren. Dit bespaart je tijd en geld.

Controleer eerst of de droger correct is aangesloten. Een correcte aansluiting van je droger is essentieel voor een goede werking. Dit betekent dat de stekker goed in het stopcontact zit en de schakelaar aan staat. Het incorrect aansluiten van de droger kan leiden tot problemen met de stroomtoevoer, wat de warmteproductie kan beïnvloeden.

Als je niet zeker weet hoe je dit doet, kun je de stappen volgen in deze gids over het aansluiten van een droger of de gids over het aansluiten van een wasmachine. Beide gidsen geven je meer info over het aansluitingsproces.

Controleer de stroombron en zekeringen

Het is ook belangrijk om de stroombron en de zekeringen van je droger te controleren. Als de zekering is doorgebrand of de stroombron niet goed functioneert, wordt de droger niet warm. Als je problemen ontdekt met de stroombron of de zekeringen, is het raadzaam om een elektricien in te schakelen om dit te repareren.

Reinig de luchtafvoer

Het is belangrijk om de droger regelmatig goed schoon te maken. Van alle elektrische apparaten in huis, veroorzaakt de wasdroger namelijk het vaakst brand.1MAX Vandaag (2023). 'Wasdroger veroorzaakt meeste woningbranden, bekijk tips om dit te voorkomen' Door de warmte die tijdens het drogen vrijkomt en het stof waarmee het in contact komt, ontstaat regelmatig een brandgevaarlijke situatie.

Reinig de luchtafvoer, filters en de ventilatiekanalen grondig om eventuele pluisophopingen of obstructies te verwijderen. Controleer de luchtafvoeropening aan de buitenkant van je huis en zorg ervoor dat deze niet geblokkeerd is.

Door de filters en ventilatiekanalen goed schoon te houden, bespaar je ook meteen energie. Want verstopte filters en ventilatiekanalen zorgen voor een langere droogtijd.

Zelf je droger repareren als deze niet warm wordt

Het zelf repareren van je droger is een uitdaging, maar het is mogelijk als je een beetje handig bent. Zorg er wel voor dat je veilig werkt. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact voordat je aan de slag gaat.

Zoek vervolgens uit waar het probleem zit. Als je niet weet elk onderdeel defect is, schakel dan een professional in. Die kan het probleem zorgvuldig vaststellen en oplossen.

Het vervangen van het verwarmingselement

Om het verwarmingselement te controleren en vervangen, moet je eerst de achterkant van de droger verwijderen. Daarna kun je het verwarmingselement vinden en loskoppelen.

Is deze stuk? Plaats dan een nieuw element en sluit deze weer aan. Tot slot zet je de achterkant van de droger weer terug.

Thermostaat vervangen

Het controleren en vervangen van de thermostaat is vergelijkbaar met het proces van het verwarmingselement. Verwijder de achterkant van de droger om bij de thermostaat te komen. Daarna kun je de thermostaat loskoppelen en vervangen door een nieuwe.

De timer van de droger repareren

Om bij de timer te komen, moet je de bovenkant van de droger verwijderen. Daar vind je de timer. Deze kun je loskoppelen en vervangen door een nieuwe. Zorg dat je de nieuwe timer op dezelfde manier aansluit als de oude.

Het repareren van een defecte thermische zekering of thermische schakelaar

Open het toegangspaneel van de droger om toegang te krijgen tot de zekering of schakelaar, meestal gelegen in de buurt van de verwarmingselementen of luchtafvoerbuis. Als dit niet met het blote oog zichtbaar is, controleer je met een multimeter de continuïteit van de zekering.

Als dat het geval is, maak dan de bedrading los, verwijder de oude zekering of schakelaar en plaats een nieuwe. Sluit de bedrading aan op de nieuwe component en test de droger om te zien of deze nu warm wordt. Zorg dat alles veilig is voordat je het toegangspaneel weer monteert.

Wanneer is het tijd om een professional in te schakelen?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wanneer het tijd is om een professional in te schakelen. Het is leuker om geld uit te geven aan leuke dingen, toch? Helaas kunnen we niet alles zelf. Reparaties aan elektrische apparaten kunnen riskant zijn en soms is het beter om het aan de professionals over te laten.

Je merkt bijvoorbeeld dat je droger helemaal niet meer opwarmt, ondanks dat je alle tips en trucs uit deze gids hebt geprobeerd. Of misschien heb je ontdekt dat je droger een vreemd geluid maakt of dat er een (brand)geur uit komt.

Dit zijn allemaal tekenen dat het tijd is om een professional in te schakelen. Zeker als de wasmachine en droger op elkaar staan, is het moeilijk om overal bij te komen. Je wilt geen risico nemen, want veiligheid gaat boven alles!

Man repareert een droger.

Veelgestelde vragen over een droger die niet warm wordt

Er zijn veel vragen die mensen hebben als hun droger niet warm wordt. Hier zijn de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoe lang zou een droger normaal gesproken moeten opwarmen?

Een droger warmt normaal gesproken binnen een paar minuten op. Als dit niet het geval is, is er misschien iets mis met het verwarmingselement of de thermostaat.

Kan ik mijn droger nog gebruiken als deze niet warm wordt?

Technisch gezien kun je een droger die niet warm wordt nog steeds gebruiken, maar het zal weinig effect hebben en je kleding niet drogen. Ook kan het een teken zijn dat je droger ernstig defect is, dus je kunt het apparaat het beste niet gebruiken totdat je het probleem hebt opgelost.

Wat kost het om een droger te laten repareren?

De kosten om een droger te laten repareren variëren afhankelijk van het probleem en de reparatiedienst. Gemiddeld kun je rekenen op kosten tussen de 100 en 200 euro. Het is altijd een goed idee om een offerte te vragen voordat je akkoord gaat met de reparatie.

Conclusie

Nu weet je alle ins en outs van een droger die niet warm wordt. Ik heb de tekenen om op te letten doorgenomen, de mogelijke oorzaken, enkele doe-het-zelfoplossingen die je kunt proberen en wanneer je een professional moet inschakelen.

Hopelijk werkt je droger weer goed en is je was weer fris en droog. Is het probleem niet opgelost, dan is het wellicht tijd voor een nieuwe warmtepompdroger of condensdroger.

Wil je nog meer tips over huishoudelijke apparaten? Neem dan een kijkje op onze website voor meer nuttige artikelen over wat je moet doen als je was vies uit de wasmachine komt, als je wasmachine bonkt of als je wasmachine wegloopt.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen