Ik herinner het me nog wel: ik rende mijn zolderkamer in als tiener, en dook direct op de mobiele airco af – maar hij deed het niet! In plaats van een frisse bries, kreeg ik nog meer hete lucht voor mijn kiezen. Was hij kapot? In mijn geval niet – maar hoe weet je of je airco kapot is bij jou in huis?

Misschien speelt er iets anders, en dat gaan we dit artikel uitzoeken. Ik neem je mee in de mogelijke problemen die zich kunnen voordoen en hoe je deze zelf kunt herkennen. Zo ben je goed voorbereid, weet je wat je kunt verwachten als je weer een portie warmte geserveerd krijgt, en voorkom je misschien zelfs een onnodig dure reparatie. Laten we beginnen!

BELANGRIJKE PUNTEN

  • Een defecte airco uit zich in slechte koeling, vreemde geluiden en lekken.
  • Geen koele lucht meer uit je airco kan duiden op een defecte compressor of een lek in het systeem.
  • Vreemde geluiden kunnen wijzen op problemen met de compressor of de ventilator, terwijl lekken kunnen duiden op problemen met de condensor of het koelmiddel.

Symptomen van een kapotte airco: waar moet je op letten?

Alles met bewegende onderdelen kan je zomaar in de steek laten, zo ook een airco. Maar hoe weet je of je airco kapot is? Er zijn enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat je airco niet meer naar behoren werkt.

Geen koele lucht meer uit je airco? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Als er geen koele lucht meer uit je airco komt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomend probleem is een defecte compressor. De compressor is het hart van je airco en zorgt voor de circulatie van het koelmiddel. Als deze kapot is, produceert de airco geen koele lucht meer.

Een ander probleem is een lek in het systeem zijn. Als koelmiddel weglekt, kan de airco niet meer voldoende koelen. Beide problemen kunnen door een professional worden opgelost.

Ervaar je problemen met je mobiele airco in het specifiek? Lees dan hier waar dat aan kan liggen bij zo'n model.

Vreemde geluiden uit je airco? Dit zou het kunnen betekenen

Vreemde geluiden uit je airco zijn nooit een goed teken. Een zoemend geluid kan wijzen op een probleem met de compressor, terwijl een ratelend geluid kan duiden op een defecte ventilator. Het is belangrijk om bij vreemde geluiden zo snel mogelijk een professional in te schakelen om verdere schade te voorkomen.

Is je airco lek? Zo herken je de signalen

Een lekkende airco herken je aan natte plekken rond de unit of aan een verhoogd energieverbruik. Een lekkende airco werkt minder efficiënt en doet daardoor harder zijn best om de gewenste resultaten te leveren, wat resulteert in hogere energiekosten. Denk je dat je airco lekt? Lees hier hoe je dit probleem met zekerheid vaststelt.

Een lek laat je idealiter oplossen door een professional, die de lek dicht en het systeem opnieuw vult met koelmiddel.

man met grijze pet repareert buiten unit van een airco

Hoe controleer je zelf je airconditioningsysteem?

Het zelf controleren van je airconditioningsysteem helpt om problemen vroegtijdig te ontdekken. Begin met een inspectie van de unit. Zijn er lekken zichtbaar? Maakt de unit vreemde geluiden?

Controleer of de airco nog goed koelt. Voelt de lucht die uit de unit komt niet koud aan? Dan is er mogelijk een probleem.

Tot slot kun je de thermostaat controleren. Werkt deze niet goed, dan kan dat leiden tot problemen met de temperatuurregeling. Meer over de werking van een mobiele airco lees je hier. 🧐

Stap 1: Inspecteer de basiscomponenten van je airco

Het controleren van je airco begint bij de basis: de kerncomponenten. Hieronder vallen het aircosysteem, de ventilatoren, de compressor en het expansieventiel. Kijk of er zichtbare schade is.

Ook een simpele stofophoping kan al problemen veroorzaken, dus als je stof ziet zitten: pak er een vochtige – niet natte – microvezeldoek bij en maak de airco schoon.

🚨 Veiligheid voorop!

Voordat je begint met inspecteren, schakel je airco uit om mogelijke schade en/of verwondingen te voorkomen.

Stap 2: Controleer de ventilatoren en compressoren

De ventilatoren en compressoren zijn essentiële onderdelen van je airco. Ze zorgen voor de luchtcirculatie en koeling. Controleer of de ventilatoren soepel draaien en of de compressoren goed werken. Luister goed, en herinner je dat:

  • geratel – of 'geschreeuw' in de naarste gevallen – op een probleem met de ventilator wijst;
  • geratel kan echter ook betekenen dat er iets vast zit in of rondom de condensor, zoals blaadjes;
  • gedreun duidt op losse onderdelen die tegen je de buitenkant van de compressor aanslaan;
  • gezoem op problemen met de compressor duiden, maar ook op een defecte relaisschakelaar.1Mr. Henderson Inc. (2020). '8 Common Types of Air Conditioner Noises: Causes & How to Fix'

Merk je een of meerdere van deze geluiden op, dan wil ik je nogmaals aanraden een professional in te huren om het probleem nader te onderzoeken. Zelf aan het apparaat werken is een slecht idee als je hier geen ervaring mee hebt.

Je riskeert niet alleen het apparaat te beschadigen, maar ook verwondingen. Bovendien is het goed mogelijk dat eventuele garantie vervalt als je zonder het benodigde papierwerk aan de slag gaat.

Stap 3: Check of het expansieventiel en de thermostaat goed werken

Het expansieventiel en de thermostaat spelen een cruciale rol in de werking van je airco. Ze regelen de temperatuur en de druk van het koelmiddel. Als deze onderdelen niet goed werken, zal je airco niet goed koelen. Controleer of de thermostaat de juiste temperatuur aangeeft en of het expansieventiel niet slecht functioneert.

Het expansieventiel test je door de 'sensing bulb', ofwel de warmtesensor, even voor de gek te houden. Meestal is deze makkelijk los te maken. Houd hem twee minuten in je gesloten hand of plaats hem in een kopje warm water, en kijk of de airco aanspringt.

Zo ja, dan is het expansieventiel het probleem niet. Zo nee, dan is je expansieventiel waarschijnlijk kapot.

Wat zijn de gevolgen van een kapotte airco voor je energierekening?

Een kapotte airco heeft al snel een grote impact op je energierekening, want dit leidt tot een hoger energieverbruik en dus hogere kosten.

Dus zelfs als je airco nog een beetje koele lucht produceert, kan het zijn dat hij kapot is en meer energie verbruikt dan nodig.

Waarom je airco laten repareren belangrijk is voor je portemonnee

Het repareren van je airco is niet alleen belangrijk voor je comfort, maar ook voor je portemonnee.

Een vrouw kijkt bezorgd naar een paar papieren

Het is dus zeker de moeite waard om je airco te laten repareren. Sterker nog, het regelmatige onderhoud van een mobiele airco bespaart je op de lange termijn veel geld!

Hoeveel kost het om je kapotte airco te repareren?

De kosten voor het repareren van je airco variëren nogal. De prijs van reparatie hangt af van de aard van het probleem, de kosten van de onderdelen en de arbeidskosten van de technicus. Maar één ding is zeker: het laten repareren van je airco is een investering die zichzelf terugverdient door een lagere energierekening en een langere levensduur van je airco.

Zo kunnen de kosten van een eenvoudige reparatie, zoals het vervangen van een zekering, oplopen tot € 50. Een complexere reparatie, zoals het vervangen van de compressor of het expansieventiel, kost je echter al gauw € 500 tot € 1000. 🤑

Wanneer is het beter om je airco te vervangen in plaats van te repareren?

Soms is het voordeliger om je airco te vervangen in plaats van te repareren. Dit is vaak het geval wanneer de reparatiekosten meer dan de helft bedragen van de kosten van een nieuwe airco.

Ook wanneer je airco al wat ouder is en regelmatig problemen geeft, is het wellicht verstandiger om een nieuwe te overwegen. Een nieuwe mobiele airco, bijvoorbeeld, kan een kosteneffectieve en efficiënte oplossing zijn.

Wat als je airco-compressor kapot is?

De compressor van je airco is een cruciaal onderdeel. Als deze kapot is, werkt je airco niet meer naar behoren. Het is soms lastig om vast te stellen of de compressor het probleem is, maar er zijn enkele tekenen waar je op kunt letten.

Zo kan de airco stoppen met het produceren van koele lucht, of kan de airco vreemde geluiden maken. Bovendien slaat de compressor vaak helemaal niet meer aan, ondanks dat de rest van het airconditioningsysteem nog wel werkt.

Als je compressor kapot is, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten repareren of vervangen. Dit is een klus voor professionals. Probeer dit niet zelf te doen, tenzij je ervaring hebt met airco-onderhoud.

In sommige gevallen is het echter ook een betere optie zijn om een nieuwe airco of – als je wat krap bij kas zit – een aircooler aan te schaffen, zeker als je oude airco al behoorlijk op leeftijd is.

een beurs op een houten tafel met een paar euro's ernaast

Wat zijn de volgende stappen?

Het herkennen van een kapotte airco kan lastig zijn, maar met de juiste kennis en aandacht voor de tekenen is het zeker mogelijk.

Als je airco kapot is, kunnen de reparatie- of vervangingskosten hoog oplopen, afhankelijk van het specifieke probleem. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of reparatie of vervanging de beste optie is.

Weeg de kosten en voordelen zorgvuldig tegen elkaar af, voordat je een beslissing maakt. En vergeet niet: soms is een nieuwe airco of aircooler de kostenefficiëntere oplossing zijn. 🍀

Conclusie

Het achterhalen van het probleem met je airco is niet altijd een gemakkelijke klus, maar met deze informatie kun je in elk geval een goed geïnformeerde start maken. Of het nu een vreemd geluid is, het ontbreken van koele lucht of een lekkage, de symptomen van een kapotte airco zijn vaak duidelijk genoeg om zelf op te merken.

Toch blijft het essentieel om een professional in te schakelen voor de definitieve diagnose en reparatie, om verdere schade en hogere kosten te voorkomen. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel beter inzicht hebt gekregen in hoe je herkent dat je airco kapot is en wat de volgende stappen zijn. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen