Wat is een Instant Pot?

De Instant Pot is een 7-in-1 multifunctionele pan die veel apparaten in je keuken vervangt. Zo kun je hem gebruiken als slowcooker, rijstkoker, stoomkoker, braadpan, snelkookpan, warmhouder en zelfs als yoghurtmaker.

Ken je het gevoel wanneer je thuis komt na een lange werkdag en totaal geen zin hebt om te koken? Zelf doe ik dan snel een pizza in de oven of maak ik frietjes in de airfryer. Op die momenten maak ik niet de meest gezonde keuze. Klinkt dat herkenbaar? Dan biedt de Instant Pot een oplossing.

Voor wie is de Instant Pot bedoeld?

Al in 2009 zagen een aantal Canadese techneuten dat mensen een steeds drukker leven leiden waardoor men minder tijd besteedt aan het koken van gezonde maaltijden. “Dat moet anders kunnen”, dachten ze. Zo werd de Instant Pot geboren.

De Instant Pot is ontworpen om koken sneller en gemakkelijker te maken. Hij is zodoende ideaal voor wie niet veel tijd heeft om in de keuken te staan. Toch is de Instant Pot ook een goede toevoeging in de keuken voor de echte hobbykok.

Hij werkt namelijk als 7 apparaten in 1: slowcooker, rijstkoker, braadpan, snelkookpan, stoomkoker, warmhouder en als yoghurtmaker.

Het deksel van de Instant Pot

Voordat je aan de slag gaat met een Instant Pot is het belangrijk om het deksel goed te begrijpen. Dit deksel is namelijk het geheim van de Instant Pot. Het is ontworpen met een siliconen ring en wordt stevig vastgeklikt op de pan waardoor de druk en de temperatuur snel kunnen toenemen. 

Het ventiel

Op het deksel zelf zit een ventiel dat je op “venting” of “sealing” kunt zetten. Je recept geeft altijd aan welke stand je nodig hebt. 

Met de “venting"-stand kan de stoom nog een beetje ontsnappen. Let op dat je hier nooit boven hangt met je lichaam, want die stoom is gloeiend heet!

Instant Pot-deksel

Met de “sealing”-stand kan er geen lucht ontsnappen. Zo ontstaat er een hoge druk in de pan waardoor veel ingrediënten vliegensvlug gekookt worden. In deze stand schiet ook het metalen pinnetje naast het ventiel omhoog. Dit betekent dat er een hoge druk op het deksel staat. Neemt de druk af? Dan zakt het pinnetje weer omlaag.

Druk afvoeren

Na het koken met het deksel op “sealing” staat er altijd een hoge druk op de pan waardoor het metalen pinnetje omhoog steekt. Dit moet je laten zakken voordat je het deksel kunt afnemen. Dat kan op twee manieren:

 • Natural release: Dit houdt in dat je gewoon wacht totdat het pinnetje vanzelf weer naar beneden zakt. Afhankelijk het recept kan dit 10 minuten tot soms zelfs 45 minuten duren.
 • Quick release: Met deze techniek duw je het ventiel zo snel mogelijk van de “sealing” naar de “venting” stand. Hierbij moet je erg voorzichtig zijn want de stoom schiet in één keer snel naar buiten. Als dit je hand raakt verband je jezelf, dus wees extra voorzichtig als je hiervoor kiest.

Hoe gebruik je een Instant Pot?

Ben je benieuwd naar wat de verschillende functies van de Instant Pot allemaal voor je doen, en hoe je hiermee aan de slag kunt? Lees hier onder dan meer over de 7 hoofdfuncties.

Slowcooker

Een slowcooker is tegenwoordig helemaal hip en het is daarom ook een van de meest gebruikte functies van de Instant Pot. Door de werking van een slow cooker laat je een gerecht over langere tijd op een lage temperatuur koken. 

Wil je jouw Instant Pot als slowcooker gebruiken? Volg dan deze stappen:

 1. Vul de Instant Pot met alle ingrediënten uit jouw slowcooker recept
 2. Sluit het deksel en zet hem op de “venting” stand
 3. Druk op “slow cook”; de machine zal nu zelf een tijd van 4 uur aangeven
 4. Klik op plus of min om deze tijd aan te passen aan je recept, waarna het apparaat vanzelf start na 10 seconden
 5. Als de tijd om is, schakelt de Instant Pot automatisch naar “keep warm“. Dit kun je uitschakelen door op “cancel” te drukken

Als je de andere functies van de Instant Pot niet gebruikt, is het misschien beter om een losse slowcooker aan te schaffen. De beste slowcooker kan zelfs sous-vide koken! 

Stoofgerecht met vlees en groenten

Rijstkoker

Veel mensen onderschatten het gemak van een rijstkoker. Dat deed ik zelf ook, maar nu ik er een heb gekocht wil ik nooit meer iets anders. Met een rijstkoker hoef je je geen zorgen meer te maken dat het water overkookt, of dat de rijst blijft vastplakken aan de bodem van je pan.

De rijstkoker functie op de Instant Pot heeft nog een bijkomend voordeel: het kookprogramma wordt aangepast aan het gewicht van de inhoud! Zo creëer je in een handomdraai luchtige rijst.

De Instant Pot gebruik je zo als rijstkoker:

 1. Vul de pot met de aanbevolen hoeveelheid rijst en water; voor de meeste witte rijst komt de water-op-rijstverhouding neer op 2:1.
 2. Klik op het “rice”-knopje, nu wordt de rijst standaard onder lage druk gekookt voor 4 tot 12 minuten
 3. Als het apparaat klaar is springt hij ook hier automatisch op “keep warm”

Braadpan

Doordat de pan in de Instant Pot gemaakt is van roestvrij staal,werkt hij eigenlijk net als een braadpan. Dit doe je met de “sauté”-knop. Deze functie is vooral handig voor het aanbraden van vlees voordat je het in je slowcooker recept verwerkt. 🤤

Volg voor het gebruiken van de sauté-functie de volgende stappen:

 1. Doe wat boter of olie in de Instant Pot
 2. Klik op het knopje “sauté”, de tijd springt dan automatisch naar 30 minuten
 3. Je kunt deze tijd niet meer aanpassen, maar je kunt wel het plusje en minnetje gebruiken om de temperatuur te wijzigen
 4. Na 30 minuten schakelt hij automatisch over naar ‘keep warm’

Bekijk het onderstaande filmpje en zie hoe je de “sauté”-functie kunt gebruiken voor het maken van een heerlijke Indische butter chicken!

Snelkookpan

Een snelkookpan (ook wel hogedrukpan genoemd) is ideaal om snel een maaltijd op tafel te krijgen. Door de hoge druk in de pan kookt water bij een hogere temperatuur, waardoor ingrediënten eerder gaar zijn.

Zo kun je een snelkookpan gebruiken om snel pasta of rijst te koken maar ook om gauw een heerlijke chilli of curry te bereiden. Hier vind je een aantal lekkere instant pot recepten.

Het instellen gaat als volgt:

 1. Doe alle ingrediënten in je Instant Pot, sluit het deksel en zet het ventiel op “sealing”
 2. Klik op het knopje “pressure cook” (of “manual” bij oudere modellen) 
 3. Gebruik eventueel het “pressure level” knopje om de druk te wijzigen van hoog naar laag of andersom; volg hiervoor altijd het recept
 4. De Instant Pot weergeeft nu een tijd die je kunt aanpassen met de “plus” of “min”-knop. Het programma start automatisch na 10 seconden
 5. Als de tijd om is schakelt het apparaat automatisch naar de “keep warm” stand. 
 6. Nu moet je wachten tot het metalen pinnetje niet meer omhoog staat of gebruik maken van de “quick release”-techniek. Scroll even omhoog naar de uitleg over het deksel van de Instant Pot als je hier nog niet bekend mee bent. 
🚨 Pas op!

Bij het koken onder hoge druk mag de Instant Pot nooit meer dan tweederde vol zijn. Kook je rijst, bonen of gedroogde groenten? Dan mag je de pan niet verder dan tot de helft vullen.

Gekookte witte rijst

Stoomkoker

Door groenten te stomen behoud je niet alleen meer voedingstoffen, maar ook meer smaak. Het handige aan de stoom functie is dat je groenten niet hoeft te snijden voordat je ze stoomt. Je kunt zo een hele broccoli in de pan leggen!

Iedere Instant Pot wordt geleverd met een speciaal stoomrekje. Zo kun je meteen aan de slag:

 1. Vul je Instant Pot met een laagje water of bouillon (je recept vermeldt hoeveel je precies nodig hebt)
 2. Sluit het deksel en zorg ervoor dat het ventiel op “sealing” staat.
 3. Klik op het knopje “steam”. Nu springt het apparaat automatisch naar 10 minuten koken onder hoge druk. Dit kun je wijzigen met het “plus” en “min”-knopje.
 4. Na 10 seconden begint het programma en na afloop schakelt het apparaat weer over naar de “keep warm” stand.
 5. Wees voorzichtig met het openen van het deksel zodat je jezelf niet verbrandt!

Warmhouder

Een warmhouder komt vaak van pas wanneer je een uitgebreide maaltijd kookt, en sommige dingen eerder klaar zijn dan anderen. Over deze functie kunnen we kort en bondig zijn:

 1. Klik 2 keer achter elkaar op het knopje “keep warm/cancel”. Klik je slechts één maal? Dan schakelt het apparaat zich uit. 
 2. Na 2 keer klikken verschijnt er een tijd van 10 uur in beeld. Dit kun je aanpassen met de “plus” en “min”-knop.
Yoghurt met fruit

Yoghurtmaker

Niet veel mensen kopen de Instant Pot speciaal voor de yoghurtmaker functie maar toch is het een leuke functie om mee te experimenteren. Daarnaast is yoghurt heel gezond. Volgens het voedingscentrum verlaagt het eten van yoghurt de kans op diabetes type 2 tot wel 15%. 

Er zijn veel verschillende yogurtrecepten te vinden op het internet. Over het algemeen werkt het als volgt:

 1. Voeg melk toe aan de Instant Pot, sluit het deksel en zet het ventiel op “sealing”
 2. Klik nu op het “yoghurt”-knopje en daarna op “adjust”. Nu verschijnt het woordje “boil” op het scherm. Laat het apparaat dit programma doorlopen en haal dan voorzichtig het deksel ervan af
 3. Gebruik een thermometer om de temperatuur te meten. Wacht tot de melk is afgekoeld tot ongeveer 40 graden. Iets minder dan dat maakt niet uit, maar als de melk warmer is dan 45 graden zullen de goede bacteriën dood gaan.
 4. Nu voeg je de probiotica toe. Afhankelijk van je recept kunnen dit capsules zijn, of gewoon een beetje yogurt dat je koopt in de supermarkt.
 5. Sluit nu het deksel opnieuw maar zet het ventiel dit keer op “venting”
 6. Klik weer op het “yoghurt”-knopje. De Instant Pot geeft een tijd aan van 8 uur en zal na 10 seconden automatisch beginnen.
 7. Na deze 8 uur is je yogurt klaar om in de koelkast gezet te worden. Voor het beste resultaat laat je de yogurt helemaal afkoelen.

Overige functies

Er zijn nog meer knopjes op de Instant Pot die we nu niet besproken hebben, zoals “soup”, “porridge” en “poultry”. Dit zijn allemaal voorinstellingen van de Instant Pot

Het is niet nodig deze allemaal uit je hoofd te kennen want je kunt precies op het scherm aflezen wat ieder knopje doet.

Klik je bijvoorbeeld op “soup”, dan lees je 30 minuten en high pressure. Met het knopje “pressure” kun je de druk aanpassen van hoog naar laag, en met de“plus” en “min” kun je de tijd wijzigen. Dit geldt zo voor iedere voorinstelling.

Groentensoep

Nadelen van een Instant Pot

Voor mij is het grootste nadeel dat het deksel van de Instant pot niet doorzichtig is. Ik ben zelf namelijk iemand die constant in de pan staat te roeren en altijd in de gaten houdt of alles wel goed gaat. Dit moet je dus leren los te laten. 

Een ander veelvoorkomend probleem is dat de siliconen ring die om de deksel zit geur vasthoudt, vooral wanneer je veel kruiden en specerijen gebruikt in de keuken. Gelukkig is er een trucje dat dit probleem snel oplost:

 1. Vul je Instant Pot met een grote kop azijn
 2. Sluit het deksel en zet het ventiel op “sealing”
 3. Gebruik de stoomfunctie voor 2 minuten
 4. Laat het Instant Pot afkoelen en spoel alles uit met water
 5. Zorg ervoor dat de ring helemaal droog is voor je hem opnieuw gebruikt

Tot slot vinden sommige gebruikers dat de Instant Pot koken niet sneller maakt. Dit komt omdat je vaak nog veel ingrediënten moet snijden. Dat is een tijdrovend klusje – tenzij je een handige keukenmachine hebt. De Instant Pot heeft dus meer voordelen dan nadelen. Ben je nog niet overtuigd? Kijk dan het onderstaande filmpje om te zien hoe makkelijk het is om met de Instant Pot snel en gemakkelijk een maaltijd te bereiden!

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een Instant Pot?

Er zijn verschillende uitvoeringen van de Instant Pot met prijzen die variëren van rond de 100 tot 200 euro. De prijs is afhankelijk van het model en van de inhoudsmaat. Momenteel is de Instant Pot in Nederland alleen verkrijgbaar via Amazon.

Wat kun je allemaal maken in een Instant Pot?

Een Instant Pot is geschikt voor het bereiden van uiteenlopende gerechten. Zo kun je pasta, rijst en bonen koken maar ook vlees bakken en zelfs een eitje koken! Ben je op zoek naar inspiratie? Dan zijn er veel facebook groepen gewijd aan het koken met een Instant Pot. Of kijk eens op deze Engelse website met meer dan 1000 Instant Pot recepten!

Conclusie

Kortom, de Instant Pot maakt koken gemakkelijker en misschien zelfs leuker. Het is niet altijd sneller, maar over het algemeen hoef je je niet om je gerecht te bekommeren zodra alle ingrediënten in de pan zitten.

Door de veelzijdigheid aan functies kun je allerlei soorten gerechten bereiden waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Dus waag de sprong, ga aan de slag en laat ons weten wat je favoriete recepten zijn in de reacties! 😉

Was dit artikel behulpzaam?