Als je wasmachine het op een lopen zet, zit je wellicht met je handen in het haar. Kabaal, mogelijke schade aan je vloer en het apparaat zelf – niet bepaald de ontspannen wasbeurt die je voor ogen had. 🧺

Maar waarom loopt je wasmachine weg? Is er sprake van een technisch mankement, of ligt het probleem ergens anders? In dit artikel duiken we dieper in de mysterieuze wereld van de weglopende wasmachine.

We kijken naar de oorzaken, mogelijke oplossingen en hoe je voorkomt dat je wasmachine een eigen leven leidt. Met deze kennis ben je volledig gewapend om het probleem bij de wortel aan te pakken en je wasmachine weer in het gareel te krijgen.

Belangrijke punten:

 • Een ongelijke vloer, onjuiste installatie, te zware belasting, of defecten aan de machine zelf kunnen een weglopende wasmachine veroorzaken.
 • Er zijn verschillende oplossingen om een wegwandelende wasmachine te stoppen, waaronder het aanpassen van de poten, het verminderen van de belading, of het inschakelen van een professional.
 • Goed onderhoud en een correcte installatie zijn essentieel om te voorkomen dat je wasmachine in de toekomst wegloopt.

Wat betekent het als je wasmachine wegloopt?

Wanneer we het hebben over een wasmachine die 'wegloopt', bedoelen we dat het apparaat tijdens een wascyclus beweegt of van zijn plek dwaalt.

Dit is een verrassend veelvoorkomend probleem, vooral tijdens het centrifugeren. Het herkennen is eenvoudig: je hoort een luid bonzend geluid en ziet je wasmachine letterlijk van zijn plek bewegen. Niet alleen is dit hinderlijk, maar het kan zelfs schade veroorzaken aan je vloer en de wasmachine zelf.

Mogelijk beïnvloedt het ook de efficiëntie van je wasbeurten op een nadelige manier, omdat een bewegende machine de kleding minder effectief schoonmaakt. Soms is het zelfs nodig om je wasmachine te ontkalken als gevolg van verstoringen door het weglopen.

Dat komt doordat dankzij eventuele onbalans hard water langere tijd in contact kan komen te staan met de onderdelen van de machine. Dat leidt tot kalkaanslag, en dat is het laatste wat je moet willen bij een wasmachine.

De meest voorkomende redenen waarom je wasmachine wegloopt

Een wegwandelende wasmachine kent verschillende oorzaken. Vaak ligt het aan een ongelijke vloer, een onjuiste installatie of een te zware belasting van de machine. Ook kan een defect in het apparaat zelf – bijvoorbeeld een probleem met de schokdempers of het contragewicht – de oorzaak zijn.

Gelukkig zijn voor de meeste van deze problemen eenvoudige oplossingen beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld de poten van de machine bijstellen, de belading verminderen of een professional inschakelen voor reparatie.

Het weglopen van je wasmachine kan ook gevolgen hebben voor je andere apparatuur, bijvoorbeeld dat je droger te heet wordt, je droger niet warm wordt of een warmtepompdroger die lekt.

Man zit gefrustreerd bij wasmachine

1. Begrijp waarom een wasmachine beweegt

Om te begrijpen waarom een wasmachine wegloopt, moeten we eerst kijken naar hoe een wasmachine werkt. Tijdens het centrifugeren draait de trommel zeer snel om het water uit de kleding te verwijderen.

Deze krachtige beweging brengt echter ook de machine zelf in beweging brengen, en wel in de merkbare zin als de lading niet goed is verdeeld of de machine niet stabiel staat. Staan je wasmachine en droger op elkaar? Dan beginnen deze samen te trillen.

Wat gebeurt er technisch als je wasmachine wegloopt?

Wanneer de trommel begint te draaien, ontstaat er een kracht die de machine in beweging kan brengen. Deze kracht wordt niet goed opgevangen als de machine niet stabiel staat of de lading ongelijk is verdeeld. Hierdoor gaat de hele wasmachine trillen, en loopt hij uiteindelijk weg.

Dit leidt tot slijtage aan de onderdelen van de machine en mogelijk tot beschadigingen aan je vloer en inefficiënte wasbeurten.

Hoe de balans van je wasmachine invloed heeft

De balans is een van de belangrijkste aspecten voor een stabiele wasmachine. Een wasmachine werkt het beste als deze perfect waterpas staat.

Is dat niet het geval, dan gaat je wasmachine waarschijnlijk trillen en aan de wandel. Een ongebalanceerde wasmachine zorgt ook voor extra lawaai tijdens de wasbeurten. Als je wasmachine piept en wandelt, is het tijd om de balans te controleren.

Pak een waterpas en leg deze op de bovenkant van de machine. Is de luchtbel niet precies in het midden? Dan is je wasmachine niet in balans. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen. Stel de voetjes van je wasmachine bij totdat deze helemaal recht staat. Voilà, je wasmachine zou nu moeten blijven staan waar hij hoort.

Maar dit gebeurt helaas niet altijd. Laten we daarom snel kijken naar wat je moet doen als het waterpas zetten van je wasmachine niet mag baten.

2. Hoe je een wegwandelende wasmachine stopt

Een snelle, tijdelijke oplossing – afhankelijk van de eventuele verborgen, onderliggende oorzaak – is om een rubberen antislipmat onder je wasmachine te plaatsen. Zelf waren de tegels in mijn bijkeuken erg glad, waardoor de wasmachine makkelijk gleed. Een antislipmat verhielp het probleem!

Wellicht is dit al genoeg om het wegwandelen te stoppen. Een andere tijdelijke oplossing is het gebruik van meubelverplaatsers. Deze plaats je onder de pootjes van de wasmachine, zodat deze minder snel beweegt.

Maar let op, dit zijn tijdelijke oplossingen. Wil je een permanente oplossing, dan raad ik je aan om een goede wasmachine aan te schaffen die ontworpen is om stabiel te blijven tijdens het wassen.

Effectieve doe-het-zelfoplossingen

Er zijn ook verschillende doe-het-zelfoplossingen om je wasmachine op zijn plek te houden. Hier zijn een paar die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren:

 • Verstelbare anti-tril-voetjes absorberen de trillingen van de wasmachine, waardoor deze minder snel wegloopt.
 • Trillingsdempers zijn kleine rubberen blokjes die je onder de pootjes van je wasmachine plaatst. Ze absorberen de trillingen en zorgen dat je wasmachine stabiel blijft staan.
 • Verstelbare muurbeugels bevestig je aan de muur en aan de achterkant van je wasmachine. Ze houden je wasmachine stevig op zijn plek, zelfs tijdens het centrifugeren.

Professionele reparatieservices

Heb je alles geprobeerd, maar blijft je wasmachine weglopen? Dan is het misschien tijd om een professional in te schakelen. Verschillende bedrijven specialiseren zich in het repareren van wasmachines. Zij kunnen het probleem vaak snel opsporen en oplossen, ook als het om een complexere kwestie gaat, zoals een gebroken contragewicht of schokdemper.

Let wel op: de kosten voor een reparatie lopen al snel hoog op. In sommige gevallen is het voordeliger om een nieuwe wasmachine aan te schaffen, vooral als je huidige wasmachine al wat ouder is.

3. Tips om te voorkomen dat je wasmachine wegloopt

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geef ik je graag wat tips om te voorkomen dat je wasmachine in de toekomst wegloopt. Zorg allereerst dat je wasmachine goed geïnstalleerd is. Dit betekent dat deze waterpas en stevig op zijn pootjes staat.

Daarnaast is het belangrijk om je wasmachine regelmatig te onderhouden. Maak de trommel schoon, check de filters en let op vreemde geluiden – en als je iets raars hoort, wacht dan niet met handelen.

Door je wasmachine goed te onderhouden, voorkom je niet alleen dat deze wegloopt, maar verleng je ook nog eens de levensduur van je apparaat!1Jordi Kuijlenburg, Huislijn.nl (2023). 'De levensduur van je wasmachine verlengen'

Grijze wasmachine, vooraanzicht

Onderhoudstips om je wasmachine in balans te houden

De sleutel tot een stabiele wasmachine ligt in goed onderhoud. Laten we het in detail bekijken.

 • Regelmatige inspectie: check je wasmachine regelmatig. Zoek naar zichtbare tekenen van slijtage of schade. Een kleine reparatie nu kan grote problemen in de toekomst voorkomen. 😉
 • Een schone trommel zorgt niet alleen voor fris ruikende was, maar ook voor een gebalanceerde wasmachine. Vuil en resten kunnen de trommel uit balans brengen.
 • Controleer de waterpas: zorg dat je wasmachine perfect horizontaal staat. Een waterpas kan hierbij helpen. Als de machine scheef staat, is de kans groter dat hij gaat wandelen.

Het belang van een goede installatie om wandelen te voorkomen

Een goede installatie is essentieel voor een stabiele wasmachine. Hier zijn enkele tips:

 • Lees de handleiding. Elk apparaat is anders. De handleiding geeft je waardevolle informatie over hoe je je specifieke model moet installeren.
 • Zorg voor een vlakke ondergrond. We kunnen dit niet genoeg benadrukken: een vlakke en harde ondergrond is cruciaal voor de balans van je wasmachine.
 • Gebruik de stelpoten. De meeste wasmachines hebben verstelbare poten. Gebruik deze om de machine perfect uit te lijnen.

Conclusie

We hebben het gehad over het probleem van een weglopende wasmachine en hoe je dit kunt aanpakken. Het is duidelijk dat het cruciaal is om je wasmachine correct te installeren, de balans regelmatig te controleren en goed onderhoud te plegen.

Door deze stappen te volgen, blijft je wasmachine stabiel en kun je rekenen op rustige, effectieve wasbeurten. Mocht je wasmachine toch besluiten om een wandelingetje te maken, dan heb je nu de kennis om het probleem zelf op te lossen.

Dus trek die klushandschoenen aan en tem die wasmachine! Uiteindelijk zul je merken dat je wasmachine rustig op zijn plek blijft en jij weer zonder zorgen kunt wassen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen