Verhuizen. Een opslagruimte organiseren. Een nieuwe slaapkamer inrichten. Wat hebben al deze activiteiten gemeen? Precies, het zijn situaties waarin je zou willen dat je je lompe matras gemakkelijker kon hanteren. Het beeld van een groot, log matras dat niet in de auto past, is niet bepaald aantrekkelijk. Maar wist je dat je je matras ook kan oprollen?

Het maakt je leven een stuk eenvoudiger en bespaart je veel hoofdbrekens. Maar hoe pak je dat precies aan, een matras oprollen? En zijn er bepaalde voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden? Die vragen beantwoord ik in dit artikel. Zet je schrap, we gaan rollen! 😃

Waarom zou je een matras willen oprollen?

Een matras oprollen maakt je leven een stuk gemakkelijker. Stel je voor: je gaat verhuizen of je wilt je matras opslaan. Het vervoeren van een groot, lomp matras is geen pretje.

Als je het matras oprolt, wordt het een stuk handelbaarder. Zo maak je verhuizen een fluitje van een cent. Ook als je op reis gaat en je wilt je eigen matras meenemen, is het handig om je matras op te rollen. Zo past het matras gemakkelijk in de auto en kun je overal genieten van je eigen bedcomfort.

De voordelen van het oprollen van je matras

Een opgerold matras is makkelijker te vervoeren en op te slaan dan een uitgerold matras. Het neemt minder ruimte in beslag en is makkelijker te hanteren. Bovendien helpt het oprollen van je matras om ruimte te besparen. Je kunt het matras opbergen in een kast of in de schuur, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt.

Mogelijke nadelen om rekening mee te houden

Hoewel het oprollen van een matras veel voordelen heeft, zijn er ook een paar dingen waar je op moet letten. Het oprollen van een matras heeft invloed op de levensduur en het comfort van het matras.

Door het oprollen kan de structuur van het matras veranderen, waardoor het minder comfortabel kan worden. Je perst tijdelijk de lucht uit je opgepofte matras, en het kan zijn dat de lucht niet overal weer terugkomt. Hierdoor kan je matras iets harder worden.1Chris Nederhorst, Matras.info (n.d.). 'Matrassen comprimeren voor transport is geen goed idee'

Bovendien zijn niet alle soorten matrassen geschikt om op te rollen. Als je sommige matrassen oprolt, kunnen ze beschadigd raken. Lees hierover later meer.

Misschien vraag je je nu af: moet ik het dan nog wel willen, mijn matras oprollen? Voor een aantal uur kan het geen kwaad, dus als het alleen om transport gaat, kun je het best doen. Controleer wel eerst of het kan met jouw type matras én rol je matras in ieder geval zo snel mogelijk weer uit!

Hoe rol je een matras op: stap-voor-staphandleiding

Het oprollen van een matras is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Kun je een helpende hand regelen? Maak daar dan vooral gebruik van, want het is een stuk makkelijker met twee personen dan alleen!

Hier volgt een eenvoudige, stapsgewijze handleiding:

1. Begin met het leegmaken van je matras. Haal alle lakens, dekens en kussens van het matras af.
2. Leg het matras plat op de grond. Zorg dat het matras volledig vlak ligt en dat er geen bobbels of vouwen in zitten.
3. Begin aan het voeteneind van het matras en rol het matras strak op. Zorg dat je het matras zo strak mogelijk oprolt, zodat het niet te veel ruimte inneemt. Oefen gelijkmatige druk uit tijdens het oprollen om te voorkomen dat er delen van het matras samengedrukt worden.
4. Bind het opgerolde matras vast met touw of elastieken. Zorg dat het matras stevig vastzit, zodat het niet kan uitrollen. Heb je geen stevig touw of elastiek? Een normale riem werkt ook uitstekend!

persoon staat met matras in werkplaats, klaar om het matras op te rollen

En voilà, je matras is opgerold en klaar om vervoerd of opgeslagen te worden! 😊

De nodige nazorg

Als je het matras hebt vervoerd, is het tijd om die weer uit te rollen. Laat het matras minstens een paar uur luchten om zijn originele vorm terug te krijgen.

Voordat je weer lekker op je matras gaat liggen, heeft die wellicht een schoonmaakbeurt nodig. Neem daarvoor een kijkje op deze pagina: matras reinigen. Vergeet niet om na afloop het matras te drogen.

Is elk type matras geschikt om op te rollen?

Niet elk type matras is even geschikt om op te rollen. De mate van flexibiliteit en het materiaal van het matras spelen hierbij een grote rol. Een hard of zacht matras, bijvoorbeeld, kan anders reageren op het oprolproces.

Het oprollen van een koudschuimmatras

Een koudschuimmatras kun je in principe oprollen, maar het is belangrijk om te weten dat het materiaal kan lijden onder de druk. Koudschuim is veerkrachtig, maar langdurig oprollen kan de structuur van het schuim beïnvloeden.

Kun je een pocketveringmatras oprollen?

Het oprollen van een pocketveringmatras is doorgaans geen goed idee. De veren in het matras kunnen vervormen door de druk, wat de ondersteuning en het comfort van het matras kan aantasten. Indien je toch een pocketvering matras moet verplaatsen, is het aangeraden om dit plat te doen.

Het traagschuimmatras oprollen: kan dat?

Een traagschuimmatras oprollen? Het klinkt misschien tegenstrijdig. Immers, traagschuim staat bekend om zijn vermogen om zich naar je lichaam te vormen. Maar ja, het is mogelijk om een traagschuimmatras op te rollen. Sterker nog, veel leveranciers leveren traagschuim matrassen opgerold. 😮

Maar let op, er zit een addertje onder het gras. Het oprollen van een traagschuimmatras kan invloed hebben op het comfort en de levensduur van het matras. Het traagschuim kan zijn elasticiteit verliezen als het te lang opgerold blijft.

Dus, als je van plan bent je traagschuimmatras op te rollen voor opslag of transport, zorg er dan voor dat je het zo snel mogelijk weer uitrolt.

Veelvoorkomende vragen over het oprollen van matrassen

Het oprollen van matrassen roept veel vragen op. Ik zal proberen een aantal van de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Hoe lang kun je een matras opgerold laten?

Het is een veelgestelde vraag: hoe lang kun je een matras opgerold laten? Het antwoord hangt af van het type matras. Een traagschuim matras bijvoorbeeld, kan je beter niet te lang opgerold laten. Het kan zijn elasticiteit verliezen en comfort inleveren.

Maar over het algemeen geldt: hoe korter, hoe beter. Probeer je matras binnen een paar uur na het oprollen weer uit te rollen.

Heeft het oprollen invloed op de duurzaamheid van het matras?

Het oprollen van een matras kan zeker invloed hebben op de duurzaamheid. Vooral als het matras lange tijd opgerold blijft, kan het zijn vorm en comfort verliezen. Het is dus belangrijk om je matras zo snel mogelijk weer uit te rollen na transport of opslag.

Andere dingen die je kunt doen om de duurzaamheid van je matras te bevorderen, zijn regelmatig je matras reinigen en altijd je matras drogen als het nat geworden is!

Wat te doen als het matras niet meer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm?

Het kan gebeuren dat een opgerold matras niet meer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Dit kan komen door langdurige opslag in opgerolde staat.

In zo'n geval kan het helpen om het matras een paar dagen de tijd te geven om zich te herstellen. Je kunt tot die tijd het matras ook ondersteboven leggen, zodat het gewicht van het matras zelf alles weer naar beneden laat zakken.

Lukt dit niet, dan kan het zijn dat het matras blijvende schade heeft opgelopen. In dat geval zou je kunnen overwegen om een nieuw goed matras aan te schaffen. En als je daar dan toch mee bezig bent, kijk dan ook eens naar deze tips voor matrasgeur verwijderen. Want een fris ruikend matras slaapt toch net even lekkerder. 😉

Conclusie

Een matras oprollen is dus een handige techniek om het transport en de opslag van je matras makkelijker te maken. Het heeft zeker zijn voordelen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijke nadelen. Zo zijn niet alle soorten matrassen geschikt om op te rollen, en kan het oprollen de levensduur en het comfort van je matras beïnvloeden.

Als je je bewust bent van deze factoren en je volgt de juiste procedure voor het oprollen, dan is het een fluitje van een cent. Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen bij het navigeren door de kunst van het matras oprollen. Nu je alles weet over dit onderwerp, waar wacht je nog op? Tijd om te rollen! 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen