Bij sommige badkamers is het een puzzel waar je de wasmachine neerzet. Naast de douche is wellicht nog plek, maar kan dat? En, nog belangrijker, is het veilig? In dit artikel beantwoord ik deze vragen, bespreek ik de voor- en nadelen en de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen.

Tipje van de sluier: mijn wasmachine staat ook in de badkamer, maar niet direct naast de douche. Lees verder en ontdek of een wasmachine naast de douche plaatsen een goede keuze voor je is. 💡

Belangrijkste punten samengevat: 
  • Het plaatsen van een wasmachine naast de douche kan ruimtebesparend zijn, maar brengt ook risico's met zich mee, zoals waterschade en elektrische gevaren.
  • Er zijn voorzorgsmaatregelen die je moet treffen, zoals het gebruik van waterdichte materialen en het zorgen voor voldoende afstand tussen de douche en de wasmachine.
  • Er zijn wettelijke voorschriften over de minimale afstand tussen elektrische apparaten en waterbronnen, het negeren hiervan kan gevaarlijk zijn en invloed hebben op je garantie.

Waarom wasmachine naast de douche plaatsen?

Een wasmachine naast de douche? Het is een praktisch idee. Elke vierkante meter telt wanneer je een kleine badkamer hebt. Misschien is je badkamer de enige plek waar je die omvangrijke wasmachine kwijt kunt.

En laten we eerlijk zijn, het is toch ook best handig? Je stapt uit de douche, gooit je vuile was direct in de machine, en voilà, multitasken op zijn best!

Wasmachine in de badkamer: een goed idee?

Is het verstandig om een wasmachine überhaupt in een badkamer te plaatsen? Kortom: ja, het plaatsen van een wasmachine in de badkamer is een slimme ruimtebesparende oplossing. Vooral als je in een klein huis of appartement woont.

Ik heb zelf ook mijn wasmachine en droger op elkaar in de badkamer staan en dit werkt super. Plus, je kunt je vieze kleding direct in de wasmachine gooien na een modderige voetbalwedstrijd of een zware workout. 🏋️‍️

Maar er zijn wel punten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld na of het mogelijk is om de warmtepompdroger en wasmachine op één groep te plaatsen. Daarnaast is er wellicht maar één afvoer waarop je de droger en wasmachine kan aansluiten. Dit maakt de zaken nog ingewikkelder.

De badkamer wordt bovendien vochtig, wat niet goed is voor de levensduur van je wasmachine. Ook het geluid van de wasmachine kan storend zijn als je probeert te ontspannen in bad. Toch staan wasmachines vaak in de badkamer, omdat er simpelweg nergens anders plek voor is.

Als je een kleine ruimte hebt en overweegt om je wasdroger in de slaapkamer te plaatsen, bekijk dan dit artikel over de voor- en nadelen van een wasdroger in de slaapkamer. Soms moet je roeien met de riemen die je hebt in een kleine woning.

Close-up van een wasmachine in een badkamer, met een decoratief plantje en een netjes opgevouwen handdoek erop.

De risico's van een wasmachine naast de douche

Douches produceren vocht en waterdamp, wat soms leidt tot vochtproblemen in de omgeving. Als de wasmachine naast de douche staat, kan dit het risico op waterschade vergroten.

Wasmachines bevatten elektrische componenten en bedrading. Als ze in een vochtige omgeving staan, dan verhoogt dit het risico op elektrische storingen en kortsluiting. Mocht er ooit een lek optreden in de douche, dan tast dit de wasmachine aan en dat dit een gevaarlijke situatie creëren. 💧+⚡= 🚫

Daarnaast bevordert een vochtige omgeving schimmelgroei, wat schadelijk is voor zowel de wasmachine als de gezondheid van de bewoners. Schimmel ontwikkelt op de behuizing en de elektrische componenten van de wasmachine, waardoor de levensduur achteruit gaat.

Daarnaast kan het zijn dat de garantie van je wasmachine niet geldt als je hem in de badkamer plaatst. Dit is dus zeker iets om in overweging te nemen.

Voorzorgsmaatregelen

Denk je erover na om een wasmachine naast je douche te plaatsen? Dat kan, maar er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet treffen. Ten eerste is het belangrijk dat je een goede douchedeur, cabine of gordijn hebt om het water tegen te houden en de wasmachine te beschermen.

Zorg daarnaast voor waterdichte materialen rondom de wasmachine. Zo voorkom je waterschade aan je wasmachine, maar ook aan je badkamer.

Een ander belangrijk punt is afstand. Zorg voor voldoende ruimte tussen de douche en de wasmachine. Een aanbevolen minimale ruimte tussen de douche en de wasmachine is ongeveer 30 tot 60 centimeter. Dit biedt voldoende ruimte voor toegang, onderhoud en luchtcirculatie, en zorgt voor een comfortabele indeling in de badkamer.

Dit is niet alleen veiliger, maar het zorgt ook voor meer gebruiksgemak. Niemand wil zich in allerlei bochten wringen om de was in de machine te krijgen, toch? Houd er rekening mee dat de exacte afstand kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en persoonlijke voorkeuren.

VoorzorgsmaatregelenBelang
Goede douchedeur, cabine of gordijnVoorkomt waterschade
Gebruik van waterdichte materialenVoorkomt waterschade
Voldoende afstand tussen douche en wasmachineVeiligheid en gebruiksgemak

Een vriend van mij heeft zijn wasmachine naast de douche staan. Hij had in eerste instantie geen waterdichte materialen gebruikt en liep tegen waterschade aan. Gelukkig ontdekte hij dit op tijd en trof de juiste voorzorgsmaatregelen. Een leerzame les, die ik graag met jullie deel!

Als je besluit om je wasmachine te verhuizen naar de badkamer, bekijk dan ook even onze tips voor het verhuizen van je wasmachine. Hier vind je handige tips en tricks die het proces een stuk makkelijker maken. Let er bijvoorbeeld op dat de ondergrond gelijk is, want een ongelijke ondergrond kan een bonkende wasmachine veroorzaken.

Handleiding van een wasmachine

Raadpleeg altijd de handleiding van je wasmachine voor specifieke instructies van de fabrikant of het mogelijk is om de wasmachine naast een douche te plaatsen.

Wil je meer weten over het onderhoud van je wasmachine en mogelijke problemen? Bekijk dan eens onze pagina over wat te doen als je wasmachine stinkt. Hier vind je handige tips om je wasmachine in topconditie te houden! En als je denkt aan het kopen van een nieuwe droger, lees dan dit artikel over de keuze tussen een warmtepompdroger of condensdroger.

Wasmachine en droger naast elkaar met keurig gevouwen handdoeken erop in een badkamer.

Kun je douchen als de wasmachine aanstaat?

Je kunt douchen terwijl de wasmachine aanstaat. Maar let op, er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste, de waterdruk. Wanneer beide apparaten water nodig hebben, neemt soms de waterdruk af. Dit betekent dat je douche misschien niet zo krachtig is als je wilt.

Ten tweede, de veiligheid. Zorg dat je voldoende afstand houdt tussen de wasmachine en de douche om waterschade te voorkomen. En, niet te vergeten, voorkom dat water in contact komt met de elektrische onderdelen van de wasmachine. Dat kan leiden tot kortsluiting en zelfs brand.1elektricienaanhuis.nl (n.d.).'Kortsluiting door vocht voorkomen en verhelpen'

Conclusie

De beslissing om een wasmachine naast de douche te plaatsen, hangt af van je specifieke situatie. Hoewel het beter is voor de levensduur van een goede wasmachine om hem in een aparte waskamer te zetten, staan deze apparaten over het algemeen vaak in de badkamer. We hebben niet allemaal de ruimte voor een apart washok, toch?

Het plaatsen van een wasmachine naast de douche is dus een geweldige manier om ruimte te besparen, maar je moet voorzichtig zijn om waterschade en elektrische problemen te voorkomen. Een wasmachine is een grote investering, dus je wilt er zeker van zijn dat je er op de juiste manier voor zorgt. Als je twijfelt, raadpleeg dan een professional.

Zolang je maatregelen als waterdichte materialen, voldoende afstand en veilige elektrische installaties in acht neemt, is het plaatsen van een wasmachine naast de douche zeker een haalbare optie. Succes met je beslissing!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen