We verdelen de elektriciteit in onze huizen over verschillende groepen. Zo gebruik je op meerdere plekken tegelijk elektriciteit zonder dat de stoppen doorslaan. Maar wat als je een wasmachine en een warmtepompdroger wilt aansluiten op één groep? Is dat technisch haalbaar? Is dat wel veilig? 🤔

Ik zat een tijdje geleden met hetzelfde dilemma. Er was maar één stopcontact in de badkamer, maar toch wilde ik zowel de wasmachine als droger daar neerzetten. Ik zocht het uit en heb hieronder alles voor je op een rijtje gezet. En geen zorgen, het is niet zo ingewikkeld als het klinkt!

Belangrijkste punten samengevat:
  • Een elektrische groep in Nederlandse huizen kan meestal maximaal 3680 watt aan, maar het is veiliger om niet meer dan 2940 Watt op één groep aan te sluiten.
  • Een wasmachine heeft ongeveer 10 A nodig en een warmtepompdroger 4 A, wat samen 14 A is. Het is daarom mogelijk om ze op één groep aan te sluiten, maar het wordt wel vaak aanbevolen om dit niet te doen. 
  • Gelukkig zijn er alternatieven. Denk aan het gebruik van een keuzeschakelaar die de apparaten niet tegelijkertijd laat draaien als ze op een groep zijn aangesloten. 

Wat is een elektrische groep?

Laten we beginnen met de basis: wat is een elektrische groep? Een elektrische groep is een circuit in je huis dat stroom levert aan verschillende stopcontacten.

Een zekering of automaat in je meterkast beveiligt zo'n circuit. Deze zorgt dat er niet te veel stroom door de draden loopt, waardoor het overbelast raakt. Dit is belangrijk, omdat overbelasting kan leiden tot brand.1Energieveilig.nl (n.d.). 'Overbelasting'

Nu vraag je je misschien af hoeveel apparaten kan je op zo'n groep aansluit? Het antwoord is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Er is geen vast aantal apparaten dat je kunt aansluiten. Het hangt allemaal af van het totale vermogen van de aangesloten apparaten.

Laten we het hebben over de capaciteit en limieten van een elektrische groep. In de meeste Nederlandse huizen hebben we groepen van 16 Ampère (A). Dit betekent dat ze maximaal 16 A aan stroom kunnen leveren.

Hoeveel watt (W) dit is, hangt af van de spanning. In Nederland is de spanning meestal 230 Volt (V), dus 16 A komt overeen met ongeveer 3680 W. Dit is de totale hoeveelheid stroom die je op één groep kunt aansluiten.

Let op: het is belangrijk niet de volledige capaciteit van de groep te gebruiken. Waarom? Stel dat alle apparaten tegelijkertijd aan staan, dan zou dit de groep kunnen overbelasten.

Het is daarom verstandig om een veiligheidsmarge in te bouwen en niet meer dan 80% van de capaciteit van de groep te gebruiken. Dus in plaats van 3680 W, zou je maximaal ongeveer 2940 W moeten aansluiten op één groep.

In de volgende secties gaan we dieper in op de specifieke stroomvereisten van een warmtepompdroger en wasmachine.

Man staat voor een meterkast en voert onderhoud of reparaties uit aan de elektrische bedrading en zekeringen.

De stroomvereisten van warmtepompdrogers en wasmachines

Een warmtepompdroger is een slim apparaat dat je helpt bij het drogen van je kleding. Maar hoeveel stroom verbruikt het?

Gemiddeld heeft een warmtepompdroger ongeveer 4 A nodig. Wil je meer weten over dit type droger? Check dan deze link: wat is een warmtepompdroger?. Daar lees je meer over wat een warmtepompdroger precies is en hoe het werkt.

Hoe zit het met de wasmachine? Een wasmachine heeft iets meer stroom nodig, ongeveer 10 A. Dat is dus meer dan twee keer zoveel als een warmtepompdroger. Als je het stroomverbruik van beide apparaten optelt, kom je uit op ongeveer 14 A. Dat is minder dan de 16 A die een enkele groep aankan.

Maar let op: dit is een gemiddelde. Het werkelijke stroomverbruik varieert en is afhankelijk van het model en het gebruik. Het is daarom belangrijk om altijd te controleren wat het stroomverbruik van je apparaten is, voordat je ze op dezelfde groep aansluit.

Een warmtepompdroger en wasmachine samen op één groep?

Goed, we weten nu dat een warmtepompdroger en een wasmachine samen ongeveer 14 A verbruiken. Dat betekent dat we ze in theorie op dezelfde groep kunnen aansluiten. Maar is dat ook veilig? Het antwoord is: ja, zolang je maar voorzichtig bent.

Het wordt over het algemeen wel aangeraden om een droger en wasmachine op een aparte groep aan te sluiten, want te veel apparaten op één groep kunnen leiden tot overbelasting en kortsluiting. Dat wil je voorkomen.

Het is echter niet altijd bij iedereen mogelijk om een wasmachine en warmtepompdroger op een aparte groep aan te sluiten. Een tip is om te zorgen dat je wasmachine en warmtepompdroger niet tegelijkertijd draaien. Op die manier voorkom je dat de groep overbelast raakt.

Het is belangrijk om te voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Zorg dat je elektrische installatie in goede staat is en dat je groepenkast voldoet aan de huidige normen. En als je niet zeker weet of je het goed doet, vraag dan altijd een professional om hulp. Veiligheid gaat voor alles! 👷‍️

Let op: een warmtepompdroger minder stroom nodig dan een condensdroger of afvoerdroger.2Milieucentraal.nl (n.d.). 'Wasdroger'

Het is daarom aangeraden om een wasmachine en een condens- of afvoerdroger op een aparte groep aansluiten of nog voorzichtiger ermee om te gaan.

Als je op zoek bent naar een goede wasdroger of als je twijfelt tussen een warmtepompdroger of condensdroger, dan is dit iets om rekening mee te houden.

Wasmachine en droger staan naast elkaar in een wasruimte.

Alternatieven

Overweeg eerst de mogelijkheid om een aparte groep voor de warmtepompdroger te gebruiken. Met deze aanpak zorg je dat elk apparaat zijn eigen energiebron heeft. Zo ben je er zeker van dat je overbelasting voorkomt en gebruik je beide apparaten tegelijkertijd.

Als je bijvoorbeeld een wasmachine naast de douche hebt staan, kun je een warmtepompdroger in de kelder of zolder wellicht op een aparte groep aansluiten. 😌 Ze staan dan niet naast elkaar, maar het is wel een goede oplossing.

Maar wat als je geen extra groep wilt of kunt toevoegen? Een alternatief is het investeren in een energiezuinigere wasmachine. Dit helpt niet alleen om het stroomverbruik te verminderen, maar ook om de belasting op de groep te verlichten.

Tot slot is het nog mogelijk om een keuzeschakelaar te gebruiken. Dit is een soort stekkerdoos of trekkoord die zorgt dat beide apparaten op één groep kunnen, zonder dat de toelaatbare belasting hierdoor wordt overschreden.

De schakelaar schakelt automatisch de droger uit als de wasmachine aanstaat en zo ook omgekeerd. Let wel op: deze schakelaars zijn niet geschikt voor alle soorten drogers. Kijk dus goed of de schakelaar compatibel is met je droger.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van deze alternatieven te overwegen. Denk aan de kosten, de beschikbare ruimte en je specifieke behoeften.

Veelgestelde vragen

Is er iets nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder en misschien staat je vraag er wel tussen.

Is het mogelijk om een warmtepompdroger en wasmachine op dezelfde dag te gebruiken?

Ja, het is mogelijk om beide apparaten op dezelfde dag te gebruiken, maar het is belangrijk om te vermijden dat ze gelijktijdig draaien om overbelasting te voorkomen. Stel een tijdschema in waarbij je ze op verschillende momenten laat werken of gebruik een keuzeschakelaar voor een veilige en efficiënte bediening.

Wat zijn de risico's als ik wasmachine en droger op dezelfde groep tegelijk laat draaien?

Dit kan leiden tot overbelasting, wat stroomstoringen of zelfs brand kan veroorzaken. Het is belangrijk om het stroomverbruik te beheren en elektrische upgrades te overwegen voor een veiligere werking.

Wat moet ik doen als de stroom uitvalt door overbelasting?

Schakel onmiddellijk de wasmachine en droger uit en koppel ze los van het stopcontact. Laat de groep afkoelen en reset eventuele stroomonderbrekers. Overweeg upgrades aan je elektrische systeem om herhaling te voorkomen, en raadpleeg een professionele elektricien indien nodig.

Conclusie

Een wasmachine en warmtepompdroger op één groep aansluiten? Hoewel het wordt aanbevolen om ze op een aparte groep aan te sluiten, is het meestal wel mogelijk en veilig, zolang je maar voorzichtig bent.

Probeer ze bijvoorbeeld niet tegelijk te draaien om overbelasting te voorkomen. Je kunt hiervoor een keuzeschakelaar gebruiken. Bedankt voor het lezen en succes met het aansluiten.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen