Het is een warme zomerdag – de zon staat hoog aan de hemel en het kwik is opgelopen tot ver boven de aangename grens. Je mobiele airco is je redder in nood, maar plotseling stokt de koele stroom uit je apparaat. Je mobiele airco blaast geen koude lucht meer! Het zweet breekt je uit, letterlijk en figuurlijk. 😰

Maar maak je geen zorgen, ik ben er om je te helpen. Ik kan niet goed tegen warmte en heb daarom altijd in de zomer een mobiele airco in de kamer staan.

Helaas is het mij ook wel eens overkomen dat er geen koude lucht meer uit de airco kwam. Gelukkig ben ik daardoor wel op een aantal mogelijke oorzaken gekomen, en kun je het probleem waarschijnlijk eenvoudig zelf oplossen.

In dit artikel bespreek ik de mogelijke oorzaken, van een vuile filter tot problemen met de koelvloeistof, en geef ik je advies over hoe je dit probleem zelf kunt aanpakken. Lees hier alle informatie die je nodig hebt, zodat je zelf niet - zoals ik dat moest doen - het hele internet af hoeft te speuren.

Belangrijkste punten samengevat:
 • Als je mobiele airco geen koude lucht blaast, kan dit te wijten zijn aan problemen met de koelvloeistof, een vuile filter of een defecte compressor.
 • Je kunt zelf enkele problemen oplossen door de instellingen van je airco te controleren, de achterkant schoon te maken en coil cleaners te gebruiken.
 • Als je mobiele airco ondanks je inspanningen nog steeds geen koude lucht blaast, is het tijd om een professional in te schakelen.

De eerste tekenen dat je mobiele airco niet koud blaast

Een airco werkt door warme lucht uit de kamer te nemen en deze over een koelelement – de verdamper – te blazen. Dit haalt de warmte uit de lucht en vervolgens wordt de gekoelde lucht de kamer in geblazen. Als je meer wilt weten over hoe een mobiele airco werkt, lees dan vooral even dit artikel.

Het eerste teken dat er een probleem met je airco is, is vaak dat de lucht die uit de airco komt niet zo koel is als je gewend bent. Het kan ook zijn dat de airco wel draait, maar de kamer niet koel krijgt.

Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals problemen met de koelvloeistof, een vuile filter of een defecte compressor. Om meer specifieke aircoproblemen in kaart te brengen, heb bijvoorbeeld waarom je airco af en toe stopt, hebben we een aansluitend artikel gepubliceerd.

De meest voorkomende oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die de koele luchtstroom van je mobiele airco lam leggen. Ik neem je mee door de meest voorkomende oorzaken.

#1 Problemen met de temperatuurinstelling van de unit

Het kan zijn dat je airco niet goed koelt, omdat de temperatuurinstellingen niet goed staan. Controleer dus altijd of de gewenste temperatuur op de airco lager is dan de huidige kamertemperatuur.

#2 De kamer is te warm voor de airco om koel te houden

Een andere mogelijke oorzaak is dat de kamer te warm is voor de capaciteit van je airco. Een mobiele airco kan een bepaalde hoeveelheid warmte per uur verwerken. Als de temperatuur in de kamer te hoog is, kan de airco deze niet snel genoeg afkoelen.

#3 Problemen met de koelvloeistof

Als er te weinig koelvloeistof in het systeem zit, kan de airco de lucht niet goed koelen. De koelvloeistof, ook wel bekend als koelmiddel of koudemiddel, circuleert door het airconditioningsysteem en absorbeert warmte, wat de lucht afkoelt vóór deze de kamer in wordt geblazen.

Als het niveau van de koelvloeistof te laag is door lekkage of verdamping, functioneert de airco niet optimaal en blaast hij lauwe of zelfs warme lucht terug de kamer in. 😖

#4 Verstopte of vuile filter

Een vuile filter kan de luchtstroom beperken, waardoor de airco minder effectief wordt. De filter in het airconditioningsysteem dient om stof, vuil, pollen en andere verontreinigingen uit de lucht te verwijderen, voordat deze wordt gekoeld en de cabine in wordt geblazen.

Wanneer de filter verstopt raakt door opeenhoping van vuil, kan de lucht niet vrij circuleren, waardoor de efficiëntie van de airco afneemt. Dit resulteert in een verminderde koelcapaciteit en maakt dat de airco niet in staat is om de koude lucht te produceren.

#5 Defecte compressor

De compressor is het hart van het koelsysteem. Als deze kapot is, kan de airco geen koude lucht produceren. De compressor is verantwoordelijk voor het comprimeren van het koelmiddel, waardoor het gasvormig wordt en warmte opneemt.

Vervolgens wordt het gecomprimeerde koelmiddel naar de condensor gestuurd, waar het condenseert tot een vloeistof en de warmte afgeeft aan de buitenlucht.

Als de compressor niet naar behoren functioneert door slijtage, een elektrische storing of andere defecten, kan het koelmiddel niet op de juiste manier circuleren, wat resulteert in een airco die geen koude lucht meer produceert.

#6 Problemen met de ventilator van de airco

Het is de ventilator die de koele lucht door je kamer verspreidt. Dus, als je airco niet koel genoeg aanvoelt, kan het een probleem zijn met de ventilator. Als de ventilator niet werkt, blijft de koude lucht in de airco hangen. 🌀

Afbeelding van een mobiele airco, boeken, planten en een groot raam

Hoe je een mobiele airco die geen koude lucht blaast zelf kunt repareren

Voordat je de telefoon grijpt om een professional te bellen, zijn er een paar dingen die je zelf kunt proberen. Hier volgen enkele stappen om de meest voorkomende problemen op te lossen.

1. Controleer de instellingen van je airco

Een snelle blik op de instellingen van je airco kan veel onthullen. Zorg dat de temperatuur correct is ingesteld en dat de ventilator op de juiste snelheid draait. Als je airco een energiebesparende modus heeft, controleer dan of deze niet is ingeschakeld, want dit kan ook de koelcapaciteit beïnvloeden.

2. Controleer de verschillende modi van je airco

De meeste airco's hebben verschillende modi, zoals koelen, ontvochtigen, ventileren en zelfs verwarmen. Controleer of je airco in de juiste modus staat. Als je airco bijvoorbeeld in de ventilatiemodus staat, zal het alleen lucht rondcirculeren en niet koelen. Zorg dat je airco in de koelmodus staat om koude lucht te produceren.

3. Maak de hele airco schoon

Stof en vuil belemmeren sneller dan je misschien denkt de werking van je airco. Maak de achterkant van je airco dan ook regelmatig schoon om te zorgen dat de lucht vrij kan circuleren. Maak ook de filters en de ventilator schoon.

Coil cleaners zijn speciale schoonmaakmiddelen die ontworpen zijn om de spoelen (achter de koelvinnen) van je airco te reinigen. Deze helpen vuil te verwijderen en je airco weer op volle capaciteit te laten werken.

Het onderhoud van een mobiele airco is essentieel om de levensduur te verlengen en om te zorgen dat het apparaat efficiënt blijft werken. Het is daarom belangrijk om je filters minstens elke 3 tot 12 maanden te reinigen.1Mary H.J. Farrell, Consumer Reports (2023). '8 Air Conditioner Problems and How to Fix Them'

Monteur werkt aan een airco.

Wanneer je professionele hulp nodig hebt

Soms, ondanks al je inspanningen, weigert je mobiele airco simpelweg om koude lucht te blazen. Op dat moment is het tijd om de professionals te bellen. Airco's zijn nu eenmaal complexe apparaten. Ze bevatten gevoelige onderdelen die je gemakkelijk kunt beschadigen als je ze niet correct behandelt.

Er zijn enkele duidelijke tekenen dat je airco professionele hulp nodig heeft, zoals:

 • Je airco maakt vreemde geluiden
 • Er hangt een sterke, onaangename geur rond de airco
 • De airco blaast warme lucht, zelfs na al je pogingen om het zelf te repareren
 • Je ziet lekken rondom de unit

Onthoud: als je niet zeker bent van wat je doet, is het beter om een professional in te schakelen.

Bij het kiezen van een professional, let op de volgende zaken, zoals ervaring, reviews en prijzen. Kies voor een professional met ervaring in het repareren van airco's en lees de beoordelingen van eerdere klanten. Kijk welke monteur de beste is in je prijsklasse.

Voorkomen dat je mobiele airco in de toekomst geen koude lucht blaast

Het beste is om te voorkomen dat je mobiele airco in de toekomst geen koude lucht blaast. Voorkomen is immers beter dan genezen, toch? 😉

Onderhoudstips voor je mobiele airco

Regelmatig onderhoud van je mobiele airco kan veel problemen voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Maak de filters regelmatig schoon
 • Controleer regelmatig de koelvloeistof
 • Zorg dat de luchtuitlaat vrij is van obstakels

Het is ook belangrijk om je airco niet te lang aan te laten staan. Dit kan leiden tot oververhitting en uiteindelijk tot problemen.

De juiste omstandigheden creëren voor optimale airco prestaties

Voor optimale prestaties van je airco, is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren. Dit betekent onder andere het volgende:

 • Zorg voor voldoende ventilatie in de kamer
 • Sluit ramen en deuren om koude lucht binnen te houden
 • Zet de airco op een vlakke ondergrond

Als je op zoek bent naar een alternatief voor je mobiele airco, overweeg dan een aircooler. Dit is een energiezuinige en milieuvriendelijke optie die zeker het overwegen waard is.

Conclusie

Ik heb een hele reeks mogelijke oorzaken besproken waarom je mobiele airco geen koude lucht blaast, en hoe je deze problemen kunt oplossen. Soms is het simpelweg een kwestie van het schoonmaken van je filter, het controleren van je koelvloeistof of het aanpassen van de temperatuurinstellingen.

Als je alles hebt geprobeerd en je airco nog steeds geen koele lucht blaast, kan het zijn dat je hulp nodig hebt van een professional. 😓 Vergeet niet, de beste manier om problemen met je airco te voorkomen, is door regelmatig onderhoud. Zorg voor je airco, en hij zorgt voor jou.

Stay cool! En wil je nog meer tips of uitleg over gerelateerde onderwerpen? Duik dan zeker verder in de artikelen op onze website. Je vindt bijvoorbeeld artikelen over of een airco kan bevriezen, waarom je verkouden kunt worden van een airco en de verschillen tussen een mobiele airco en een split airco. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen