In dit artikel ontdek je hoe je stap voor stap een aangebrande pan weer glanzend schoon krijgt. Aangebrande pannen zijn een veelvoorkomend probleem in de keuken, maar met de juiste aanpak is het eenvoudig op te lossen.

We leiden je door verschillende effectieve methoden, van huis-tuin-en-keukenoplossingen tot diepgaande reinigingstechnieken. Zo wordt jouw pan niet alleen schoon, maar leer je ook hoe toekomstige aanbrandingen te voorkomen.

Hoe maak je een aangebrande pan schoon?

Om een aangebrande pan schoon te maken, vul je deze met een mengsel van water en bakpoeder of witte azijn. Laat het mengsel koken om de aangebrande resten los te weken, en schrob daarna de pan voorzichtig met een zachte spons of doek. Deze methode is effectief voor zowel roestvrijstalen als gietijzeren pannen en beschermt de antiaanbaklaag.

Benodigdheden voor een schone pan

Om de beste koekenpan of hapjespan schoon te maken, heb je enkele basisbenodigdheden nodig. Dit zijn water, een mild schuurmiddel zoals bakpoeder of afwasmiddel, en eventueel witte azijn of citroensap voor extra reinigingskracht.

Daarnaast heb je een zachte spons of doek nodig om te schrobben zonder de pan te beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kan een houten lepel of plastic spatel handig zijn om voorzichtig de aangekoekte resten los te maken.

Koekenpannen opgehangen

Tip 1: Baking soda

Meng een beetje warm water met een schep baking soda en verdeel dit over de bodem van de pan. Laat dit een half uurtje weken. Is de aangebrande laag hardnekkig, laat je de pan de hele nacht weken. 

Nadat je de pasta hebt laten inwerken, maak je de pan eenvoudig schoon. De aangebrande laag laat los en is eenvoudig te verwijderen met een schuursponsje of een afwasborstel. 

Baking soda is een uitermate geschikt product om diverse keukenspullen schoon te maken. Waarom? Kitty Bound op Quora legt het uit: "Doordat het alkalisch is, heeft het een reinigend effect, en als schuurmiddel zal het letterlijk deeltjes die zich vastklampen aan vaatwerk en deze verkleuren, wegschrapen."

Tip 2: Een vaatwastablet

Probeer eens een vaatwastablet! Vul je pan met 1/5 deel heet water en voeg het vaatwastablet toe. Het water moet wel heet genoeg zijn, anders lost het vaatwastablet niet op. Is het tablet erg koppig, breng dan het water dan aan de kook.

Laat het geheel een half uurtje weken en maak de pan vervolgens schoon. Krijg je de pan nog steeds niet goed schoon, laat hem dan langer weken – bijvoorbeeld de hele nacht.

Tip 3: Azijn

Als je azijn gebruikt, vul dan je pan met 2/3 warm water en 1/3 deel azijn. Ook hier geldt hetzelfde als bij alle andere producten: laat het geheel weken en maak vervolgens de pan schoon.

Tip 4: Citroen

Doe een flinke laag water in je pan en pers twee citroenen uit. Breng dit aan de kook en laat dit voor een minuut of tien goed borrelen. Je pan wordt niet alleen schoon, maar je keuken ruikt ook nu ook lekker! 🍋

Tip 5: Zout

Zet een laag heet water in je pan en voeg een paar scheppen zout toe. Laat het geheel een nachtje weken en maak de volgende ochtend je pan eenvoudig schoon.

Tip 6: Cola

Schenk een hele fles cola in je pan en laat dit de hele nacht weken. Sommige mensen laten het maar een half uurtje weken, maar ik heb alleen succes als ik het de hele nacht laat weken.

Spoel de pan de volgende ochtend goed uit, en voilà, hij is weer zo goed als nieuw!

Tip 7: Afwasmiddel

Zet een laag warm water in je pan en voeg een flinke scheut afwasmiddel toe. Zorg dat het afwasmiddel goed gemengd is met het water en laat dit een paar uur weken.

Vervolgens maak je je pan eenvoudig schoon met een schuurspons of een afwasborstel.

Tip 8: Wasmiddel

Wasmiddel gebruik je niet alleen om je kleding mee te wassen, maar ook om je pannen en ovenroosters mee schoon te maken! Vul je pan met warm water en voeg een schep wasmiddel toe. Laat dit de hele nacht weken en, je raadt het al, maak de volgende ochtend de pan goed schoon.

Spoel je pan na gebruik goed af of zet hem in de vaatwasser. Je wilt geen wasmiddelresten in je eten vinden. 

Gietijzeren pan schoonmaken

Gietijzeren koekenpannen vereisen een speciale aanpak om ze schoon te maken en hun levensduur te verlengen. Zelf beschik ik over enkele fraaie gietijzeren pannen. Hoe ik ze schoonmaak? Lees het hieronder.

Strooi eerst een handvol grof zout in de pan. Gebruik een keukenpapiertje of een zachte spons om het zout over de aangebrande resten te wrijven. Dit helpt om zonder krassen de resten los te maken.

Vul daarna de pan met een dun laagje water en breng dit aan de kook. Gebruik een houten spatel om de losgeweekte resten te verwijderen. Belangrijk: droog de pan direct na het reinigen grondig af.

Zet de pan 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden of laat hem op middelhoog vuur drogen. Dit voorkomt roestvorming. Wrijf tenslotte een dun laagje plantaardige olie over het gehele oppervlak van de pan met een keukenpapiertje. Dit creëert een natuurlijke antiaanbaklaag en beschermt tegen roest.

Pan met antiaanbaklaag schoonmaken

Om een aangebrande pan met een antiaanbaklaag te reinigen, vul je de pan met een mengsel van water en een paar eetlepels bakpoeder. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten sudderen.

De combinatie van warmte en bakpoeder helpt om de aangebrande resten los te weken. Laat de pan afkoelen en gebruik vervolgens een zachte spons of doek om de losgeweekte resten voorzichtig te verwijderen. Vermijd schurende middelen of harde borstels, deze kunnen de antiaanbaklaag beschadigen.

Veilig gebruik van schoonmaakgereedschap

Of het nu de beste braadpan, grillpan of inductie-wokpan is, bij het schoonmaken van pannen is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken om schade te voorkomen. Gebruik altijd een houten of siliconen lepel om aangekoekte resten voorzichtig los te maken.

Vermijd metalen kookgerei, staalwol of de schuurkant van sponsjes, vooral bij pannen met een antiaanbaklaag. Deze kunnen krassen veroorzaken en de levensduur van je pan verkorten. Voor het schrobben van de pan, gebruik de zachte kant van een schuurspons of een afwasborstel.

Spoel de pan na het schoonmaken altijd grondig af om zeepresten en losgemaakte deeltjes volledig te verwijderen. Zo blijft je pan in optimale conditie en ben je verzekerd van veilig kookgerei voor je volgende maaltijd.

Baking Soda

Conclusie

Welk product je ook hebt gebruikt, je beste inductiepan en je favoriete braadpan moeten nu stralend schoon zijn. Heb je zelf nog goede tips? Laat ze dan vooral hieronder achter. ⬇️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?